Abone Ol

Türkiye İsrail bu yüzden mi barıştı? Emekli Paşa'dan şok iddia

Bugazete internet sitesine konuşan Emekli Tuğgeneral Nejat Eslen'in İsrail-Türkiye anlaşması hakkında çarpıcı açıklamalarda bulundu.

Türkiye İsrail bu yüzden mi barıştı? Şok iddia

Emekli Tuğgeneral Nejat Eslen'in o açıklaması;

İsrail ile Türkiye'nin anlaşmasının jeopolitik önemi ne?

Asıl amaç şu; Türkiye ile ABD arasındaki ilişkiler iyi olmadığı için yeni bir enstrümana ihtiyaç var.
Bu enstrüman artık AB'nin yaşadığı sarsıntılar nedeniyle AB üzerinden Türkiye'yi Amerika'nın yörengesine oturtmak mümkün değil.
CFR'nin bu konu'da şöyle bir önerisi var....

CFR nedir?

Amerikan derin yapısıdır. Amerikan siyasetini yönlendirir... Amerikan çıkarlarına göre bir dünya düzeni amaçlar... Türkiye'de de uzantısı ve üyeleri vardır...

Kimlerin kontrolünde CFR?
Dünyaya yön veren bir kaç Amerikan kapitalist ailesinin kontrolünde...

CFR ne diyor?

CFR'nin Türkiye'den beklentisi şu;
1- Türkiye'yi atlantik yapısına bağlı tutmak.. Uzun süre AB'yi bu amaçla kullandı... Ama AB kendi sorunlarından bu yeteneğini kaybetti.
2- Amerika'nın ortadoğu'daki ve Avrupa'daki çıkarları için Türkiyeyi kullanmak...
3- Demokrasi ve islami nüfusuyla Türkiye'yi Ortadoğu ülkeleri için bir cazibe merkezi haline getirmek...
Halihazırda ABD Türkiye'nin tutumundan mutlu değil. Türkiye'yi Atlantik yapısına yeniden bağlamak için neler yapılması gerektiği tartışılıyor. CFR'de bu tartışmanın içinde.
CFR'nin önerisine göre Türkiye İsrail üzerinden Atlantik yapısına yeniden bağlanabilir. İsrail üzerinden Türkiye'yi yeniden Atlantik yapısına bağlayabilmek için Türkiye İsrail ilişkilerini düzeltmek gerekiyor. Bu da kendi kendi ifadelerine göre "Türkiye'ye bazı havuçlar uzatmakla mümkün".
Geçmişte Türk Hava Kuvvetlerinin güçlenmesine İsrail tarafından katkılar sağlmandığı ifade ediliyor. İsrail ile Türkiye arasında askeri ilişkilerin evvelden çok iyi ilişkilerin olduğu söyleniyor. Askeri alanda ilişkilerin yeniden geliştirilebileceği belirtiliyor...
Bunun için de özellikle istihbarat alanında Türk Ordusunun zaafiyetlerinin İsrail tarafından dengelenebileceği belirtiliyor.
Ayrıca İsrail gazının Türkiye üzerinden pazarlara ihracı bir "havuç" olarak değerlendiriliyor... Bunun için Kıbrıs meselesinin halledilmesi gerektiği vurgulanıyor.
Siyaset alanında göndüğümüz İsrail-Türkiye yakınlaşmasının asıl nedeni bu... Bu bir ABD insiyatifi... Ve asıl amaç Türkiye ABD ilişkilerini düzelterek Türkiye'yi yeniden Atlantik yapısına bağlamaktır...
Ancak şu da unutulmamalıdır ki;
Ortadoğu'da sürdürülegelen savaşların asıl amacı, İsrail'in güvenliğini pekiştirmek için bölgedeki Arap devletlerini etnik ve mezhep yapılarına göre küçük parçalara bölmek. Ve Kürtleri birleştirerek bir devlet haline getirmek... Bu projenin arkasında İsrail ve ABD var.
Bu yeni Ortadoğu projesi Türkiye'nin güneyinde bir Kürt devleti hedeflediği için Türkiye'nin güvenlik çıkarlarına zarar vermektedir.

Peki Türkiye'nin güvenliği ne olacak?
Türkiye değerlendirmelerini ve stratejilerini İsrail'in ve ABD'nin bölgesel çıkarlarına göre değil, kendi güvenlik çıkarlarına göre geliştirmelidir. Türkiye bu çelişkiyi nasıl aşabilecek!.. Türkiye'nin öncelikli sorunu bu...

İngiltere'nin AB'den ayrılmasının bu çerçevede önemi ne?
Avrupa Birliği diye bir birlik zaten yoktu... Bu birliğin jeopolitik, siyasi ve askeri etkinliği de yoktu. Dolayısıyle küresel jeopolitikte hiçbir zaman aktör olamadı. Yunanistan ekonomik krizi ve mülteci krizlerinde AB birlik olmadığını kanıtladı... Ayrıca AB içinde jepolitik rekabet vardı...
Almanya Rusya ile ilişkilyerini geliştirerek Avrasyacı politika izliyordu... Bunu yaparken de AB'nin liderliğini yürütüyordu. Fransa'nın jeopolitik ilgi alanı Akdeniz'di. Ve Akdeniz'de başat bir güç olmaya çalışıyordu. libya harekatı bunun örneği.
İngiltere ise ABD'nin paralelinde her zaman Atlantikçi bir siyaset uyguluyordu. İngiltere zaten hiçbir zaman Ab üyesi olmadı. Euro bölgesine dahil olmadı. shengen bölgesine dahil olmadı. bu nedenle İngiltere ABD'nin birlik içindeki turuva atı gibi görünüyordu.
Zaten AB ülkeleri soğuk savaş bittikten sonra savunma bütçelerini büyük ölçüde azaltmış, ordularını da küçültmüştü. Ab'nin küresel bir jeopolitik oyuncu olabilmesi için ya Rusya'yı ya da Türkiye'yi veya ikisini birden üye yapması gerekiyordu. Bu da Avrupa Birliği yargılarına göre mümkün değildi.
Ortadoğu'da zaten AB'nin önemli bir etkisi yoktu. Önemli üye ülkelerin kendi zayıf teşebbüsleri de fazla etki yaratmıyordu. Dolayısıyla bu ilişkiler de AB'nin etkili olmasını beklemek mümkün değil...
Peki İngiltere'yi tetikleyen ne oldu?
Amerika. ABD hiçbir zaman siyasi ve ekonomik açıdan çok güçlü ve kontrolü dışına çıkmış bir AB istemez.

bugazete