Abone Ol

Vakıfbank, Halkbank ve Ziraat Bankası yönetiminde kaç AKP'li var?

Gazeteci Semra Topçu, İş Bankası hisselerinin Hazine'ye devri konusunda AKP'nin tutumuna ve bunun neden yapılmak istendiğine dair bir analiz yazısı kaleme aldı.

Vakıfbank, Halkbank ve Ziraat Bankası yönetiminde kaç AKP'li var?

Kamu bankaları AKP’nin arka bahçesi gibi" diyen Semra Topçu, Vakıfbank, Halkbank ve Ziraat Bankası'nın yönetiminde olan 21 AKP'li ismi listeledi.

Topçu'nun analizindeki ilgili bölüm şöyle:

"Vakıfbank’ın yönetim kurulu üyeleri ve AKP ile ilişkileri şöyle:

Eski AKP’li bakan Abdülkadir Aksu - Yönetim Kurulu Başkanı...

AKP’li 26. dönem milletvekili Şahap Kavcıoğlu, aynı zamanda Vakıf Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı yönetim kurulu başkanlığına da atandı.

AKP’li 23, 24. dönem milletvekili Dilek Yüksel, Tokat milletvekili olan Dilek Yüksel, FETÖ ile birlikte fotoğrafı olan milletvekilleri biri. AKP’li milletvekilleri, 2012’de Boston’da FETÖ tarafından organize edilen ‘Kültür Günleri’ programına katılmış, o tarihte 12’si de milletvekili olan grup Pensilvanya’ya da giderek Fetullah Gülen ile de görüşmüştü. İşte o meşhur fotoğraftakilerden biri de Dilek Yükseldi.

AKP’li 22, 23, 24. dönem milletvekili Sadık Yakut, kendisi bir gazetecinin sorusuna verdiği bel altı yanıtla hatırlanıyor. (Meclis Başkanvekili iken 17 Aralık operasyonu sorusuna gülerek “Ben olsaydım ebeni öperdim senin” demişti.)

Cumhurbaşkanı'nın ekonomi danışmanı, ekonomi yazarı Cemil Ragıp Ertem.

AKP bürokratlarından Dr. Adnan Ertem, 9 yıl Vakıfbank Genel Müdürlüğü yaptı, Vakıfbank Yönetim Kurulu Üyeliği yaparken aynı zamanda Aile ve Çalışma Bakanlığı'nda Bakan Yardımcısı.

Halen bankanın genel müdürü olan Abdi Serdar Üstünsalih, zaten yıllardır Vakıfbank Genel Müdür Yardımcısı'ydı.

Denetleme Kurulu’nda AKP bürokratlarından Yunus Arıncı bulunuyor. 2010’da bu göreve atanan Arıncı, 2015’ten beri Devlet Denetleme Kurulu başkanlığını da yürütüyor. Başbakanlık Teftiş Kurulu Başkanıyken, Devlet Denetleme Kurulu başkanlığına atanmıştı.

Cumhurbaşkanı’nın A takımında olduğu yorumlanan ve Erdoğan’nın en güvendiği yüksek bürokratlarından biri olarak nitelenen Arıncı, Bülent Arınç’ın KHK’lılarla ilgili sözlerine ağır tepki göstermesiyle tanındı.

Denetim Kurulu’nun diğer üyesi ise Hasan Türe, zaten Vakıfbank kökenli bir isim. Serdar Tunç Bilek, Şahin Uğur bankacılık sektöründe yöneticilik yapmış isimler.

Bankacılık sektöründe son atamalar Mayıs 2019’da gerçekleştirilmiş; Berat Albayrak operasyonu olarak nitelenmişti. Üç kamu bankasında yönetim kurulu şekillendirilirken, üç yıllığına çoğunlukla AKP’liler üye yapılmıştı. Ayrıca kârı yüzde 38’e düşen Vakıfbank Genel Müdürü görevden alınmış yerine Genel Müdür Yardımcısı Üstünsalih atanırken, görevden alınan Emin Özcan Halkbank Yönetim Kurulu Üyeliğine getirilmişti.

Yaının devamı için TIKLAYIN