Abone Ol

Videolu haber... Erdoğan ABD'de açılışını yaptığı camide Kur'an okudu

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ABD'nin Maryland Eyaleti'ndeki Türk-Amerikan Kültür ve Medeniyet Merkezi'nde yer alan caminin açılışını yaptı. Ardından Camiye giren Erdoğan Kur'an-ı Kerim okudu.

Erdoğan ABD'de açtığı camide Kur'an okudu

ABD’de bulunan Cumhurbaşkanı Erdoğan, Maryland’te Amerika’nın en büyük ve tek çifte minareli camisini açtı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, caminin açılış töreninden sonra Kur'an-ı Kerim okudu. Bu anlar bir vatandaşın kamerasına bakın nasıl yansıdı?

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıklamalarından satır başları;

BU MEDENİYETLER ARASI BİR İTTİFAKTIR

Değerli misafirler, çok değerli kardeşlerim açılışını yapmak üzere bir araya gelmiş olduğumuz Türk-Amerikan Kültür Merkezi'nin ABD'de yaşayan vatandaşlara ve tüm Müslümanlara hayırlı olmasını temenni ediyorum. Amerika Diyanet Merkezi, medeniyetler arası bir çatışma değil, bir ittifaktır.

"EY RABBİM SANA NE KADAR HAMD ETSEK AZ"

Bu araziyle tanışmam oğlumun eğitim yıllarında katıldığım bir iftarda olmuştur. Şimdi bu arazi bir medeniyet merkezine dönüştü. Ey Rabbim sana ne kadar hamd etsek azdır. Bundan 3 yıl önce buranın temelini atmıştık. O gün, bu günü düşlemiştim. Emeği geçen Diyanet İşleri teşkilatımız, mimari projeleri hazırlayan ve çalışmaları yürüten üstadlarımıza teşekkür ediyorum. Osmanlı mimarisine göre yapılan 750 kişi kapasitesine sahip bu cami adeta Türkiye'deymişiz hissini yaşatıyor.

Merkezimizin mimari güzelliği elbette takdire şayandır ama bunun asıl önemli olan yanı ABD'deki Müslüman kardeşlerime vereceği hizmettir, vereceğiz huzurdur.

"TÜM MÜSLÜMANLARA FATURA EDİLEMEZ"

Dünyada ve ABD'de Müslümanlar karşı hoşgörüsüzlüğün yükseldiği bir dönemde yaşıyoruz. O yüzden bu merkez büyük önem taşıyor. Her zaman ifade ediyorum terörizmin dini dili ırkı kesinlikle yoktur. 11 Eylül’de bir avuç teröristin Amerikalılara yaşattıkları tüm Müslümanlara fatura edilemez.

Müslümanları terörist olmakla suçlayanlar ortada dolaşıyor. Amerika'da devam eden başkanlık yarışında bazı adayları bu görüşleri savunuyor. Müslümanlar bu ülkenin asli unsurları arasında yer alıyor. Müslümanlar da ABD'nin gelişimine katkı sağlıyor. ABD'de yaşan Müslümanlar, Amerikalılık ya da Müslümanlık arasında seçime zorlanamaz.

"BUNLAR HANGİ ÜLKENİN EVLADI..."

Ermenistan-Azerbaycan sınırında çatışmalar sürüyor. Bu çatışmada iki tarafta ciddi kayıplar veriyor. Az önce bir Azeri televizyonu önümü kesti. Onun gözlerinde göz yaşı gördüm. Acaba bizim ülkemizdeki medyanın gözlerinde de bu göz yaşını görebilecek miyiz? Benim Mehmedim benim Polisim huzuru sağlayabilmek için canlarını bir kenara koyuyor ve koşuyor. Ama bazıları öyle başlıklar atıyor ki "-biz hangi ülkenin evladıyız onları hangi ülkenin evladı" diye sormaktan geri duramıyoruz. Aynı şeyi Irak'ta Suriye'de fakrlı olarak yaşadık. Öldüren Allahu Ekber diyor, Ölen Allahu Ekber diyor. Müslümanlar olarak dinimizin ismini lekeleyen bu tür isimlerle ve gruplarla mücadele etmeliyiz. İşte bu merkezi bu hassasiyetlerin temel taşı olarak görüyoruz.

ABD DİYANET MERKEZİ

Bünyesinde ABD'nin en büyük camiini barındıran merkez, Osmanlı mimarisinin en güzel örneklerini yansıtan bir külliye olarak dikkati çekiyor. Merkezde bir cami, ortada bir Türk-İslam bahçesi, hemen yanında klasik dönem ile modern dönemi harmanlayan kültür merkezi olan külliye mimari anlamda kendi kategorisini oluşturuyor.

16. yüzyıl Osmanlı mimarisi kullanılarak inşa edilen caminin avlusunda aynı anda 3 bin kişi ibadet edebilecek. Merkez içerisinde toplantı salonu ve Osmanlı çeşmeleri de yer alıyor.