Abone Ol

Ukraynalı Trans Kadın: Askere Almak İstediler Kaçtım...

Ukraynalı bir trans kadın, savaştan kaçmaya çalışırken verdiği mücadeleyi anlattı ve kendi halkının şiddetine maruz kaldığını iddia etti.

Ukraynalı Trans Kadın: Askere Almak İstediler Kaçtım...

Almanya'ya kaçmayı başaran Zi Faámelu, Ukrayna'dan ayrılmanın onun için çok zor olduğunu çünkü pasaportunun hala onun cinsiyet kimliğini değil, doğumda atanan cinsiyetini içerdiğini söyledi.

Ukrayna'daki sıkıyönetim, 18 ila 60 yaşları arasındaki tüm güçlü vücutlu erkeklerin kalması ve orduya katılmasını şart koştuğu için, on yıl boyunca bir kadın olarak yaşamasına rağmen, kimliği hala onu erkek olarak kategorize ettiği için savaşması bekleniyordu.

KİMLİK BELGELERİNİ DEĞİŞTİREMEMİŞTİ

Faámelu, NBC News'e 2016 yılında kimlik belgelerini değiştirmeye çalıştığını, ancak muayeneler ve resmi bir teşhis için bir ay boyunca psikiyatri tesisinde kalması gerektiğinin söylendiğini belirtti. Faámelu, bu süreçte travmatize olan diğer trans bireylerin hikayelerini duyduğu için bunu yapmamayı seçti çünkü bu süreç aşağılayıcı ve moral bozucu olacaktı.

28 Şubat'ta bir arkadaşıyla Ukrayna’yı terk etmeye çalışırken gözaltına alınınca, pasaportu alındı ve geçişi reddedildi. Daha sonra askeri icra dairesine götürülen Faámelu, burada subayların kendisiyle alay ettiğini ve Rus birliklerine karşı savaşmaya uygun görüldüğünü belirtmeden önce homofobik hakaretlerde bulunduklarını iddia etti.