Abone Ol

Yeni bir Kürtçe gazete daha! Rojeva Welat ne zaman yayında?

Kürtçe yayın yapan 5 gazeteye verilen birer aylık yayın durdurma cezalarının ardından, Rojeva Welat adıyla yeni bir Kürtçe gazete okurlarıyla buluşacak.

Yeni bir Kürtçe gazete daha! Rojeva Welat ne zaman yayında?

Türkiye'de günlük Kürtçe yayın yapan 5 gazeteye verilen birer aylık yayın durdurma cezalarının ardından, Rojeva Welat adıyla yeni bir Kürtçe gazete yarın okurlarıyla buluşacak.

Bir grup Kürt gazeteci tarafından çıkarılan Rojeva Welat, 12 sayfadan oluşuyor. Sayfalarında siyaset, politika, kültür, sanat, kadın, toplum yaşam gibi konulara yer verecek olan gazetenin İmtiyaz Sahibi Eser Uyansız, bütün baskı ve zorluklara rağmen Kürtlerin gazetesiz bırakılmadığını belirtti.

Devlet ve hükümet yetkililerinin her fırsatta Kürtçenin serbest olduğunu ileri sürdüklerini kaydeden Uyansız, "Bunun böyle olmadığı gazetelerin kapatılmasıyla ortaya çıkıyor. Başkan Diyarbakır mitinginde Kürtlerini değerleri ile oy isterken, Kürt basını üzerindeki baskılar devam ediyordu" dedi.

Rojeva Welat gazetesi, Türkiye'de Kürtçe günlük yayın yapan 6. gazete oldu. 15 Ağustos 2006 tarihinde günlük yayına geçen Türkiye'deki tek Kürtçe gazete olan Azadiya Welat 8 defa kapatıldı. Gazete hakkında verilen her kapatma kararının ardından ise, Rojev, Dengê Welat, Welat ve Hawar gazeteleri yayınlandı. Ancak bu gazetelere de "Örgüt propagandası" yaptıkları iddiasıyla kapatma cezaları verildi.