Abone Ol

Yahudi Kültürü Avrupa Günü 24 Ekim'de Kutlanıyor

24 Ekim, Pazar Yahudi Kültürü Avrupa Günü çerçevesinde Türk Yahudi kültürü ve mirasını müziği, dansı, lezzetleri ve gelenekleri ile tanıtan bir dizi etkinlik gerçekleşecek.

Yahudi Kültürü Avrupa Günü 24 Ekim'de Kutlanıyor

Bu yıl düzenlenen Yahudi Kültürü Avrupa Günü etkinliklerinin bir bölümü yüz yüze 500. Yıl Vakfı Türk Musevileri Müzesi'nde, çevrimiçi olanlar ise www.muze500.com adresinden gün içinde ve yıl boyunca izlenebilecek.

Avrupa'nın 35 ülkesi ile birlikte, 2001 yılından beri Türkiye'de de kutlanan Yahudi Kültürü Avrupa Günü, Neve Şalom Sinagogu ve Kültür Merkezi ile 500. Yıl Vakfı Türk Musevileri Müzesi'nde gerçekleşecek. Bu sene "Dialog" teması çerçevesinde düzenlenen günde, Türk Musevilerinin kültür ve gelenekleri, konferans, sergi, belgesel film, konser ve kültür turu vb. bir dizi etkinlikle tanıtılacak.

Ziyaretçiler, 21 yüzyıldır Türkiye topraklarında yaşamakta olan Yahudilerin kültürü, melodileri, hikayeleri, kaybolmaya yüz tutan dilleri Judeo-Espanyol (Ladino) ve Sefarad Mutfağı hakkında bilgi edinebilecekler. Yahudi Kültürü Avrupa Günü, Yahudilerin tarihi ve kültürel mirasını tanıtmanın yanı sıra geleneksel müzik ve sanatlarını ülkelerinde birlikte yaşadıkları toplumla paylaşmak amacıyla düzenleniyor.

Herkese açık olan program, katılımcılarını Türk Yahudilerinin yaşam tarzına doğru bir yolculuğa çıkaracak çeşitli konulardan oluşuyor.

Etkinliğin yüz yüze olan bölümünde, 500. Yıl Vakfı Türk Musevileri Müzesi'nde “Zaman ve Mekan İçinde Yahudilik” ve “Yahudilerin Ayak İzleri” sergileri gezilebilecek. ”Yahudilerin Ayak İzleri” sergisi 1,5 yıllık bir çalışmanın ürünü ve daha önce Yahudilerin yaşamış oldukları şehir ve semtlerde anlatım yapılan röportajlar ve toplanan fotoğraflardan oluşmakta. “Yahudilerin Ayak İzleri” belgeseli de o gün izlenebilecek.

Ayrıca Al-Bando ekibi Müzenin olduğu Büyükhendek Caddesi'nden Judeo Espanyol ezgilerinden oluşan bir dinletiyi saat 15:00-16:30 saatleri arasında sunacak. Aynı gün ziyaretçiler Yahudi Mirası Turlarına katılabilecek; Galata ve Balat Bölgesinde İstanbul'un en eski sinagogu olan Ahrida Sinagogu’nda yer alan ’’Türkiye Sinagogları Sergisi’’ ve Yanbol Sinagogu o gün de gezilebilecek.

Çevrimiçi etkinliklerde, çeşitli konular alanlarında uzman kişiler tarafından tartışılacak ve aktarılacak. Çevrimiçi etkinlikler müzenin ana sayfasında verilen link ve müzenin Facebook ve Youtube hesaplarından izlenebilecek.