Abone Ol

Graham WSJ'ye yazdı: Türkiye, Rusya ile yakınlaşmanın bedelini ödemeli

Medyafaresi.com Dış Haberler- Amerikan Senatörleri Graham ve Lankford WSJ'de yayınlanan makalede sert mesajlar verdiler.

Graham WSJ'ye yazdı: Türkiye, Rusya ile yakınlaşmanın bedelini ödemeli

Ayşın Akyarlı Savatlı / New York / Medyafaresi.com

Amerikan Senatörleri Lindsey Graham ve James Lankford, Wall Street Journal’da Türkiye saatiyle 6 Aralık Cumartesi gece yarısı yayınlanan makalelerinde, Trump yönetiminin, Rusya’dan S-400 hava savunma sistemi alımı yapan Türkiye’ye yaptırım uygulaması gerektiğini söylediler.

Türkiye ile ABD’nin 1952’den bu yana müttefik oldukları, İncirlik Üssü’nün önemi, Türkiye’nin binlerce Suriyeli mülteciye kucak açtığı gibi konulara dikkat çekilen makalede, son zamanlarda Türkiye’nin Rusya’ya doğru sürüklendiği belirtildi.

Türkiye’ye 100 adet F-35 jetinin satılmasının ve F-35 jet parçalarının Türk şirketlerince de üretilmesi için anlaşıldığını; ancak üç sene önce Türkiye’nin Rus S-400 füze hava savunma sistemi alınmasına karar verdiği; S-400’lerin F-35’leri vurmak için tasarlanan bir sistem olduğu söylendi. Amerikan gizli savaş uçaklarının yakınına S-400 radarları kurulmasının kabul edilemez olduğunu vurgulandı.

Türkiye Cumhuriyeti hükümet yetkililerine, S-400 alımına yönelik bir adım atılması halinde sonuçlarının olacağı uyarısının hem kendileri, hem başka senatörler hem de Pentagon tarafından defaten yapıldığı açıklandı. Senatörler, makalede, başkan Trump’ı Amerikan hukukunu dikkate alarak Türk kurum ve kuruluşlarına gerekli yaptırımları uygulamaya davet ettiler.

Türkiye’ye NATO ile koordineli çalışma konusunda her türlü fırsatın tanındığı ancak Türkiye'nin Amerika’ya karşı Rusya’yı seçtiği söylendi. Türkiye’nin aldığı yanlış kararlar nedeniyle cezalandırılmasının diğer devletler için de örnek ve iyi bir uyarı olacağını anlattılar. Dünya ekonomisinin %20’sinden fazlasına tek başına sahip ABD’nin, bazı ABD eyaletlerinden bile küçük ölçekli bir ekonomisi olan Rusya’dan çok daha önemli bir ticari ortak olduğunun böylece herkes tarafından anlaşılacağını düşündüklerini söylediler.

Türk halkının hala dostları olduğunu, ancak liderlerinin yanlış kararlarının bir sonucu olması gerektiği belirtildi. Her ne kadar kendileri sonuçların böyle olmasını istemeseler de Türkiye’deki yöneticilerin, bu yıl Rus savunma misil sistemini denemeye kadar işi ilerletmelerinin konuyu ne yazık ki bu noktalara getirdiğini ifade ettiler. Türkiye'de binlerce F-35'e ait parçaların imalat ve üretimin 2022’de sona ereceği anlatıldı.

ABD’nin özellikle İran, Rusya ve Kuzey Kore gibi ülkelere karşı Amerikan çıkarlarını korumak için gerekli adımları atmasının bir zorunluluk olduğu;  Türkiye’nin bu bağlamda aldığı yanlış kararların sonuçlarını anlayacağını düşündüklerini vurguladılar.

ABD’nin Hasımlarıyla Yaptırımlar Yoluyla Mücadele Etme Yasası (The Countering America’s Adversaries Through Sanctions Act - CAATSA) uyarınca Rusya, İran veya Kuzey Kore ile ciddi bir savunma sistemi alışverişine girilen ülkelere yaptırım uygulanması öngörülüyor.

ABD Temsilciler Meclisi ve Senato’nun silahlı kuvvetler komiteleri, geçtiğimiz gün ABD’nin 740 milyar dolarlık savunma bütçesine onay verdi. Komitenin onayladığı savunma bütçesinin Kongre’den değişiklik yapılmaksızın onay alacağı düşünülüyor. Savunma bütçesi onayı sonrasındaki otuz günlük süreçte 20 Ocak’ta görevi bırakacak olan Başkan Trump’ın Türkiye’ye karşı çeşitli yaptırım uygulayabileceği belirtiliyor.

Medyafaresi.com