Abone Ol

Yatak odasında gizli kamera şoku!

Airbnb sitesi üzerinden yılbaşı için kısa süreli ev kiralayan çift, evde gizli bir kamera buldular. Hukuken ev sahibinin mi yoksa kiracının mı haklı olduğu konusunda henüz bir karar yok.

Yatak odasında gizli kamera şoku!

Airbnb sitesi üzerinden ev kiralayan bir çift, kaldıkları evin yatak odasında gizli kamera bulunca büyük şok yaşadı. Yatağa bakangizli kamerayı bulan Zedmin adlı Reddit kullanıcısı fotoğrafı sitede paylaştı ve ne yapabilecekleri konusunda bilgi almak istedi. Hukuken evin gerçek sahipleri eve istediği aleti koyabilir ya da istediğini de çıkarabilir belki. Ancak kiracıların özel hayatı söz konusu olduğunda hukuki sınırlar biraz daha bulanıklaşıyor.

Dünyaca ünlü , kısa süreli ev kiralama sitesi Airbnb her yıl milyonlarca insana hizmet veren, milyon dolarlık değeri olan bir şirket. Zedmin adlı kullanıcı da Airbnb üzerinden bir ev kiralamış ve yılbaşını orada geçirmişti. Yanında bir başkasıyla beraber evi kiralayan Zedmin adlı kullanıcı, evde bulunan hasır çantanın arkasına gizlenmiş bir kamera (aşağıdaki fotoğraf) bulduğunda ise büyük bir şok yaşadı. Dropcam türü kamera, genellikle Google’ın Nest adlı uygulaması kapsamında ev güvenliğini sağlamak için kullanılıyor. Dolayısıyla ev sahibi bu konu hakkında “ güvenlik amaçlı olarak taktım” savunmasını kullanabilir. Ancak kameranın tam da yatağa dönük olması ve gizlenmiş şekilde bulunması, insana tam tersi bir durumu düşündürüyor.

Daily Dot sitesinde yer alan haberde, olayın hangi ülkede yaşandığına dair bir bilgi bulunmuyor. Öte yandan birkaç ay önce benzer bir durum daha yaşanmıştı. Jack Smith adlı bir kullanıcı Betabeat.com sitesine yazmış, sonrasında ‘ev sahiplerinin hukuki bir boşluktan faydalandığını’ belirtmişti. Olayın ardından Airbnb’nin bu tip bir durum için hukuken hiçbir hazırlığının olmadığı, yalnızca bu tip bir suiistimalde bulunan kullanıcıları siteden atma yoluna gidebildiği ortaya çıkmıştı.

Henüz Airbnb’den ya da ev sahiplerinden konuyla ilgili bir açıklama gelmezken, Betabeat sitesine göre Airbnb ‘ev sahipliği’ maddesini yakın zamanda güncelledi. Güncellenen maddede “Misafirlerinizin özel hayatı konusuna her zaman önem verin. Evde güvenlik kameraları ya da başka gözlem araçları olup olmadığı konusunu ilanlarınızda açıkça belirtin. Ülkenizin federal, devlet ya da yerel hukukuna uygun davrandığınızdan emin olun” denildi.

Airbnb’nin bir sonraki adımı ve olayın hangi boyutlara ulaşacağı konusunda henüz net bir bilgi yok. Ev sahibinin Airbnb’ye ait bu açık politikayı ihlal ettiği ortaya çıkarsa, Airbnb’den atılabilir. Fakat hukuken ev sahibi mi, yoksa özel hayatı ihlal edilen kiracı mı haklı bulunacak, bu kadarı henüz belli değil.