Abone Ol

Yavuz Ağıralioğlu’ndan seçim öngörüsü: Kılıçdaroğlu ikinci turda kazanamaz

İyi Parti'den istifa eden eski İstanbul Milletvekili Yavuz Ağıralioğlu ikinci tur öncesinde yaptığı değerlendirmede Kılıçdaroğlu’nun kazanamayacağını söyledi. Ağıralioğlu: “Dokuz kere yenilmiş birinin onuncu maçına kimse gitmez. Kılıçdaroğlu ikinci turda kazanamaz” dedi.

Yavuz Ağıralioğlu’ndan seçim öngörüsü: Kılıçdaroğlu ikinci turda kazanamaz

Ağıralioğlu, CNN Türk'te Hürriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Ahmet Hakan'ın konuğu oldu. İYİ Parti'den ayrılma süreci ve 14 Mayıs seçimleriyle ilgili sorularını yanıtladı. Ağıralioğlu'nun konuşmasından önce çıkanlar şöyle:

“İSTİŞAREDEN ZİYADE BİR DAYATMA”

"Uzunca zamandır Meclis’te milletin umudunu koruyarak konuşuyordum. Süreçle ilgili itirazlarım oldu. Hassasiyetlerimi paylaşırken böyle bir yolu tercih ettim. Bunu öngördüm. Muhalefetin milletin umudunu yönlendirmesi gerekir. CHP ile siyasi beraberliğimizin, özgünlüğümüzü korumak iddiası vardı. Cumhurbaşkanlığı adaylığının belirlenmesi sürecinde bir istişareden ziyade bir dayatmanın olduğunu düşünüyorum. Kemal Bey’in adaylık hevesiyle henüz kantara çıkmamış partilerin eşit söz hakkıyla oturdukları masada bu fırsatı kullandıklarını düşünüyorum. 50’ye 50’nin üzerine bir katıp yenmek değil 50’ye 50 katıp kazanalım dedik. Alırsak tüm memleketi huzurla yöneteceğiz diyelim dedik. Kazanacak aday hassasiyeti vurgulayalım dinlendirdik. Öngörülerimiz oldu, şaşırmadık.

“MUHALİF SEÇMENİN UMUDUNU KANDİL'İN CEBİNE İNDİRDİNİZ”

PKK’lıların 15 Mayıs’ta zafer çığlıklarıyla iniyoruz naralarına, milletin vereceği refleksleri 14 Mayıs’ta göreceksiniz dedim ben. Seçimin İmralı-Kandil arasına sıkışmasına, milletin gönlündeki şüpheleri silmeye yönelik bir çalışma olmadı. 'Kürtlerin oylarına ihtiyacımız var' sözleri Kürt vatandaşlarımızı rencide etti. Devleti tehdit edenlere ses etmediler. Siyasetin zehri kibirdir. Buna rağmen Kandil'den sizin için söylenen sözlere sessiz kalırsanız. Demokratik özerklik gibi söylemlerde bulunursanız. 'Kimi koyarsak kazanır' demekle seçmene dayatma yaparsınız, HDP ile masaya oturmaya dönüştürürseniz, sizin lehinize dönen söylemlerden rahatsız olmazsanız, bütün bunları CHP’nin lokomotif olduğu bir denklemde devletine parmak sallayanlara milletin müsamahasında karşılık bulacaktı. Muhalif seçmenin umudunu Kandil'in cebine indirdiniz. Siz kimi gösterirseniz gösterin seçmen oy verir mantığı halkta benimsenmedi. Engin Altay 'Kulağını çekilmeli' demişti. Kimin kulağının çekildiğini gördük.

"İYİ PARTİ HASSASİYETLERİNİ MASADA KABUL ETTİREMEDİ"

Tayyip Bey kendi iktidarını tenkit edip yeni bir parti kursa belki de alacağı oy yüzde 75’tir. Millet vicdanında karşılıkları hiç olmayan yapıları seçim sürecinde eşit şekilde gösterdiniz. İYİ Parti aslında hassasiyetlerini doğru belirlemişti ama masada kabul ettiremedi. Masaya tekrar oturmasında şöyle bir şey var. Ağır bir töhmet altında kaldı.

"ÜÇÜNCÜ TUR OLSA HERHALDE HALİFELİĞE SOYUNACAK KEMAL BEY"

Bizim çok ağır bedeller ödediğimiz bir terörle yaşamak zorunda olduğumuz bir 40 yılımız var. Biz programlar yaparken evlatlarımız şehit oluyor. Binlerce evladını teröre kurban veren bir mekanizmada bir siyaset kurumunu şöyle kurgulamalıyız; PKK'lıların HDP'lilerin naralarına kurban etmemeliyiz. HDP'ye oy veren seçmenlerin tamamının oyunu almak hepimiz yapması gereken. CHP'nin yaptığı Kandil'inkine cevap vermiyorsun. 'Demokrasinin yolu Diyarbakır'dan geçer' diyorsun. Demokrasinin yolu Ankara'dan geçer. Böyle lüzumsuz beyanatlar memlekette huzursuzluğa neden olur. Bana cevap verirken çok cüretkârdınız. Şimdi Zafer Partisi Genel Merkezinden çıkmıyorsunuz. Allahtan seçim iki tur, üçüncü tur olsa herhalde İslam İşbirliği Teşkilatı'na gidip halifeliğe soyunacak Kemal Bey. Kılıçdaroğlu Akşener için 'Arada Asena damarı tutar' demişti. Bizim ülkücülüğümüz ara sıra nüks etmez.

"BİRAZ MAHCUP OLUR MUSUNUZ?"

Ben AK Parti'nin aldığı oyu siyasi münakaşalardan hariç o kadar kıymetli bir oy bilirim ki. Bu oy var zaten. Şimdi Türk milliyetçiliği... 'Döke saça kazanırız Kemal Bey'le' deniliyordu. Buyurun döke saça kaybettiniz, milletin umudunu. Ertesi gün şöyle bir şey oluyor YSK'nın önünde toplanılıp oylarımız çalındı diyorlar. Millette artık şöyle bir şey oluştu bunlar oylarına sahip olamıyorlar memlekete nasıl bakacaklar. İlk turda kazanırız dediniz tutmadı, 300'ü geçeriz dediniz tutmadı. Sahaya inecekler bizi kurşunlayacaklar dediniz tutmadı, oylarımız çalındı dediniz tutmadı, seçim sayımın bitmesine 2 saat kala kazandık dediniz tutmadı. Yahu biraz mahcup olur musunuz? İkinci turda sanki yeniden başlayacaklarmış. İkinci turda yüzde 50 şartı yokmuş diyorlar.

“DOKUZ KERE YENİLMİŞ BİRİNİN ONUNCU MAÇINA KİMSE GİTMEZ”

Doğru siyaset doğru stratejiyle muhalefet kazanabilirdi. Doğru stratejiyle yüzde 70 alabilirdi. Dokuz kere yenilmiş birinin onuncu maçına kimse gitmez. Kılıçdaroğlu ikinci turda kazanamaz.