Abone Ol

Türkiye'nin ''ilk 500 şirketi'' açıklandı! En büyük hangisi?

İstanbul Sanayi Odası'nın gerçekleştirdiği "Türkiye'nin 500 Büyük Sanayi Kuruluşu Araştırması'na göre Türkiye'nin en büyükleri belli oldu.

Türkiye'nin ''ilk 500 şirketi'' açıklandı! En büyük hangisi?

İstanbul Sanayi Odası (İSO) Başkanı Tanıl Küçük, 500 sanayi kuruluşunu açıklamadan önce bir konuşma yaptı.Küçük küresel krizden bahsederek, " Küresel finansal krizin getirdiği belirsizlik tüketici güvenini derinden yaralayarak iç talep ve dış talebi durma noktasına getirdi.Talepteki durgunluk uzun süredir rekabet gücüyle ilgili zaten ciddi sıkıntıları olan sanayimizin zor duruma düşürdü" dedi.

Küçük daha sonra, ilk 500 sanayi kuruluşunda ilk 10 arasına girenleri açıkladı.

LİDER TÜPRAŞ OLDU

Küçük, " Geçmiş yıllarda olduğu gibi 2009 yılında da üretimden satışlara göre en büyük sanayi kuruluşu TÜPRAŞ'tır. Tüpraş liderliğini 2009 yılında da sürdürmüştür. İkinci sırada İSO 500'deki tek kamu kuruluşu olan EÜAŞ ( Elektrik Üretim Anonim Şirketi ) var. Üçüncü sırada ise 2008 yılında beşinci sırada yer alan Oyak Renault var " dedi.

EÜAŞ EN FAZLA KÂR EDEN KURULUŞ

Küçük daha sonra, farklı kategorilere göre İSO 500 sıralamasında yer alan kuruluşları da açıkladı. Buna göre, üretimden satışa göre ilk üç kuruluş TÜPRAŞ, EÜAŞ ve Oyak Renault oldu. Üretimden satışlara göre ilk üç özel kuruluş ise, TÜPRAŞ, Oyak Renault ve Arçelik oldu. Yaratılan katma değere göre birinci Tüpraş ikinci, üçüncü Philsa Philip Morris oldu. En fazla kar eden ilk üç kuruluş ise, EÜAŞ, TÜPRAŞ ve Philsa Philip Morris oldu. En fazla kar eden ilk üç özel kuruluş ise, TÜPRAŞ, Philsa Philip Morris ve Ford Otomotiv oldu. En fazla ihracat yapan ilk üç kuruluş ise, Oyak Renault, Ford Otomotiv ve Tofaş olara sıralandı. Küçük konuşmasında, çalışan sayısının bir önceki yıla göre azaldığını da sözlerine ekledi.

İSO 500'DE İLK 10 KURULUŞ

İSO 500 sanayi kuruluşu araştırmasına göre, ilk sırada TÜPRAŞ yer aldı. İkinci EÜAŞ olurken, üçüncülüğü Oyak Renault elde etti. Dördüncü sırada Arçelik yer alırken, beşinciliği Tofaş, altıncılığı Ford Otomotiv, yedinciliği Ereğli Demir Çelik, sekizinciliği Aygaz, dokuzunculuğu Vestel Elektronik aldı. Onuncu sırada ise, HABAŞ yer buldu.

DHA