Abone Ol

TÜSİAD'dan Bir Çıkış Daha: Her Geçen Gün Fakirleşiyoruz

TÜSİAD'dan bir çıkış daha geldi. TÜSİAD Başekonomisti Gizem Öztok Altınsaç, ekonomiye güvenin azaldığını belirterek "Her geçen gün fakirleşiyoruz" dedi.

TÜSİAD'dan Bir Çıkış Daha: Her Geçen Gün Fakirleşiyoruz

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın son olarak "Bu ülkeyi kalkındırmak için TÜSİAD'ı vesaire hangi kuruluş olursa olsun fark etmez dürüst olacaksınız. Sıkışınca kapıyı çalacaksın, işi yoluna koyunca iktidara sallayacaksınız. Yok öyle 25 kuruşa simit" sözleriyle hedef aldığı Türk Sanayicileri ve İş İnsanları Derneği'nden (TÜSİAD), Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) faiz indirimi kararıyla ilgili açıklama geldi.

TÜSİAD Başekonomisti Gizem Öztok Altınsaç, Yetkin Report'ta kaleme aldığı yazıda  şunları dile getirdi:

'SABIRLI OLMALIYDIK'

"Ekonomideki hiçbir paydaş gün sonunda yüksek faizi savunmaz. Dahası, enflasyon yükselirken, suni olarak düşürdüğümüz her faizin bize bir dönem sonra çok daha yüksek faiz olarak geri dönme potansiyeli vardır. Böyle bir risk ortamında da öngörü sağlayamaz ve yatırım yapamazsınız. Düşük faizin kalıcı sürdürülebilir olması için de 3-4 ay daha faiz indirimlerinde sabırlı olmalıydık. Bunun da ekonomiye hiçbir maliyeti yoktu."

"Verimlilik artışı, fiyat istikrarı, büyüme modelinin değişmesi bunların hepsi yapısal bir ihtiyaç. Kalkınmamız için de gerekli. Fakat var olan haliyle son dönemde attığımız adımlar bu kapsamda değil" diyen Altınsaç, şöyle devam etti:

'EKONOMİYE GÜVEN AZALIYOR'
"Daha çok bir temenni, ya da faiz indirimleri için bir temel oluşturma çabasından öteye geçmiyor. Gerçek bu olunca da ekonomiye olan güven azalıyor, risk primi yükseliyor, TL çok satılıyor ve hepsinden önemlisi kredi faizleri düşsün diye yaptığımız faiz indirimleri kredi faizlerine ne yazık ki yansımıyor. En basit iktisadi kuralların dışına çıkarak yarattığımız sonuçlar da ülke ekonomisine fayda sağlamıyor. Sonuç; her geçen gün fakirleşiyoruz."

TÜSİAD'IN LAİKLİK ÇIKIŞI
TÜSİAD'ın başta ekonomi politikası olmak üzere hükümete yönelttiği eleştiriler bir süredir dikkat çekiyor. Bunların başında, Yüksek İstişare Konseyi (YİK) Başkanı Tuncay Özilhan'ın laiklik çıkışı yer alıyor.
Özilhan, yüksek istişare kurulu toplantısının açılış konuşmasında sarf ettiği sözler, kamuoyunda büyük ilgi uyandırmıştı: "Türkiye’nin modernleşme sürecinde laiklik adeta ülkenin ve demokrasinin çimentosu olmuştur. 100 yıl önce cumhuriyetimizin kurucusu Atatürk ve arkadaşlarının modern dünyanın üyesi olmak doğrultusunda atmış oldukları geri dönülemez kararlı adımda en önemli ilke laikliktir. 100 yıl boyunca ayakta dimdik durmamızı sağlayan bu ilke önümüzdeki 100 yıl içinde de özlemlerimizi gerçekleştirmemizin en büyük teminatı olacaktır."

'MERKEZ BANKASI ESAS HEDEFİNİ UNUTMAMALI'

Aynı toplantıda Özilhan'ın laiklik vurgusunu tekrarlayan TÜSİAD Başkanı Simone Kaslowski'yse geçtiğimiz günlerde Merkez Bankası'nın faiz indirimi kararlarına yönelttiği eleştirilerle öne çıktı. Kaslowski, T24'e yaptığı açıklamada şunları söylüyordu:

"Her şeyden önce ülke olarak fakirleşiyoruz. Merkez Bankası esas hedefini unutmamalı. Nedir o, öncelikle enflasyonu kontrol etmek. Bugün konusu edilen cari açıkla enflasyonu kontrol etme meselesi en temel iktisadi kurallarla dahi örtüşmüyor. Geldiğimiz noktada ihracatçımız dahi kurda yaratılan bu oynaklığın ve TL'deki değer kaybının öngörülemez noktaya gelmiş olmasından zarar görüyor."