Abone Ol

Türkiye'ye Kaçmak İçin 500 Bin Lirayı Gözden Çıkardılar

Rusya ile Ukrayna arasında 24 Şubat'tan beri savaş devam ederken Putin'in kısmi seferberlik ilanı sonrasında Rus erkekleri arasında panik büyüyor. Cepheye gitmek istemeyen ve tarifeli uçaklarda yer bulamayan Rusların çok farklı bir yöntemle Türkiye'ye kaçtığı ortaya çıktı.

Türkiye'ye Kaçmak İçin 500 Bin Lirayı Gözden Çıkardılar

Rusya’nın 24 Şubat’tan beri işgal ettiği Ukrayna ile savaşı devam ederken, geçen hafta Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in kısmi seferberlik ilan etmesi Rus halkında endişe ve panik yaratmıştı. Belirli yaş grubundaki erkeklerin askere gitmesinin önünü açan bu karar sonrasında hafta sonu birçok şehirde eylemler meydana gelmiş ve polis ile göstericiler arasında arbede yaşanmıştı.

Askerlik yaşı gelen ve savaşa dahil olmak istemeyen çok sayıda Rus erkeği ise hem karadan hem de havadan ülkeden kaçmaya başladı. Rus vatandaşlarından vize istemeyen Türkiye, Azerbaycan, Ermenistan gibi ülkelere kaçmak için hem havalimanlarına hem de özel araçlarıyla kara sınırlarına hücum eden Rus vatandaşları, savaş sebebiyle uçuşların az olması sebebiyle bilet bulabilirse fahiş fiyatlara tarifeli uçuşlarla ülkeden kaçtı.

Fakat uçak biletlerinin tükenmesiyle ve Rus yetkililerin sınırlarda kontrolleri sıkılaştırmasıyla birlikte ülkede kalan Rus erkekleri kesenin ağzını açmak zorunda kaldı. İngiliz The Guardian gazetesi, bazı Rus vatandaşlarının özel jetler kiralayarak Türkiye’ye, Ermenistan’a ve Azerbaycan’a kaçtığını yazdı. Gazeteye konuşan yetkililer, Rus vatandaşlarının askere gitmemek için 27 bin doları (yaklaşık 498 bin TL) gözden çıkardığını söyledi.

ARZ-TALEP DENGESİ BOZULDU

Özel jet kiralama şirketlerine büyük bir talep olduğunu aktaran yetkililer özel jette tek bir koltuğun fiyatının 21.500 dolar ile 27 bin dolar arasında olduğunu da vurguladı. The Guardian’daki haberde en çok tercih edilen destinasyonlar ise Türkiye, Ermenistan ve Azerbaycan olarak sıralandı.

Jet kiralama şirketi Your Charter’ın direktörü Yevgeny Bikov, “Günde normalde 50 talep geliyordu fakat şimdi bir günde 5 bin kişiden talep geliyor. Şu an yaşanan tam bir çılgınlık” dedi.

Havacılık şirketi FlightWay’in CEO’su Eduard Simonov da İngiliz medyasına konuşarak talebin 50 kat arttığını söyledi. Simonov, “Bütün Avrupalı özel jet şirketleri ülkeden çıktığı için talep arttı ve 6 ay öncesine göre fiyatlar da tavan yaptı” dedi.