Abone Ol

Ukraynalı Ve Rus Turistler Savaşa Aynı Otelde Yakalanınca

Rusya'nın Ukrayna'yı işgali öncesinde Mısır'da tatile gelen iki ülkenin vatandaşları bir anda Mısır'da yan yana kalmak durumuna düştü. Bu, tatsız durumlara da sebep olabiliyor...

Ukraynalı Ve Rus Turistler Savaşa Aynı Otelde Yakalanınca

Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinden sonraki haftalarda güneşli Şarm El-Şeyh'te, hem Rusya'dan hem de Ukrayna'dan binlerce turist, kendilerini bir arada mahsur kalmış, eve gidemez ve kahvaltı büfesinde birbirlerinden kaçamaz halde buldular.


ORTAMA GERİLİM HAKİM...
Ara sıra merhamet anları da yaşanıyordu ancak çoğunlukla gerilim ortama hakim. Saldırganlık ve korku da önemli bir yere sahip... Ukraynalı turistler, konuştukları Rusları, Ukrayna'nın işgali hak edecek hiçbir şey yapmadığına ikna etmeye çalıştıklarını ancak bunda büyük ölçüde başarısız olduklarını söylüyor.

Ukraynalı bir adam ise üzerinde Rusya bayrağı bulunan bir tişört giymiş bir Rus turistin, ağlatana kadar Ukraynalı bir kadına gözlerini dikip baktığını söylüyor. Şehrin dört bir yanındaki AVM'lerde çirkin sözlü saldırılara tanıklık etmek mümkün.


Otel çalışanları ise otellerin Ukraynalıları ve Rusyalıları aynı yerde yemek yemeye ikna etmek için ikramlar ve daha başka avantajlar sunduklarını ifade ediyor.

Yevgeni Şevçenko ise civarda rastladıklarından daha dost canlısı bir Rus turistin kasada ödeme sırasında kredi kartının çalışmamasının yarattığı gergin anı hatırlıyor. Adamın dönüp kredi kartıyla işlem yapamadığını anlatmaya çalıştığını ve kendisinin öfkesini kontrol etmekte çok zorlansa da muvaffak olduğunu ifade ediyor ve şunları söylüyor:


“Sadece, 'Anlıyorum' diyebildim.”

İşgal haberini Mısır'da tatil esnasında alan Ukraynalılar, haberi gözyaşlarıyla karşılamış ve ellerinden geldiğince savaş karşıtı görüşlerini ifade etmişlerdi. Fotoğraf: Reuters
Ukrayna Büyükelçiliği yetkilileri, yaklaşık 11 bin Ukraynalı'nın Şarm El-Şeyh'te ve 9 bin Ukraynalı'nın ise başka bir Kızıldeniz tatil beldesi olan Hurghada'da kaldığını açıkladı. Mısır'ın Avrupa'ya tahliye uçuşlarını koordine etmesi nedeniyle bu rakamlar o zamandan beri kademeli olarak azalıyor. Kamuya açık olmasa veriler olmasa da Mısır'da mahsur kalan Rusların sayısının ise muhtemelen 10 bin civarında olduğu söyleniyor.

Söz konusu Ukraynalılardan biri de 50. yaş günü kutlaması için Şarm El-Şeyh'e gelen Vadim Harat. Rusya'nın ülkesini işgal ettiğini öğrenen Kievli elektrik mühendisi Harat, "Burada olduğum için hâlâ suçlu hissediyorum. Öylece oturmak inanılmaz” ifadelerini kullanmakta.