Abone Ol

Yandaş Gazete Türkiye'deki Zamları Görmedi ABD'de Kriz Manşeti Attı

Türkiye'den benzine zam üstüne zam gelirken Türkiye gazetesi "Kriz ABD’yi de vurdu, benzin tüm zamanların en yüksek seviyesini gördü" başlıklı haber yayımladı.

Yandaş Gazete Türkiye'deki Zamları Görmedi ABD'de Kriz Manşeti Attı

Türkiye gazetesi Anadolu Ajansı'nı kaynak gösterdiği haberinde, "Petrol fiyatlarındaki yükseliş sürer mi? Merak konusu olurken petrol fiyatının yukarı yönlü ilerleyiş sürüyor. Peki Brent petrol fiyatı ne kadar oldu? Brent petrolün varili uluslararası piyasalarda 122,01 dolardan işlem görüyor. Petrol krizi süper güç olarak bilinen ABD’yi de vurdu. Amerikan Otomobil Birliği, tüm zamanların en yüksek seviyesi dedi. Ukrayna-Rusya savaşı ile tırmanışa geçen petrol fiyatları pompaya yansıdı.  Suudi Arabistan’ın milli petrol şirketi olan Saudi Aramco’nun Asya’ya yönelik petrol satışlarını beklentilerin üzerinde yükseltmesi ve dünyanın en büyük petrol ithalatçısı Çin’in pandemi nedeniyle kısıtlamalara gitmesi petrol fiyatlarını yukarı yönlü gidişini tetikledi.  Peki petrol fiyatlarındaki yükseliş sürer mi? Piyasa uzmanları kısa ve orta vadede petrol fiyatlarındaki yükselişin devam etmesini öngörüyor." ifadesini kullandı. 

Haberde şunlar kaydedildi:

"Brent petrol fiyatı ne kadar oldu? Brent petrol 11 Haziran 2022 tarihinde gün içinde en yüksek 124,33 gördü. Saat 23.00 itibariyle Brent petrolün varili uluslararası piyasalarda 122,01 dolardan işlem görüyor. Petrol krizi süper gücü de vurdu. ABD’de akaryakıt fiyatları tüm zamanların en yüksek seviyesini gördü.  Amerikan Otomobil Birliği verilerine göre, ülkedeki benzinin ortalama fiyatı geçen yıla oranla yüzde 60 üzerinde arttı.

Benzin fiyatı aylık yüzde 14 artarken, haftalık artış ise yüzde 4 oldu. ABD’de ilk kez benzinin ortalama fiyatı gaon başına 5 dolara çıkarak tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaştı. Bölgelere göre farklılık arz eden benzin fiyatları, Kaliforniya eyaletinde 6,43 dolara, Nevada, 5,56 dolar ile Alaska ve Illinois, 5,54 dolar ile Washington takip etti. Ülkenin 21 eyaleti ile başkent Washington DC'de benzinin ortalama fiyatı 5 doların üzerinde kaydedildi.

ABD’de benzin fiyatları son 8 haftadır istikrarlı şekilde yükseliş göstererek rekor kırdı. Benzin fiyatlarındaki artış küresel petrol fiyatlarındaki yükselişi de etkiledi. Uluslararası piyasalardaki talep artışı üretimin yetersiz kalacağı endişesi ile Brent petrol ile Batı Teksas türü (WTI) ham petrolün varil fiyatı 120 doların üzerine çıktı. Ülkede benzin fiyatlarındaki yükseliş enflasyonist baskıların yoğunlaşacağına dair endişeleri de körüklerken, ABD'de enflasyon benzin, gıda ve barınma fiyatlarındaki artışların etkisiyle mayısta yıllık yüzde 8,6 ile 41 yılın yeni zirvesine çıkmıştı."