Abone Ol

Yabancı Yatırımcılar Borsada 17 Yılın En Hızlı Çıkışını Yaptı!

Salgının finansal piyasalarda ciddi oynaklık yarattığı 2020 yılında yabancıların borsadan çıkışı 4,58 milyar dolar oldu. Bu rakam 2003 yılından bu yana en yüksek satışa işaret etti

Yabancı Yatırımcılar Borsada 17 Yılın En Hızlı Çıkışını Yaptı!

2020 yılında yabancı yatırımcılar Borsa İstanbul'da nette 4,58 milyar dolarlık satışa imza attı. Bu rakam Bloomberg HT Araştırma Birimi'nin 2003 yılına uzanan veri seti içerisinde en yüksek çıkışa işaret etti. 2018 yılından bu yana nette satış tarafında kalan yabancı yatırımcıların son 3 yıldaki toplam satışı böylece 7,2 milyar dolara ulaştı.

Yabancı Yatırımcılar Borsada 17 Yılın En Hızlı Çıkışını Yaptı! - Resim: 1

2020 yılına hisse bazlı bakıldığında Aselsan, Petkim, Türk Traktör ve Kardemir en fazla alınan hisse senetleri oldu. 2020 yılında 201 milyon dolar ile en fazla alınan hisse senedi Aselsan olurken, Tüpraş 530 milyon dolar ile en fazla satılan hisse oldu.

2020 yılında nette en fazla satılan hisselerde Tüpraş’ı, Turkcell, Akbank, Garanti ve Vakıflar Bankası takip etti. Sadece bu 5 hissede yılın kümülatifinde toplam çıkış 1,7 milyar doları buldu. Yılın tamamındaki 4.,8 milyar dolarlık satışın 927 milyon doları banka hisselerinden geldi.

Aralık'ta yabancıların en çok tercih ettiği hisseler
Borsa İstanbul'un Aralık ayına ilişkin yabancı takas verilerine göre yabancı yatırımcılar Aralık ayında 27,2 milyar dolarlık alım yaparken, 26,6 milyar dolarlık satım ile nette 608 milyon dolarlık alım gerçekleştirdi. Böylelikle yılın son iki ayında nette toplam 1,6 milyar dolarlık alış gerçekleştirildi.

Aralık ayı hisse bazlı dikkate alındığında ise; nette en fazla alınan hisse senetleri Garanti, Tüpraş, Akbank ve Türk Hava Yolları olurken, en fazla satılanlar ise sırasıyla Selçuk Ecza Deposu, Arçelik ve Şekerbank şeklinde gerçekleşti.