Abone Ol

Son dakika: Yenikapı'da tarihi görüntü

İstanbul Yenikapı bugün tarihi bir güne sahne oldu. İşte bugün Yenikapı'daki Demokrasi ve Şehitler Mitingi'nde yaşananlar...

Yenikapı'daki mitinge kaç milyon kişi katıldı?

Yenikapı'dan son dakika haberleri gelmeye devam ediyor. 15 Temmuz darbe girişiminin ardından 'Demokrasi ve Şehitler Mitingi'nin düzenlendiği Yenikapı'daki alanda büyük çoşku var. Meydan tıklım tıklım dolu. Bugünkü mitingin Türkiye tarihinin en büyük mitingi olması bekleniyor. Alan 3.5 ila 5 milyon arasında katılımcıya göre tasarlandı. Havadan çekilen görüntülere çok büyük katılım var. Mitingde MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, Başbakan Binali Yıldırım, Genelkurmay Başkanı Hulusi Akar ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan konuşma yaptı. AA'nın 21.03'te geçtiği habere göre mitinge katılım sayısı 5 milyon dolayında...

İstanbul Yenikapı bugün tarihi bir güne sahne oldu. İşte bugün Yenikapı'daki Demokrasi ve Şehitler Mitingi'nde yaşananlar...

MİTİNGE NE KADAR KATILIM OLDU

AA'nın geçtiği habere göre Yenikapı Miting Alanı'nda düzenlenen "Demokrasi ve Şehitler Mitingi"ne yaklaşık 5 milyon kişinin katıldığı bildirildi.Emniyet kaynaklarından alınan bilgiye göre, polis helikopteriyle havadan yapılan metrekareye düşen kişi sayısı analiziyle, "Demokrasi ve Şehitler Mitingi"ne katılım ölçümü yapıldı. Yenikapı Miting Alanı, şehir merkezi ara sokaklar ve Kennedy Caddesi'nin Eminönü ve Zeytinburnu istikametlerinde yapılan ölçümlerde, katılımcı sayısının yaklaşık 5 milyon olduğu belirlendi.

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN KONUŞTU

Yenikapı'daki mitingde son olarak kürsüye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan çıktı.

Son dakika: Yenikapı'da tarihi görüntü - Resim: 1Demokrasi ve Şehitler Mitinginden ilk kareler

BAŞBAKAN KONUŞMASINDA NAZIM HİKMET VE AHMED ARİF ŞİİRİ OKUDU

19:55 Genelkurmay Başkanı Akar'ın ardından Başbakan Binali Yıldırım ve TBMM Başkanı İsmail Kahraman konuşmalarını yaptı. Yıldırım, konuşmasında Nazım Hikmet, Ahmet Arif, Ahmed Cevad ve Necip Fazıl'dan şiirler okudu. Yıldırım, "15 Temmuz gecesi milletimize zehir eden terör örgütü lideri FETÖ Türkiye’ye gelecek hesabını verecektir." dedi.

Son dakika: Yenikapı'da tarihi görüntü - Resim: 2

ORGENERAL AKAR KÜRSÜDE

Son dakika: Yenikapı'da tarihi görüntü - Resim: 3Org. Akar: Milletimizin fedakarlığı her türlü takdirin üzerinde

19.30 Mitingde CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu'nun konuşmasının ardından bir süpriz yaşandı. Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar kürsüye çıktı.

KILIÇDAROĞLU 12 MADDE AÇIKLADI

19.15 MHP lideri Devlet Bahçeli'nin ardından bu kez CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu kürsüye çıktı.

Son dakika: Yenikapı'da tarihi görüntü - Resim: 4Kılıçdaroğlu: Siyaseti camiden, adliyeden, askeriyeden çıkarmalıyız

18:50 Kürsüye ilk olarak MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli çıktı. Bahçeli, alandan büyük alkış aldı. Bahçeli, "Bahtiyarım çünkü Türkiyemizin şahlanışını gururla izliyorum. Mutluyum çünkü millet burada, irade burada, inanç burada. Bükülmez bilek, eğilmez baş, yenilmez milli kudret burada, bu meydandadır." dedi. MHP lideri konuşmasında Fetullah Gülen'e çok sert tepki gösterdi. Mitinge katılanlar ise Gülen'i yuhaladı. Bahçeli, "Zalimler, hainler, emperyalizmin maşaları, bu defa Türk askeri kılığına girdiler, milletin silahını yine millete çevirdiler, milletin imkanlarını kullanarak yine millete öldürücü darbe vurmak istediler. Alim ve hoca görünümlü bir terörist, sığındığı Pensilvanya'dan getirdiği beddua seanslarıyla, nefret söylemleriyle, öfke nöbetleriyle cinayet örgütüne Türkiye'ye 'vur' emri verdi. İblis'e ruhunu satan bu vaiz, Müslüman görünümlü bu Voyvoda, ihanetle, Türk ve Türkiye düşmanlığıyla doruğa çıktı, fitne ve münafıklıkta rekor kırdı. Haçlı emellerinin taşıyıcılığını yapan FETÖ, Türkiye'nin kalbine nişan aldı" dedi.

18:41: Darbe gecesi Boğaziçi köprüsünde darbecilerin kurşunlarıyla gazi olan bir vatandaş sahnede yaşananları anlatıyor: Onların tankları, tüfekleri vardı. Bizim imanımız vardı. Tankların üzerine yürümeye devam ettik. Bizim üzerimize açılan ateşte o hain kurşunlardan nasibimizi aldık. Arkadaşlarımız bizi hastaneye götürmek için can siparane mücadele ettiler. Öyle ki bindirildiğim aracın kurşunlandığını hatırlıyorum. Yanımda bacağıma tampon yapan bir arkadaşımın sözlerini hiç unutmuyorum. 'Kardeşim, sen vuruldun. Allah şehitlik nasip ederse hakkım helal olsun. Fakat ben kalıyorum. Bu ablukayı kırmalıyız'... Allah tüm milletimizden razı olsun" O gece yeni Çanakkale'ydi, yeni bir İstiklal mücadelesiydi...

18:30 Şehitler için Kuran okunmaya başlandı. Kuran tilavetinin ardından Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez kürsüye çıktı.  Görmez, şehitler için dua etti.

18:13 Şehitler için 1 dakikalık saygı duruşunda bulunuldu, ardından İstiklal Marşı okundu

17:50 Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan eşi Emine Erdoğan ile birlikte sahnede vatandaşları selamladı.

17:40 Başbakan Binali Yıldırım eşi ile birlikte sahneden mitinge katılan vatandaşları selamladı.

BAHÇELİ VE KILIÇDAROĞLU SAHNEDE

Son dakika: Yenikapı'da tarihi görüntü - Resim: 5Bahçeli: Hoca görünümlü bir terörist vur emri verdi

17: 35:Miting alanında önce MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ardından CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu sahneye çıktı, vatandaşları selamladı.

17.11: Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, saat 17.10'da helikopterle Yenikapı miting alanına geldi. Mitingin başlamasına dakikalar kala eşi Emine Erdoğan’la miting alanına gelen Cumhurbaşkanı Erdoğan, alana inmeden önce bir süre havadan kalabalığı izledi. Erdoğan’ı taşıyan helikopter bir süre kalabalık üzerinde tur attıktan sonra miting alanına iniş yaptı. Alana inen Cumhurbaşkanı Erdoğan, eşi Emine Erdoğan’la beraber kalabalığı selamladı.

AKAR VE GÜL DE MİTİNG ALANINA GELDİ


17.04: 11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar ve Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez, Yenikapı'daki miting alanına geldi. Eski Başbakan Ahmet Davutoğlu da alanda.

BAŞBAKAN'IN HELİKOPTERİNE SİKORSKY EŞLİK ETTİ

16.56: Başbakan Binali Yıldırım, helikopterle Yenikapı'ya geldi. Yıldırım'ın helikopterine Sikorsky tipi askeri helikopter eşlik etti.

UYARIDAN SONRA ALKIŞLAR YÜKSELDİ

Alanda Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın anonscusu Orhan Karakurt, liderlerin bu büyük buluşmada bir arada olacağını hatırlatıp isimlerini anons etti. CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nun ismini anons ettiğinde kalabalık içinden bir grubun yuhalamasına tepki gösteren Karakurt, "Asla, bugün bütün liderleri bağrımıza basacağız. Gün birlik günü" dedi. Ardından Kılıçdaroğlu’nun ismini yeniden anons etti. Bu kez kalabalıktan alkış sesleri yükseldi. Aynı şekilde MHP lideri Devlet Bahçeli’nin ismi anons edildiğinde de kalabalıktan alkışlar yükseldi.

15.58: Miting alanında Türk Silahlı Kuvvetleri'nin Mehtar Bölümü'nün Mehter gösterisi başladı. Şehitleri anmak amacıyla mehter takımında 240 mehteran bulunuyor.Yüzbinlerce vatandaşın Kazlıçeşme'den miting alanına yürüyüşü sürüyor.

14.50: Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Başbakan Yıldırım, CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu ve MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin birlikte katılacağı ilk miting olma özelliğine sahip "Demokrasi ve Şehitler Mitingi" için tüm hazırlıklar tamamlandı. Meydana çıkan yolların trafiğe kapatılması nedeniyle vatandaşlar ellerinde Türk bayrakları, üzerilerinde Türk bayraklı tişörtlerle alana yürüyerek gidiyor. Ayrıca, bazı vatandaşlar da deniz yoluyla alana geliyor. Bundan dolayı da alanın çevresi kırmızı-beyaz insan selini andırıyor. Bazı vatandaşların Doğu Türkistan, Azerbaycan ve diğer Türk devletlerinin bayraklarını taşıdığı görülüyor. Mitingin başlamasına saatler kalmasına rağmen alanın büyük oranda dolduğu göze çarpıyor. Güvenlik kontrolünden geçirilen vatandaşlar, kendilerine verilen Türk bayrağı ve şapkalarla alana giriş yapıyor. Sesin tüm miting alanından duyulması için 35 kulede kurulan toplam 1 milyon Watt'lık ses sistemiyle çeşitli marşlar çalınıyor.

13: 26: Mitinge katılanlara kürsüden anonslarla, Türk bayrağı dışında başka bayrak açmamaları, döviz ve flama taşımamaları uyarısında bulunuldu. Alandaki görevlilerden kurallara aykırı bayrak ve flamaların toplanması istendi. Arama yapan görevlilere arama noktasından geçişlerde Türk bayrağı dışındaki bayrak flama ve dövizlere izin verilmemesi istendi. Miting alanında Afganistan, Azerbaycan, Arnavutluk, hatta özgür Suriye Ordusu’nun bayrağını taşıyanlar olması dikkat çekti.

KALPAKLI ATATÜRK POSTERİ

Miting alanında kürsünün hemen yanına aynı büyüklükte, kalpaklı Atatürk, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan posterleriyle Türk bayrağı asıldı.

GÜVENLİK İÇİN SAVAŞ GEMİLERİ YENİ KAPI AÇIKLARINDA

Yenikapı miting alanını vatandaşlar tarafından doldurulurken denizde de savaş gemilerinin yer alması dikkat çekti. Saat 13:00’den itibaren Deniz Kuvvetlerine bağlı savaş gemileri Yenikapı açıklarında görüldü. Gemilerin güvenlik gerekçesiyle bölgede bulundukları öğrenildi.

Son dakika: Yenikapı'da tarihi görüntü - Resim: 6

13.20: Polisin trafiğe kapattığı caddelerden yürüyerek gelen vatandaşlar, güvenlik kontrol noktasına kurulan metal dedektörleri ve xray cihazlarıyla arandıktan sonra miting alanına alındı. Sıcak hava nedeniyle mitinge katılan vatandaşlar için alanın çeşitli bölgelerine koliler halinde içme suyu yerleştirildi. Arama noktasının hemen arkasında da Türk bayrakları dağıtıldı. Sahnenin sol tarafında kalan basın platformunun hemen önüne geniş bir protokol alanı oluşturulurken sahnenin her iki yanına da Atatürk ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın dev posterlerinin asıldığı görüldü. Ayrıca basın plantformunun hemen üstüne 15 Temmuz darbe girişimi sırasında şehit olanların isimlerinin yazıldığı her iki yanına da "Vatan size minnettardır" notunun yazıldığı pankart asıldı.

KAPILAR 3 SAAT ÖNCESİNDEN AÇILDI

10.30: 13:30 civarında girişlerin başlaması beklenirken vatandaşların yoğun ilgisi nedeniyle polisler saat 10:30 gibi vatandaşları miting alanına almaya başladılar.