Abone Ol

Twitter Trump'ın Hesabını Süresiz Dondurdu

Medyafaresi.com ABD Temsilcisi Ayşın Savatlı yazdı: Geçtiğimiz günlerde tweetleri yüzünden geçici olarak askıya alınan Donald Trump'ın hesabı bugünkü paylaşımları nedeniyle süresiz olarak donduruldu.

Twitter Trump'ın Hesabını Süresiz Dondurdu

Medyafaresi.com / Ayşın Akyarlı Savatlı / New York

Twitter Donald Trump’ın şiddeti teşvik edebilecek paylaşım risklerini gerekçe göstererek hesabını süresiz olarak askıya aldı.

Twitter bu kararı, Trump’ın kendi taraftarlarından “yurtseverler” olarak bahsettiği ve ABD’nin 20 Ocak’ta göreve başlayacak olan seçilmiş başkanı Joe Biden’ın Göreve Başlama Töreni’ne (Presidential Inaguration) katılmayacağını açıklamalarını paylaşmasının ardından verdi.

Twitter tarafında söz konusu hesapla ilgili geçtiğimiz Çarşamba günü verilen geçici süre ile verilen dondurma kararı bu son kararla birlikte süresiz hale gelmiş oldu.

Twitter tarafından yapılan açıklamada Trump’ın tweetlerinin 6 Ocak 2021’de ABD Kongresi’nde yaşanan suç olaylarının tekrarlanmasını sağlayacak nitelikte cesaretlendirici ve teşvik edici olduğu belirtildi.

Twitter, Trump'ın 20 Ocak'ta Joe Biden'ın ABD Başkanlık Göreve Başlama Törenine katılmayacağına dair yaptığı paylaşımın, bir çok taraftarı tarafından, başkanlık seçim sonuçlarının yasal olmadığı ve Trump'ın bu düşünceyi teyit ettiği şeklinde anlaşılacağını belirtti. Hatta, Trump'ın törene katılmayacağını belirtmesinin, bu töreni saldırıya açık bir hedef haline getirdiği şeklinde değerlendirildi.

Trump'ın taraftarlarından "yurtseverler" şeklinde bahsetmesinin 6 Ocak'taki şiddet olaylarına deskte şeklinde yorumlanabileceği ifade edildi.

Twitter, gerek kendi platformlarında gerekse başka mecralarda 17 Ocak 2021 tarihinde ABD Kongre binası ve çevresindeki binalarda silahlı protestolar ve ikinci bir saldırı planlarının konuşulmakta olduğunu açıkladı.

Bu açıklamaların hemen ardından Donald Trump’ın twitter hesabı ulaşılamaz hale geldi.

Donald Trump, Twitter’ı taraftarlarına mesaj vermek amacıyla yoğun şekilde kullanıyordu. Kimi günler onlarca paylaşım yaptığı hesabından attığı tweetlerin bazıları gerçek dışı bilgiler ve tehditler içeriyordu.

Twitter tarafından askıya alınan ve Donald Trump’ın kişisel hesabı olan “@realDonaldTrump” hesabının 88 milyondan fazla takipçisi vardı.

Geçtiğimiz günlerde Facebook, YouTube, Reddit ve Snapchat gibi diğer sosyal medya platformları da benzer nedenlerle Donald Trump’ın hesaplarına sınırlamalar getirmişlerdi. Bir gün önce bu platformalar Trump’ın başkanlık süresi tamamlanıncaya kadar hesaplarını askıya alma kararı vermişlerdi.

Twitter’ın hesabı dondurmasının ardından Donald Trump’ın oğlu, Donald Trump Jr. “Orwell’in 1984’ünü yaşıyoruz. Amerika’da ifade özgürlüğü kalmadı. Büyük teknolojilerle öldü ve sadece seçilmişi birkaçı için yaşıyor.” diye tweet attı.

Twitter Trump tarafından kullanılan ABD Devletine ait resmi hasapları ise dondurmadı. Söz konusu hesaplar üzerinden Donald Trump tarafından benzer paylaşımlar yapılacak olursa, bu hesapların da kapatılmasından yetkililer çekiniyor.

1978 Başkanlık Kayıt Kanunu uyarınca başkanın paylaşımlarının ve iletişim materyallerinin korunup arşivlenmesi gerekiyor. @POTUS isimli resmi başkanlık hesabı önceki başkan Barrack Obama’dan Donald Trump’a devredilmeden önce, bu hesap üzerinden başkan Obama ve takımı tarafından yapılan tüm paylaşımlar @POTUS44 isimli bir twitter hesabında arşivlenerek korunmuştu.

Kamuoyunda Twitter’ın kararı kimilerince eleştirilirken kimileri Twitter’ın çok geç kaldığını, bu hamleyi Trump’ın gerçek dışı paylaşımları ile toplum ayrışmadan çok daha önce yapması gerektiğini söylüyorlar.

Konuyla ilgili Beyaz Saray’dan henüz bir açıklama yapılmadı.