Abone Ol

Türk sinema tarihinin en büyük savaş sahnesi Direniş Karatay filminde

Anadolu Selçuklu Devleti’nin son günlerini anlatan "Direniş Karatay" filminin çekimlerine temmuzda başlanacak.

Türk sinema  tarihinin en büyük savaş sahnesi Direniş Karatay filminde

Yapımcı Ertuğrul Fındık, yapımcılığını KTO Karatay Üniversitesi’nin üstlendiği filmin 13. yüzyılda geçtiğini belirterek, "Filmimiz, Karatay Medresesi etrafında yeni bir medeniyet inşa edilmesini anlatıyor.” dedi.

Anadolu Selçuklu Devleti'nin Kösedağ Savaşı'nda Moğollar'a karşı yaşadığı mağlubiyetin, Anadolu'nun insan kaynaklarına büyük zararlar verdiğini dile getiren Fındık, Karatay Medresesi'nin bu zararları tamir etmede önemli rol üstlendiğini aktararak, "Moğollar, Konya'nın yakınlarına kadar geliyor. Moğolların istilacı tutumuna karşı, Alaattin Keykubat'ın sır katibi Emir Celalettin Karatay ile dönemin en büyük STK'sı diyebileceğimiz Ahilerin lideri Ahi Evran bir direniş örgütleyerek Konya'yı Moğolların istilasından kurtarıyor. Bu direnişin örgütlenmesinde medresenin ve medreseden yetişen alimlerin büyük rolü var." diye konuştu.

Fındık, Anadolu'da Osmanlı'nın kuruluşundan önceki iki yüzyılda çok karmaşık, sinematografik ve zengin bir dönem yaşandığını sözlerine ekleyerek, "Rüyası devlet kurmak olanlar, devletleri yıkılınca yeni bir rüya görürler, diyoruz. Anadolunun ruh köklerini gözler önüne seriyoruz." ifadelerini kullandı.

TÜRKİYE'NİN EN BÜYÜK KALICI PLATOSU KURULUYOR

Filmin ön hazırlık sürecinin sürdüğünü kaydeden Fındık, şöyle devam etti:

"Biz, Türkiye'nin en büyük Selçuklu filmini çekiyoruz. Filmi, temmuz ve ağustos ayında Konya'da çekeceğiz. Türkiye'nin en büyük kalıcı platolarından birini Konya'da yaklaşık 10 bin metrekare açık alan üzerinde 5-6 bin metrekarelik alanda kuruyoruz. O dönemin Konya'sını, iç, dış mekanlarını çok geniş bir yapım ve sanat ekibiyle birlikte kuruyoruz. Yurt dışından uzmanların da danışmanlığıyla Türk sinema tarihinin en büyük savaş sahnesini çekmeyi planlıyoruz. Bunların hazırlıklarını yapıyoruz. İç mekanlarla birlikte yaklaşık 20-25 bin metrekarelik dekor, 4-5 bine yakın kostüm kullanacağız. Sadece Türkiye'de değil bütün dünyada dönem filmi çekmek çok zordur. Biz bunun bütün gereklerini yerine getirip gerçek, kalıcı ve referans olabilecek bir Selçuklu filmi çekmek için kolları sıvadık."

KAPSAMLI KAYNAK TARAMASI

Ertuğrul Fındık, filmin tamamının Konya'da çekileceğini kaydederek, nisan ayında dekorun kurulmaya başladığını söyledi.
Yapımın Selçuklu dönemine referans olacağına işaret eden Fındık, "Çok kapsamlı bir kaynak taraması yaptık. İnsan ve bina tipolojileriyle ilgili elimizde çok fazla done yok. Ne tür kıyafetler giyerler çok fazla kaynak yok. Biz bütün kaynakları tarayıp referans olacak bir kostüm, bir bina, bir insan tipolojisi, ayrıca konuşma biçimi oluşturmak istiyoruz." değerlendirmesinde bulundu.

Bir belgesel çekmediklerinin altını çizen Fındık, "Biz sinema filmi çekiyoruz. Sinema filminin gerekleri olan sinematografik tüm olgular yani aşk, ihanet, entrika, gerilim, aksiyon gibi unsurların hepsi filmimizde var." dedi.

Filmin yapımcılarından biri olan ve senaryosunu da yazan Selman Kayabaşı'nın Payitaht Abdülhamit ile Kurtlar Vadisi Pusu'nun konsept ve senaryo danışmanı olduğuna vurgu yapan Fındık, filmin genel danışmanlığını Serdar Akar'ın, yönetmenliğini ise Selahattin Sancaklı'nın üstlendiğini ifade etti.
Fındık, oyuncu kadrosu için birçok isimle de anlaşma aşamasına gelindiğini vurguladı.

Direniş Karatay filminin 2018 şubat ayında vizyona girmesi planlanıyor.