Abone Ol

Türkeş, Fethullah Gülen hakkında ne düşünüyordu?

MHP lideri Bahçeli, Gülen hakkında ağır eleştirilerde bulunuyor. Ancak MHP'nin efsanevi lideri Türkeş'in Gülen hakkındaki düşünceleri Bahçeli'den oldukça farklıydı.

Türkeş, Fethullah Gülen hakkında ne düşünüyordu?

Fethullah Gülen'in referandumun önemini anlatmak için "Mezardakilere bile evet dedirtmek gerek" sözlerine karşı Bahçeli "Sayın Fethullah Gülen bey, mezardan kaldırıp oy kullandıracağına, 12 Eylül'de Amerika'dan gelip oy kullanması daha hayırlı olur diye düşünüyorum'' demişti.

Hocaefendi, milletin gönlünde taht kurdu

Peki MHP'nin efsanevi lideri Alparslan Türkeş, Fethullah Gülen hakkında ne düşünüyordu? 28 Şubat öncesinde Susurluk olayı ardından, bazı kurmaca senaryolarla Gülen'in adının Susurluk olayının içine çekilmesi, Türkeş'i fena kızdırmıştı. Türkeş, Gülen'den sitayişle bahsetmiş ve önayak olduğu Türk okullarından övgü ile bahsetmiş ve ortaya atılan iddiaları nefretle kınamıştı.

MHP lideri Türkeş, "Şahsi malı olarak bir tek dikili ağacı bulunmayan, kendini ilme ve ilmin yayılmasına adayan memleketimizin manevi dinamiği olan Hocaefendi'nin Avrupa'dan Yakutistan'a kadar olan çalışmaları her manada takdire şayandır." demişti.

Alparslan Türkeş, Fethullah Gülen Hocaefendi'nin isminin 58 kişilik listede yer almasının iz'an sahiplerince hiç bir mâna ifade etmeyeceğini belirterek şöyle konuşmuştu: ""Hocaefendi Türk milletinin gönlünde hak ettiği yeri almıştır. Hiçbir zan veya iftira bu yeri sarsamaz."

Türkiye'nin hak ettiği huzur ortamına kavuşması için Hocaefendi'nin elinden gelen gayreti gösterdiğine değinen Türkeş, Hocaefendi'ye yapılan bu saldırının arkasında art niyetin ve art niyetli kişilerin olduğunun meydanda olduğunu ifade ederek: "Şahsi malı olarak bir tek dikili ağacı bulunmayan, kendini ilme ve ilmin yayılmasına adayan memleketimizin manevi dinamiği olan Hocaefendi'nin Avrupa'dan Yakutistan'a kadar olan çalışmaları her manada takdire şayandır. Böyle muhterem bir zatın nereden geldiği belli olmayan 58 kişilik bir listede isminin geçmesini veya böyle bir listeye eklenmesini esefle kınıyoruz, listede böyle bir ismin varlığına inanmıyoruz." demişti.

TÜRKEŞ'TEN GÜLEN'E ÖVGÜ DOLU MEKTUP

Yaptığı hizmetlerle her kesim tarafından takdirle karşılanan Fethullah Gülen'e MHP'nin merhum lideri Alparslan Türkeş de büyük destek vermişti.

Türkeş, Gülen'e gönderdiği mektupta, şunları söylemişti: "Toplumların her alanda kalkınmalarının temel şartı olan manevî uyanışın ve yükselişin öncülüğünü yapmış bulunmaktasınız. Barışı, hoşgörüyü ve kardeşliği esas alan öze dönüşü, uzay çağına yükselişi başlatmış durumdasınız. Kanada'dan Yakutistan'a, Moğolistan'dan Amerika Birleşik Devletleri'ne kadar her yerde açılmış bulunan okullar ve üniversiteler millî kültürümüzün ve millî, manevî değerlerimizin bütün insanlığa yöneldiğini göstermektedir."

İşte o mektup:

Milliyetçi Hareket Partisi Genel Merkezi

Tarih: 09/01/1997 Sayı: Özel

Çok Muhterem Fethullah GÜLEN Hocaefendi Hazretleri'ne,

Efendi Hazretleri,

Zat-ı âliniz, milletimizin hayatında çok yararlı hizmetlerin yapılmasını sağlamış bulunmaktasınız.

Yetiştirmiş olduğunuz ilim, irfan ve fazilet erbabı kadrolarla milletimizin muhtaç bulunduğu geniş bir eğitim seferberliğini telkinlerinizle başlatmış ve başarı ile devamını temin etmiş bulunmaktasınız. Toplumların her alanda kalkınmalarının temel şartı olan manevî uyanışın ve yükselişin öncülüğünü yapmış bulunmaktasınız.

Barışı, hoşgörüyü ve kardeşliği esas alan öze dönüşü, uzay çağına yükselişi başlatmış durumdasınız. Kanada'dan Yakutistan'a, Moğolistan'dan Amerika Birleşik Devletleri'ne kadar her yerde açılmış bulunan okullar ve üniversiteler millî kültürümüzün ve millî, manevî değerlerimizin bütün insanlığa yöneldiğini göstermektedir. Faziletli hayatınız, hiçbir maddî menfaate tamah göstermeyen karakteriniz size karşı halkımızda büyük bir güven uyandırmıştır. Yalnız Allah rızasını hedef alan gayretleriniz, birkaç yüzyıldan beri kaybettiğimiz eski dünyamızı yeniden fetih mahiyetindedir.


Susurluk olayı bahane edilerek zat-ı âlinizin temiz isminin gölgelenmek istenmesi çok üzücü olmuştur. Fakat hem milletimiz sizi tanıyor, hem de dünya sizi tanıyor. Kötü niyetlilerin bir şey yapmaları mümkün değildir.

Nazik teşekkür mektubunuza çok teşekkürler ediyorum. Gerçeği söylemek bizim vazifemizdir. Sözü edilen beyanat, doğruyu küçük bir ölçüde kamuoyu önünde açıklamaktan ibarettir.

Cenabı Hak'tan size sağlıklar ve hayırlı uzun ömürler ihsan etmesini ve böylece başlatmış olduğunuz güzel gelişmelerin tamamlanmasını niyaz ediyorum.

Mahsus selam, sevgi ve saygılar sunuyorum.

Alparslan TÜRKEŞ

TÜRKEŞ TÜRK DÜNYASININ MEDAR-I İFTİHARIYDI

Alparslan Türkeş'in vefatının ardından taziye ilanı veren Fethullah Gülen merhum Türkeş'le ilgili şu ifadeleri kullanmıştı.

"Türk dünyasının medar-ı iftiharı, siyasi hayatımızın etkili simalarından azim ve mücadele insanı MHP Genel Başkanı sayın Alparslan Türkeş'in vefatını teessürle öğrenmiş bulunmaktayım. Merhuma Allah'tan rahmet, kederli ailesi ve MHP camiası başta olmak üzere bütün dost ve yakınlarına taziyetlerimi bildiririm."

Zaman