googletag.cmd.push(function() { // Tüm hataları bitiren modern yapılandırma googletag.setConfig({ singleRequest: true, // Dikkat: Burada "collapse" yerine true kullanıyoruz collapseEmptyDivs: true }); // Slot Tanımları (Aynı Kalıyor) googletag.defineSlot('/47290855/dikey_sag', [300, 600], 'div-gpt-ad-1778748427080-0').addService(googletag.pubads()); googletag.defineSlot('/47290855/dikey_sol', [[120, 600], [160, 600]], 'div-gpt-ad-1778748525415-0').addService(googletag.pubads()); googletag.defineSlot('/47290855/desktop_haber_detay_metin_ustu', [[750, 300], [336, 280]], 'div-gpt-ad-1778749119218-0').addService(googletag.pubads()); googletag.defineSlot('/47290855/kutu_liste', [300, 250], 'div-gpt-ad-1778748765112-0').addService(googletag.pubads()); googletag.defineSlot('/47290855/desktop_masthead', [970, 250], 'div-gpt-ad-1778748331511-0').addService(googletag.pubads()); googletag.defineSlot('/47290855/dailymotion_desktop', [336, 280], 'div-gpt-ad-1778606405975-0').addService(googletag.pubads()); googletag.defineSlot('/47290855/mobil_detay_metin_ustu', [[300, 250], [336, 280]], 'div-gpt-ad-1778748151107-0').addService(googletag.pubads()); googletag.enableServices(); });
Abone Ol

Turkomania Fest’te skandal sahne! JİTEM propagandası iddiası

Ankara Keçiören’de düzenlenen Turkomania Fest etkinliğinde sahneye çıkan bir kişinin JİTEM göndermeleri ve “Beyaz Toros” sözleri tartışma yarattı.

Ankara Keçiören'de 10 Mayıs'ta Estergon Kalesi Türk Kültür Merkezi'nde düzenlenen 'Turkomania Fest' adlı etkinlik, JİTEM propagandasına sahne oldu.

"Khazurgan Production" isimli organizasyonun düzenlediği festivalde, kendisini Emre Cuşan olarak tanıtan bir şahıs, 1990'lı yıllardaki birçok faili meçhulde rolü bulunan Jandarma İstihbarat ve Terörle Mücadele Grup Komutanlığının (JİTEM) kilit isimlerinden olan Binbaşı Cem Ersever kostümüyle sahneye çıktı.

Sahnedeki konuşmasında Ersever ve JİTEM'ten övgüyle bahseden Cuşan, "Bugün bir beyaz Toros'la gelecektim ancak kalmamış" ifadelerini kullandı.

"Konsept dışı kalmayayım diye…"

Emre Cuşan'ın konuşmasında dile getirdiği "Konsept dışı kalmayayım diye böyle giyinmiştim" sözleri, söz konusu festivalin temasını da ortaya koydu. Cuşan, 'Kurtlar Vadisi' dizisinin tema müziği eşliğinde yaptığı konuşmasında şunları söyledi: 

"Ben Emre Cuşan, Şehit Binbaşı Ahmet Cem Ersever kostümüyle katıldım. Kendisi Jandarma İstihbarat ve Terörle Mücadelenin kurucularından, terörün en çetin olduğu zamanlarda doğuda birçok operasyon yapmış bir şehidimiz. 4 Kasım 1993 yılında şehit edilmiştir kendisi. Beyaz Toroslarla anılıyor, bugün bir beyaz Toros getirecektim ancak kalmamış. Ben normalde cosplay, kostüm işleriyle ilgilenmiyorum, konsept dışı kalmayayım diye böyle giyinmiştim ancak çok da beğenildi. Çok da fazla fotoğraf çekildiler. Çok teşekkür ediyorum size destekleriniz için, kendinize iyi bakın."

30 bin lira ödül

Festival, tanıtım metninde, "Türk dünyasının mitolojik ve tarihi efsaneleri canlanıyor! Tarihi canlandırmalar, Turkic Cosplay yarışmaları, HEMA turnuvaları ve geleneksel Türk el sanatlarının buluştuğu Turkomania Fest, katılımcılarına eşsiz bir kültürel deneyim sunuyor. Türkiye’de ilk kez gerçekleştirilecek Han Çadırı Yağması etkinliği ve daha birçok sürpriz ile geçmişe unutulmaz bir yolculuk yapmaya hazırlanın" ifadeleriyle katılımcılara sesleniyordu.

Ayrıca tanıtımda, "Türk dünyasının ve mitolojisinin efsanevi karakterlerine hayat vererek 30.000 TL büyük ödüllü cosplay yarışmasında podyuma çıkın. Ayrıca, dönemin ruhunu ve kıyafetlerini sahneye yansıtan tarihi canlandırma ekiplerinin 15.000 TL ödül için sergileyeceği görsel şöleni izleme fırsatı bulun" çağrısında bulunuyordu.

Faili meçhullerin simgesi

Faili meçhul siyasal cinayetlerin polis aracı süsü verilmiş suç aracı olan 'Beyaz Toros', özellikle '90'lı yıllarda insan kaçırmaların ve insan hakları ihlallerinin simgesi haline geldi.

Binbaşı Ahmet Cem Ersever de '90'lı yıllarda bölge illerinde faaliyet gösteren JİTEM'in kilit isimlerinden ve kurucularından biri olarak biliniyor. JİTEM bünyesinde pek çok insanlık suçuna karışan Ersever, 1993 yılında Türk Silahlı Kuvvetlerinden istifa ettikten sonra, bölgedeki kontrgerilla faaliyetlerini basına ifşa etmişti. 4 Kasım 1993'te Ankara'da elleri arkadan bağlanmış ve başından vurulmuş halde ölü bulundu.