Abone Ol

WhatsApp’a rakip uygulamaya tepki büyüyor

WhatsApp’a rakip olarak gösterilen ve kimliği saklayarak mesajlaşmaya olanak sağlayan telefon uygulaması, ülkede boşanma ve taciz davalarının artmasına yol açtı.

WhatsApp’a rakip uygulamaya tepki büyüyor

İsrail’de kimliği gizleyerek mesajlaşmaya olanak sağlayan ‘Blindspot’ adlı akıllı telefon uygulaması, ülkede taciz, hakaret ve boşanma davalarının artmasına neden olduğu gerekçesiyle tartışma konusu oldu.

Popüler mesajlaşma uygulaması WhatsApp’a rakip olarak gösterilen Blindspot’da karşı tarafa mesaj gönderildiğinde, mesajın kimden geldiği gözükmüyor ancak mesajı atan kişi kime mesaj gönderdiğini biliyor. Bazı kullanıcılar, kimliğin gözükmemesini fırsat bilerek kadınlara cinsel içerikli fotoğraf ve mesaj göndererek cinsel istismarda bulunurken, uygulamanın yasaklanması gerektiğini savunan kullanıcılar, ‘eşin seni aldatıyor’ yazılı mesajların boşanma davalarının artmasına neden olduğunu vurguluyor.

Hükümet yasaklayabilir

İsrail basınına konuşan gazeteci Adam Shafir, “Birisi çıkıyor ve ‘eşiniz sizi aldatıyor’ yazıyor. Ne düşünürsünüz? Yazılan mesajın doğru olduğuna inanmasanız bile ilişki belli oranda hasar alır” ifadesini kullandı.

Blindspot’da göz korkutmak için yapılan ölüm tehditlerinin de fazla olduğunun altını çizen Shafir, “İnsanlar birbirlerine ‘seni öldüreceğim’ ya da ‘seni bıçaklayacağım’ gibi mesajlar atıyor. Bence düzgün işleyen bir uygulama değil” diye konuştu.

Gelen şikayetler nedeniyle söz konusu uygulamanın incelendiğini belirten İsrail Parlamentosu milletvekilleri, gerektiği takdirde Blindspot’un yasaklanabileceğini açıkladı. Dünyaca ünlü model Bar Refaeli’nin kardeşi Dor Refaeli’nin üreticisi olduğu uygulamanın finansmanlığını Rus milyarder Roman Abramoviç yapıyor.