Abone Ol

Uzmanlar: Dolar Geriliyor ve Yükseliyor Bu Durum Sağlıklı Değil

Dolar/TL, dün akşam saatlerinde 13.8 seviyesinden hacimsiz işlemlerle 13.15'e kadar geriledikten sonra bu sabah güne yeniden 13.5'in üzerine yükselerek başladı.

Uzmanlar: Dolar  Geriliyor ve Yükseliyor Bu Durum Sağlıklı Değil

Küresel piyasalarda dolar, beklentilerin üzerinde gelen ABD enflasyon verilerinin Fed'in sıkılaştırma yanlısı politikasını değiştirmek için yeterli olmayacağı beklentisiyle geriledi.


Gelişmekte olan ülke para birimleri genelinde görülen iyimserlik en çok TL'ye yansırken, bankacılar bu gelişmeyi kamu tarafından uygulanan politikalar nedeniyle piyasalardaki hacimlerin oldukça düşük kalmasına bağladı. Normalde işlem hacimleri yılın ilk haftası itibarıyla artış gösteriyor. Ancak TCMB verilerine bakıldığında döviz piyasası işlem hacminin geçmiş yılların yarısı seviyesinde kalmaya devam ettiği görülüyor.

TL'nin sürekli artan negatif getiri etkisi ve enflasyonda daha da yükseliş yaşanabileceği beklentisiyle dolar/TL geçen hafta 14 seviyesine doğru yükseliş yaşamıştı. Bu yükseliş kurun TCMB'nin resmi olarak açıklanan ve açıklanmayan müdahaleleri ile 18.4'ten 10'a yakın seviyelere kadar düşmesinin ardından gelmişti.

Kur yaklaşık son bir haftadır 13.8 civarında yatay bir seyir izlemiş ve volatilite yükseldiği rekor seviyelerden sınırlı gerileme görülmüştü.

''OLDUKÇA DÜŞÜK SEVİYELERE GERİLEDİ''
Bir bankanın Hazine işlemcisi, "Piyasada yabancı pek yok. Kurumların döviz talebi ise kamu adımlarıyla sınırlanmış durumda. Lokallerin panik halindeki döviz talebi ise 20 Aralık itibarıyla durmuş görünüyor. İşlem hacimleri oldukça düşük seviyelere geriledi. Tüm bunları birleştirdiğimizde TL için geçmişte piyasayı değiştirmeyecek tutardaki işlemler artık piyasayı yüzde 3 yön değişimi getirebiliyor. Çok sağlıklı bir durum diyemeyiz" diye konuştu.

TCMB DOLARA MÜDAHALE ETTİ Mİ?
Öte yandan Reuters görüştüğü toplam 4 işlemciden dolar/TL'de TCMB'nin ya da diğer kamu kurumlarının dün yaşanan düşüşte rolü olup olmadığına ilişkin bir yorum alamadı.

TCMB Aralık ayında zaten negatifte bulunan rezervlerinden 20 milyar dolara yakın daha kayba uğradı. Bu kayıpların bir kısmı resmi müdahale olarak açıklanırken, özellikle 20 Aralık sonrası için olan kısmı için ise TCMB'den bir açıklama gelmedi. TCMB rezerv kayıplarının telafisi için ise ihracat döviz gelirlerinin yüzde 25'ini satın alacağını açıkladı.

Bugün iç piyasada Kasım ayına ilişkin sanayi üretimi verileri ile TCMB'nin haftalık para banka ve rezerv istatistikleri de takip edilecek.