Abone Ol

Wilma Elles: Ben de şiddet gördüm bedenimde hala izi duruyor

Woman TV'de yayınlanan “Şafak Yavuz’un Vizöründen” programında toplumda şiddet, neden ve çözüm önerileri tartışıldı.

Wilma Elles: Ben de şiddet gördüm bedenimde hala izi duruyor

ŞAFAK YAVUZ’UN VİZÖRÜN’DEN PROGRAMI ÜNLÜLERİ “ŞİDDETE HAYIR!” BAŞLIĞI ALTINDA BULUŞTURMAYA DEVAM EDİYOR…

Canlı olarak yayınlanan Şafak Yavuz’un Vizöründen özel 2. Bölümü birbirinden ünlü konukların katılımıyla gerçekleşti.

Stüdyoda, Leman Sam, Wilma Elles, Nebil Özgentürk, Yeşim Ceren Bozoğlu ve Gold Film’in sahibi yapımcı Faruk Turgut, telefon bağlantısında Gülben Ergen ve Orhan Gencebay programda önemli açıklamalarda bulundular.

İşte o video...



ÜNLÜLER WOMAN TV’DE ŞAFAK YAVUZ’UN VİZÖRÜNDEN ÖZEL YAYININA DESTEK VERMEK İÇİN ADETA SEFERBERLİK İLAN ETTİ.

Televizyon dünyasında şiddete karşı hayır gündemini ısrarla devam ettiren ve farkındalık yaratmaya çalışan Woman Tv’nin önemli programı Şafak Yavuz’un Vizöründen yine gündem olacak başlıklar çıkartmaya devam etti. İşte o başlıklardan bazıları;

WİLMA ELLES: “BEN DE ŞİDDET GÖRDÜM. BEDENİMDE HALA İZİ DURUYOR.”

Ünlü oyuncu Wilma Elles Şafak Yavuz’un Vizöründen özel yayınında ilk defa hayatına ait yaşadığı bir olayı itiraf etti. Yıllar önce sevgilisinden gördüğü şiddeti anlatırken heyecanlandığı gözden kaçmayan Wilma Elles üzerinde şişe kırıldığını ve bedeninde hala bunun izleri olduğunu söyledi.

WILMA ELLES: “ALMANYA’DA KADIN CİNAYETLERİ TÜRKİYE’DEN DAHA AZ.”

Hem alman hem de Türk kültürü içinde yaşayan Wilma Elles Almaya’da kadın cinayetlerinin Türkiye’den çok daha az yaşandığını sözlerine ekledi.

WILMA ELLES: “TIRNAKLARIMI UZATIYORUM ÇÜNKÜ…”

Ünlü oyuncu Wilma Elles şiddeti birebir yaşamış bir kadın olarak her kadının kendini korumak için önlemler alacak bilgi ve sporları öğrenmesi gerektiğini söyledi. “Bakın ben tırnaklarımı uzatıyorum. Çünkü bunlar benim silahım.” diyerek her kadının kendini savunmak için çözümler üretmesi gerektiğini dile getirdi.

YEŞİM CEREN BOZOĞLU: “VAY ARKADAŞ! ŞİDDET DEDİKÇE ONU BESLEYEN, BÜYÜTEN BİR ŞEYE DÖNÜŞÜYOR.”

Ünlü oyuncu Yeşim Ceren Bozoğlu Şafak Yavuz’un Vizöründen özel yayınından kadına şiddet, toplumda şiddet konularında yapılan en büyük yanlışın konu başlığı olarak “şiddet” kelimesinin seçilmesi olduğunu “kadına şiddet, şiddet dedikçe şiddet artıyor, buna başka bir başlık bulmamız bir olumlama yapmamız gerekiyor. Örneğin, kadın şiddet başlığı yerine kadına sevgi veya kadına şevkat başlığı atmalıyız. Algı yönetimini doğru yapmalıyız.” Dedi. Ayrıca toplum olarak yediden yetmişe öfke kontrolünü öğrenmemiz bu konuda eğitim almamız gerektiğini sözlerine ekledi.

GÜLBEN ERGEN: “NAMUSUN HABER DEĞERİ OLUR MU?”

Ünlü sanatçı Gülben Ergen Şafak Yavuz’un Vizöründen özel yayınına telefon bağlantısıyla katılarak Woman Tv’nin “şiddetin her türlüsüne hayır” platformuna destek oldu. Şiddetin sadece erkeğin kadına uyguladığı bir şey olmadığını söyleyen Gülben Ergen “Hayatımda öyle olaylar deneyimledim ki bir kadının başka bir kadının hayattayken ölmesi için her şeyi yaptığına şahit oldum. Üç çocuk annesi olan beni namusum üzerinden yargılamaya çalıştılar. Bu şiddet değil de nedir? Türkiye’de boşanmış olmak, dul olmak diye bir kavram var. Bu kadına yapılan baskı ve bu kullanılarak yapılan tehdit şiddetin en alasıdır.” dedi.

GÜLBEN ERGEN: “ÇÖZÜM HER GÜN SİZİN PROGRAMINIZDA OLMASI, WOMAN TV’NİN YAŞAMASI.”

Ünlü sanatçı Gülben Ergen Şafak Yavuz’un “Şiddete karşı çözümü nerede görüyorsunuz?” sorusu üzerine “Sizin programınızın hergün olması ve Woman Tv’nin yaşaması benim için çözümlerden biridir.” Diyerek Woman Tv’ye ve Şafak Yavuz’un Vizöründen programına verdiği önemi ortaya koydu. Bir sonraki özel yayına stüdyo konuğu olarak geleceğini sözlerine ekledi.

LEMAN SAM: “KADINLARI ÖLDÜRENLERİ YİNE KADINLAR YETİŞTİRİYOR.”

Ünlü sanatçı Leman Sam Şafak Yavuz’un Vizöründen özel canlı yayınında “Şiddetin kadını, erkeği, çocuğu olmaz.” diyerek bu konuda devlete çok büyük görevler düştüğünü sözlerine ekledi. “Yargıda sıkıntı var. İstanbul sözleşmesi yeterince uygulanmıyor.” diyerek devlet sorumluların daha çok çalışması gerektiğini söyledi.

LEMAN SAM: “ÇOCUKLARA TECAVÜZ EDİLDİĞİNDE BİR KEREDEN BİR ŞEY OLMAZ DİYEN ZİHNİYET VAR.”

Ünlü sanatçı Leman Sam “Bu ülkede cahil insan istiyoruz, okumuş insandan korkuyoruz diyen yetkililer bir çocuğa taciz, tecavüz olayında bir kereden bir şey olmaz diyen sorumlular varken şiddete karşı çözüm konusunda çok da umudum yok.” dedi.

Aile için eğitimin çok önemli olduğunu sözlerine ekleyen Leman Sam, “Kadını öldürenleri yine kadın yetiştiriyor”. dedi.

LEMAN SAM: “ÖYLE KADINLAR TANIDIM Kİ BİR BAŞKA KADININ ACI ÇEKMESİNDEN HAZ ALIYORLARDI.”

ÜNLÜ SANATÇI LEMAN SAM KADININ KADINA ŞİDDETİNİ DE ELEŞTİRDİ.

“Bunca yıllık mesleki hayatımda öyle kadınlar tanıdım ki bir başka kadının acı çekmesini, yok olmasından adeta haz alıyorlardı. Bunun için yapmayacakları şey yoktu.” Diyerek kadın kıskançlığının şiddeti nasıl beslediğine bu sözleri ile dikkat çekti.

NEBİL ÖZGENTÜRK: “EMİNE BULUT’U ÖLDÜREN ADAM DA BU DİZİLERİ İZLİYORDU.”

Ünlü gazeteci ve belgesel yapımcısı Nebil Özgentürk Şafak Yavuz’un Vizöründen özel yayınında toplumda şiddetin nereden beslendiğine dair çok önemli saptamalarda bulundu ve yapılan yanlışlarla izleyicileri yüzleştirdi. En başta on saniyede onlarca kişinin öldürüldüğü kabadayılığın kahramanlık olarak gösterildiği dizilerin toplumdaki şiddet uygulayan kişileri beslediğini, onları şiddete özendirdiğini söyleyerek dizi yapımcılarını bu konuda sorumluluk sahibi olmaya davet etti. Nebil Özgentürk’ün dizileri eleştiren bu sözleri üzerine stüdyo konuklarından ünlü yapımcı Faruk Turgut “İzleyicilerin hiçbir suçu yok mu?” diyerek Nebil Özgentürk’e tepki verdi. Ünlü belgeselci Nebil Özgentürk Faruk Turgut’a “Sanatta sansüre karşıyım. Sizin yaptığınız dizilerde bu söylediklerim olmayabilir ancak şiddeti meşrulaştıran kahramanlaştıran yapımların bu ülke insanına büyük zarar verdiğini ve kötü örnek olduğunu kabul etmeniz gerekir.” dedi.

NEBİL ÖZGENTÜRK CANLI YAYINDA ORHAN GENCEBAY’A SUSAMAM KLİBİ HAKKINDA Kİ GÖRÜŞLERİNİ SORDU.

ÇOK ÖNEMLİ İSİMLERİ AYNI BAŞLIK ALTINDA BULUŞTURMAYI BAŞARAN ŞAFAK YAVUZ’UN VİZÖRÜNDEN PROGRAMINDA NEBİL ÖZGENTÜRK VE ORHAN GENCEBAY’IN YOLLARI KESİŞTİ.

Susamam rap şarkısını yapan genç sanatçıların örgüt üyesi olarak sorgulanmasına büyük tepki gösteren Nebil Özgentürk bunun büyük bir haksızlık olduğunu ve genç sanatçıların korkuyla sindirilmeye çalışıldığını söyledi. Bu sırada telefon bağlantısıyla canlı yayına bağlanan ünlü sanatçı Orhan Gencebay sanatçının her türlü konuyu işleyebileceğini söyledi. Nebil Özgentürk Orhan Gencebay’a susama klibini izleyip izlemediğini ve genç sanatçılar hakkında açılan dava için ne düşündüğünü sordu. Orhan Gencebay “Evet izledim. Gayet güzel olmuş ancak sanatın içine siyaset girmemeli” dedi. Bunun üzerine stüdyoda ki tansiyon biraz yükseldi. Nebil Özgentürk “O halde bu söyleminize göre nazım hikmet sanatçı değil.” dedi.

NEBİL ÖZGENTÜRK: “BU ÜLKENİN HUZURA İHTİYACI VAR.”

Ünlü belgeselci Nebil Özgentürk önce siyasi dilin şiddetten arınmış olması gerektiğini söylerken “Seni Ankara’nın tepelerinde zindan ederiz” uslubuyla ülkede şiddetin önüne geçemeyiz. Ekonomik sıkıntı da şiddeti tetikleyen etkenlerden biridir.” Dedi. Ayrıca ünlü şarkıcı Kalben’in kendince şiddete tepki vermek adına bir zamanlar adı şiddete karışmış sanatçının eserini okumaması karşısında linç edildiğini söyleyen Nebil Özgentürk “Bu ülkede linç kültürü şiddetin en önemli göstergesidir. Bunun önüne geçmek için her mahallede bir sanatçı yetişmesi gerekiyor” dedi.

Orhan Gencebay: “Sanatta her şey anlatılır. Ben hak, hukuk ve adaletten yanayım.” dedi.

Ünlü sanatçı Orhan Gencebay topluma yön vermek adına ünlülere çok büyük sorumluluk düştüğünü söyleyerek yaptığı müzik ve besteleriyle her konuya değindiğini, her kesime hitap ettiğini ancak siyaset dışında kaldığını söyledi. “sanatçı her konuya girebilir ancak sanat masum kalmalıdır. Siyasetin içinde olmamalıdır. Ben hak, hukuk ve adaletten yanayım.” dedi. Orhan Gencebay’ın bu sözleri üzerine stüdyo konuğu olan Nebil Özgentürk “Ülkede yaşanan siyasilerin yanlışlarını bir sanatçı dile getiremez mi? Bu yanlışlar hakkında hiçbir kitap, şarkı sözü yazamaz mı? Sanatta sansür olamaz. Bu durumda nazım hikmet sanatçı değil mi? Eserleri sanat değil mi? ” diyerek tepkisini ortaya koydu.

FARUK TURGUT: “SADECE TELEVİZYON DİZİLERİ ŞİDDETİN NEDENİ OLAMAZ. DİZİLER GÜNAH KEÇİSİ OLARAK GÖSTERİLEMEZ.”

Ünlü yapımcı ve yönetmen Faruk Turgut pek çok kanalda birbirinden büyük yapımlara imza atıyor. “Dizilerin toplum üzerinde şiddeti etkilediğine dair söylemlere karşı bir yapımcı olarak şiddeti besleyen tek unsur diziler olamaz.” dedi.

FARUK TURGUT: “İZLEYİCİLER NEDEN İYİ KARAKTERLERİ ÖRNEK ALMIYOR DA KÖTÜLERİ ALIYOR ANLAMAK MÜMKÜN DEĞİL.”

Ünlü yapımcı Faruk Turgut: “Dizilerin hikayelerinde iyiler de kötüler de olmalı. İzleyici bunun ayrımını yapabilmeli. Neden iyileri değil de kötüleri örnek alırlar bunu anlamak mümkün değil. Türk dizileri 1993 yılından beri ekranlarda. Perihan abla gibi dizi izleyicisi artık kalmadı. Bu nedenle ticari bir iş yapan kurumlar izleyici reytinglerine göre yapımlara yön veriyor. Artık Türk izleyicisi şiddet içeren yapımlara prim veriyor. Bu konuda izleyicinin hiç suçu yok mu?” diye sordu.

Faruk Turgut: “Özel kanalların reyting derdi var. Devlet kanallarında neden böyle yapımlara yer veriliyor anlayamıyorum.” dedi. Ünlü yapımcı Faruk Turgut dizilerin özel kanallarda ticari kaygı ile yayınlandığını izleyici reytinglerine göre yer bulduğunu söylerken, “Madem diziler bu kadar eleştiriliyor vurdulu kırdılı şiddet içeren yapımların devletin kanalı olan Trt’de nasıl yer bulduğunu bir türlü anlayamıyorum.” diyerek Trt’ye gönderme yaptı.