Abone Ol

Köln’de Darbeye Karşı Demokrasi Mitingi!

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın'dan, bugün Köln'deki mitinge Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın videokonferans ile katılmasının Alman makamları tarafından engellenmesiyle ilgili açıklama geldi.

Köln’de Darbeye Karşı Demokrasi Mitingi!

Köln Emniyeti, bugün TSİ 16.00'da başlayan "Darbeye Karşı Demokrasi Mitingi" ve 4 karşı protesto eylemi nedeniyle zorlu saatler yaşıyor. Öte yandan Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın mitingde dev ekrandan canlı yayınla konuşma yapmasına izin verilmedi.

'Erdoğan karşıtı' miting düzenleyen Pro NRW gösterisi başladı. Pro NRW sözcüsü, "Türkler Erdoğan için gösterilerini Ankara'da yapabilirler. Burası Alman toprağı öyle de kalacak. Ülkemizde radikal İslamcı güç gösterisine izin vermeyeceğiz" ifadelerini kullandı.

Mitingler öncesi karşılıklı açıklamalar
Avrupalı Türk Demokratlar Birliği (UETD) adlı oluşumun öncülüğünde Almanya’nın Köln kentinde yapılması planlanan “Darbeye Karşı Demokrasi Mitingi” ve bildirimi yapılan 4 karşı protesto eylemiyle ilgili hararetli tartışmalar devam ediyor. Gerilimin tırmanması endişeleri nedeniyle Alman siyasetçiler birbiri ardına “ölçülülük” mesajları geliyor.


Deutsche Welle Türkçe’nin haberine göre, Köln’de düzenlenen karşıt protestolara katılan göstericiler kentte yürüyüş yapıyor. Münster Yüksek İdare Mahkemesi Köln Emniyeti'nin protestocuların kentte yürüyüş yapmasının önüne geçilmesi başvurusunu geri çevirmişti.

Almanya Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier bugün Köln kentinde düzenlenen “Darbeye Karşı Demokrasi Mitingi” katılımcılarına ölçülü davranma çağrısı yaptı.

Steinmeier Süddeutsche Zeitung’a verdiği demeçte “Türkiye’nin iç politikasında yaşanan gerginliklerin Almanya’ya taşınmasının ve farklı siyasi düşüncelere sahip kişilerin sindirilmeye çalışılmasının kesinlikle kabul edilemeyeceğini” kaydetti. Almanya’da bu gibi girişimlere yer olmadığını belirten Dışişleri Bakanı “Buna izin vermeyeceğiz” şeklinde konuştu.

Erdoğan'ın dev ekrandan seslenmesine izin yok
Münster Yüksel İdare Mahkemesi, Avrupalı Türk Demokratlar Birliği’nin (UETD) öncülüğünde yapılan gösterinin organizatörlerinin Erdoğan'ın dev ekrandan protestoculara seslenmesine izin verilmemesiyle ilgili şikayet talebini de geri çevirmişti. Mahkemenin yargıçları “Yabancı hükümet mensupları ya da devlet başkanlarının açıklamalarının canlı olarak kitlelere aktarımının gösteri ve toplanma özgürlüğünün güvenceleri altında bulunmadığını” vurgulamıştı.

Dev ekrandan canlı yayına izin verilmemesi üzerine, organizatörler Türk hükümetinden yetkililerin protesto gösterilerinde konuşma yapmasının planlandığını bildirdi. Köln Emniyet Müdürü Jürgen Mathies ise bu açıklama üzerine durumun zaten gergin olduğu, bunun gerçeklemesi halinde kamu güvenliğini temin etmenin mümkün olmayacağı uyarısında bulundu. Mathies bu nedenle son çare olarak gösterilerin iptal edilebileceğini belirtti.

Gösterilerin iptal edilmesi taleplerine karşı çıkan Hristiyan Birlik (CDU/CSU) partilerinin Federal Meclis Grup Başkanı Volker Kauder “Bazı göstericilerin fikirlerine tahammül etmek güç olsa da gösteriler demokrasimizin bir parçasıdır” açıklamasını yaptı.

Almanya Türk Toplumu adlı derneğin Genel Başkanı Gökay Sofuoğlu da “Erdoğan destekçilerinin gösterilerin iptali talebini daha çok insanı protestolara çekmek için kullanacağını” söyledi. Sofuoğlu rbb-Info radyosuna yaptığı açıklamada, “Bir yandan gösterilerin engellenmesini talep edip, diğer yandan Türkiye’de hukuk devleti ilkesinin yetersiz uygulandığı eleştirisinde bulunulamaz” ifadesini kullandı.

Almanya Kürt Toplumu adlı derneğin başkanı Ali Ertan Toprak daha önce yaptığı bir açıklamayla yükselen tansiyonu düşürmek için planladıkları karşı protestodan vazgeçtiklerini duyurmuştu.