Abone Ol

Türkiye isterse Musul ve Kerkük'e girebilir: 1926'daki anlaşmanın şartları!

Kuzey Irak'taki referandumla Irak'ın toprak bütünlüğü bozulursa Türkiye 1926 Ankara Anlaşması'ndaki haklarıyla Musul ve Kerkük'e girebilir.

Türkiye isterse Musul ve Kerkük'e girebilir!

Mesud Barzani, Kuzey Irak'ta bir Kürt devleti kurmak için harekete geçti. Uluslararası çağrıları dikkate almazken, Irak devleti adım adım bölünmeye doğru gidiyor.

Irak'ın bölünmüş yapısı ve otorite boşluğundan doğan kaos ortamı, bölgedeki Türkmenlerin can güvenliği olduğu kadar haliyle Türkiye'nin Musul ve Kerkük'teki haklarını da yeniden gündeme getiriyor.

TOPRAK BÜTÜNLÜĞÜ BOZULURSA TÜRKİYE GİREBİLİR

Mısak-ı Milli sınırları içinde kalan Kerkük ve Musul, 1926 yılında yapılan Ankara Antlaşması ile birlikte toprak bütünlüğü sağlanması şartıyla terk edilmişti.

Irak'ın toprak bütünlüğü esas alınarak yapılan Ankara Anlaşması'na göre, bugün bölünmüş yapısı ve bölgenin illegal örgütlerin kontrolüne geçmesi Türkiye'nin haklarını gündeme getirdi.

Buna göre, otorite boşluğundan kaynaklanan kaos ortamı, Türkiye'nin Kerkük ve Musul'a girebilmesi için uluslar arası hukukta meşru zemini hazırlıyor. Yani Türkiye eğer isterse, Kerkük ve Musul'daki haklarını gündeme getirerek bu iki şehri kontrol altına alabilir.