Abone Ol

Veli Ağbaba Sahte İçkiye Bağlı Ölümleri Süleyman Soylu'ya Bağladı

CHP, sahte içki üreten ve satanlarla ilgili yasal düzenlemeler içeren kanun teklifini TBMM Başkanlığı'na sundu.

Veli Ağbaba Sahte İçkiye Bağlı Ölümleri Süleyman Soylu'ya Bağladı

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Malatya Milletvekili Veli Ağbaba, CHP'li vekillerle birlikte TBMM'de bir basın toplantısı düzenledi. Ağbaba, düzenlediği basın toplantısında sahte içkiye bağlı ölümleri araştırmak için parti içinde komisyon kurduklarını dile getirerek, iktidarı ve İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'yu eleştirdi.

Ağbaba ayrıca, komisyon üyeleri ile birlikte yaptıkları açıklamada sahte içki ölümlerinin önlenmesi için TBMM'yi göreve çağırdıklarını belirtti.Ağbaba ayrıca, komisyon üyeleri ile birlikte yaptıkları açıklamada sahte içki ölümlerinin önlenmesi için TBMM'yi göreve çağırdıklarını belirtti.Ağbaba ayrıca, komisyon üyeleri ile birlikte yaptıkları açıklamada sahte içki ölümlerinin önlenmesi için TBMM'yi göreve çağırdıklarını belirtti.

Veli Ağbaba Sahte İçkiye Bağlı Ölümleri Süleyman Soylu'ya Bağladı - Resim: 1

SAHTE İÇKİDEN ÖLÜMLERİN NEDENİ İÇKİYE GELEN ZAMLAR"

CHP'li Ağbaba, sahte içki ölümlerinin Türkiye'den başka ülkede örneğinin olmadığını, yılda en az 500-600 kişinin sahte içkiden öldüğünü belirterek, ''Geçen yıl sahte içki gerçeğini kamuoyuyla paylaştık, çalışmalar yaptık ve medyada gündeme getirdik. Ama sahte içkiyle mücadeleye yönelik tek bir adım atılmadı hatta değil adım atmak geçen yıla göre sahte içki satışı yapanlara yönelik yakalamalar yüzde 44 azaldı. Sahte içki tüketiminin artışının en önemli nedeni ise içki fiyatlarında özellikle son yıllarda yaşanan olağanüstü artışlardır” şeklinde konuştu.

ALKOLLÜ İÇKİNİN EN PAHALI OLDUĞU 3’ÜNCÜ ÜLKE

Hazırladıkları raporu Meclis'e sunan Ağbaba, “Avrupa İstatistik Ofisi verilerine göre, ithal ve yerli alkollü içki fiyatları sıralamasında Türkiye Avrupa'da alkollü içkinin en pahalı olduğu 3’üncü ülke; OECD verilerine göre, Türkiye dünya sıralamasında İzlanda, Norveç, Avustralya, İsveç ve Finlandiya’nın ardından en yüksek alkollü içki vergisi sıralamasında 6’ncı sırada! Bu ülkelerde milli gelirin ülkemizden en az 6-7 hatta 10 katına kadar yüksek olduğunu da unutmayalım” dedi.

ÖLÜM KARGO İLE GELİYOR, TOPLU ÖLÜM VAR!

Ağbaba, 10 Aralık'tan itibaren 19 kentte sahte içkiye bağlı ölümlerin yaşandığını kaydederek, "Alkol ürünlerinde Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) arttı ve buna bağlı olarak fiyatlar yükseldi. Düşük gelirli tüketiciler merdiven altı satıcılara yöneldi. İnternetten kapıya kargolu teslimatlar başladı. Ölüm kargo ile geliyor. Sahte rakı üreticileri seri üretime geçti. Türkiye'de Covid-19 dışında böyle toplu ölüme yol açan başka bir şey yok" diye konuştu.