Abone Ol

Türkiye'de Playstation 3 çılgınlığı ! Karaborsa'da fiyatlar ne kadara fırladı ?

Tüm dünyanın merakla beklediği Play Station 3 piyasaya çıktı ! Türk meraklılar heyecanla satışı bekliyor ! Ancak karaborsa çoktan satışa başladı ! Fiyatlar dudak uçuklatıyor !

Türkiye'de Playstation 3 çılgınlığı ! Karaborsa'da fiyatlar ne kadara...

ABD'de 599 dolara, yani 880 YTL'ye satılan PlayStation 3, resmen Mart 2007'de piyasaya çıkacağı Türkiye'de karaborsaya düştü. PS3'ün Türk online açık artırma sitelerindeki fiyatı 4 bin YTL'ye ulaştı.

SONY'nin 11 Kasım'da Japonya, 17 Kasım'da da ABD'de piyasaya çıkan yeni oyun konsolu PlayStation 3 (PS3), Türkiye'de 'karaborsanın karaborsasına' düştü. ABD ve Japonya'daki karaborsadan 999 dolara satın alınan PS3 cihazları Türkiye'de ikinci kez karaborsaya daha düşünce fiyatı birkaç katına çıktı. Mart 2007'den önce Avrupa'ya ve Türkiye'ye gelmeyecek olan PS3'ün 20 gigabayt diske sahip modeli ABD'de 449 dolara (730 YTL) satılmaya başlandı. 60 gigabaytlık pahalı modelin fiyatı ise 599 dolar (880 YTL). Ancak piyasada bulmak oldukça zor. 60 gigabaytlık PS3'ün Gittigidiyor.com'da gerçekleştirilen açık artırmadaki fiyatı dün 4 bin YTL'ye (2 bin 720 dolar) kadar çıktı.

İNEGÖL'DEN İNTERNETE: Ürünü Türkiye'deki alıcısına ABD'den gönderen de var Bursa'dan da. "Mhmt1983" kullanıcı adıyla yazan bir satıcı, sitede "Amerika'dan özel olarak getirtilmiştir. Kutusu dahi açılmamıştır, ilk açan siz olacaksınız" diyor. PS3'ü İnegöl'de bir mobilya şirketinin dış işlemler bölümünde çalışan ve ABD'ye giden ağabeyine ısmarladığını belirten Mhmt1983, "Bize bin 650 YTL'ye mal oldu. 2 bin YTL'den ucuza satarsam zarar ederim. Yanında da bir oyun benden hediye" dedi. Mhmt1983'e şu ana kadar gelen en yüksek teklif 3 bin 350 YTL. Açık artırma 30 Kasım'da bitecek. Mhmt1983 22 Kasım'da ikinci bir PS3'ü daha 2 bin YTL açılış fiyatıyla satışa koydu. Dreamwind ise 4 bin YTL açılış fiyatıyla alıcı beklediği PS3 için, "PlayStation 3, Aralık 25'te Türkiye'ye geliyorum gelirken getireceğim. Böyle bir cihaza kim sahip olmak istemez ki, kutusunda hiç açılmamış" dedi. Açık artırmaya 4 bin YTL'lik bir teklif geldi.

EVSİZLER KUYRUĞA SOKULDU: Powerplaye adlı satıcı ise 18 Kasım'da girdiği açılış fiyatını 3 bin 950 YTL olarak belirledi. 4 bin 800 YTL veren ise açık artırma süresinin bitişini beklemeden anında satın alabiliyor. Powerplaye da sitede, "Şu anda açık artırmada olan ürün yeni, hiç kullanılmamış kutusunda PlayStation 3. Bu ürün Japon versiyonu değildir" notunu düştü. ABD'de çılgınlık o kadar büyüdü ki, herkese en fazla bir tane cihaz satıldığı için karaborsacıların evsizleri para karşılığında kuyruğa soktuğu bile iddia ediliyor.

5 AYDA 6 MİLYON SATILACAK: Sony'nin yeni nesil oyun konsolu PlayStation 3, 30 milyar dolarlık global video oyun pazarını hareketlendirdi. Cihazın piyasaya çıkışından birkaç gün önce mağaza önünde sabahlayan insanlar beklenmeyen bir şey değildi. Ancak analistler açık artırmada 4 katına çıkan fiyata rağmen temkinli. Sony'nin Mart 2007'ye kadar dünya genelinde 6 milyon adet PS3 ulaştırma hedefine ulaşıp ulaşamayacağı bir soru işareti.

Türkiye'de uyumsuzluk sorunu yaşanabilir

SONY Eurosia PlayStation Ürün Müdürü İsmail Orun, PS3'ün açık artırmaya düşmesinde "piyasa kurallarının işlediğini" belirtmekle birlikte, uyarılarda bulundu. Avrupa'da satılacak cihazların henüz üretilmediğini belirten Orun, ABD ve Japonya'dan alınacak cihazların Türkiye'de kullanıldığında çeşitli sorunlarla karşılaşabileceğini söyledi. Orun, "Fonksiyonlar aynı, ancak her bölgeye özgü teknik yapılar var. PS3, oyun konsolu olmasının yanı sıra bir Blue Ray disk player. Her bölgenin kodları farklı olduğu için örneğin Amerikan versiyonu cihaz aldığınızda Avrupa'daki bir Blue Ray DVD filmi seyredemeyeceksiniz. Japonya ve ABD versiyonunda eski oyunların çalışmama ihtimali var" diye konuştu.

Avrupa'da rakam aynı ama dolar yerine Euro

PLAYSTATION 3'ün Kasım 2006 Avrupa'da olması gerekiyordu. Ancak üretim sorunları ve bazı parçalarında yaşanan sıkıntı nedeniyle piyasaya çıkış tarihi Mart 2007'ye ertelendi. PS3 Avrupa'da 499 ve 599 Euro'ya satılacak. Türkiye fiyatını ise vergi oranları belirleyecek. Türkiye'de video oyunu konsol pazarı yaklaşık 20 milyon dolar büyüklüğünde.