Abone Ol

Yeni Bakan, Zeytinliklere Tesis Kurulması için Teklif Vermiş

Tarım ve Orman Bakanlığına atanan Vahit Kirişci’nin AKP milletvekili olduğu dönemde, zeytinlik alanların yakınlarına sanayi işletmesi ve enerji üretim tesisi kurulmasını yolunu açan bir yasa teklifine imza attığı ortaya çıktı.

Yeni Bakan, Zeytinliklere Tesis Kurulması için Teklif Vermiş

Zeytinlikleri madencilik faaliyetlerine açan yönetmeliğe yönelik tepkiler sürerken, Tarım ve Orman Bakanlığına atanan Vahit Kirişci’nin AKP milletvekili olduğu dönemde, 2009 yılında, zeytinlik alanların yakınlarına sanayi işletmesi ve enerji üretim tesisi kurulmasını yolunu açan bir yasa teklifine imza attığı belirlendi.

Anka’dan Dilan Kutlu’nun haberine göre yeni Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci’nin, 2009 yılında, AKP Kütahya Milletvekili Soner Aksoy ve Ankara Milletvekili Haluk Özdalga ile birlikte bir kanun teklifi hazırlayarak TBMM Başkanlığı’na vermişti

“Zeytinciliğin Islahı ve Yabanilerinin Aşılattırılması Hakkında Kanunda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Teklifi”nde, “zeytinlik sahaları içinde ve bu sahalara en az 3 kilometre mesafede” sanayi tesisi kurulamayacağına ilişkin yasağın yumuşatılmasının önü açılmıştı.

Teklifte, “Tarım ve Köyişleri Bakanlığından izin almak kaydıyla zeytin ağaçlarına zarar vermeyecek şekilde teknik önlem almış zeytinyağı fabrikaları, tarımsal sanayi işletmeleri, yenilenebilir enerji kaynaklarına dayalı elektrik üretim tesisleri kurulması” yolu açılmıştı.

Teklifte, zeytinyağı fabrikaları, tarımsal sanayi işletmeleri ve yenilenebilir enerji tesisleri dışındaki tesis yasağının ise sürmesi öngörülmüştü.

Yeni Bakan Kirişci’nin milletvekili olduğu dönemde verdiği teklif; TBMM Çevre Komisyonu’nda kabul edilmiş, komisyon raporunu tamamlamış ancak TBMM Genel Kurulu’nda görüşülmediği için hükümsüz kalmıştı.