Abone Ol

Türk dizileri hangi yabancı dizilerden kopyalandı?

Türk televizyonlarında son zamanlarda artış gösteren uyarlama dizileri N'oluyo.tv'den Ali Yıldırım ele alarak orijinalleri ile kıyasladı.

Türk dizileri hangi yabancı dizilerden kopyalandı?

Ülkemizde televizyondaki dizileri takip etmek bir yana hangi dizinin başladığını hangi dizinin reyting canavarına yenik düştüğünü bile takip etmek zor. Özellikle sezon başlarken ekranlarda bir anda onlarca dizi oluyor. Birkaç bölüm sonra bazıları ekranlara veda ederken diğerleri ikinci sezonu da görebilmek için dua etmeye başlıyor. Bu sebepten “yeni” bir şey yapmaktan ziyade hali hazırda bir yerlerde beğenilmiş, çizgisi belli bir işi yapmak daha kolay. En azından diğerlerine göre daha az risk taşıyor. Bunun en son örneğini Medcezir ile yaşadık. İki sezon boyunca reytingleri gayet güzel gitti. Durum böyle olunca yapımcılar da uyarlama konusunda ellerini korkak alıştırmıyor, tam aksine neyi uyarlayabiliriz diye etrafta dolanıyorlar.

Uyarlama her ne olursa olsun zor iş. Bu kitap uyarlaması ya da başka bir dizinin yerli uyarlaması da olabilir. Yahut yabancı bir filmin yerli dizi uyarlaması da olabilir. Çoğu uyarlama Medcezir gibi başarılı olamıyor. Bir uyarlamanın başarılı olabilmesi için konuyu “yerleştirmek” Türk aile yapısına oturtturmak geriyor. Şimdi aşağıdaki listede başarılı olmuş, olan uyarlamalara ufaktan bir göz gezdireceğiz.

Türk dizileri hangi yabancı dizilerden kopyalandı? - Resim: 1

Kuzey Güney - Rich Man, Poor Man

Kuzey Güney’in hikayesinin temeli 1976 yapımı Rich Man, Poor Man (Zengin, Yoksul) mini dizisine dayanıyor. Zengin ve Yoksul’da da tıpkı Kuzey Güney’deki gibi “birbirine zıt” iki kardeşin hikayesi anlatıldı. Zengin ve Yoksul’un sonu biraz daha acı bir şekilde, Kuzey karakterin karşılığı olan Tom’un “kötü adam” tarafından öldürülmesi ile bitiyor.

Türk dizileri hangi yabancı dizilerden kopyalandı? - Resim: 2

Kocamın Ailesi - My Husband Got a Family

Fox’un bu sezon yayınladığı ve başrol oyuncularından Selen Seyven’nin kadrodan ayrılmasına rağmen başarısından bir şey kaybetmeyen dizisi Kocamın Ailesi, aslında son dönemde popüler olan Kore dizilerinden “My Husband Got a Family” dizisinin uyarlaması. Kocamın Ailesi ana fikrini orijinalinden alsa da şimdi konu olarak çok uzaklara savrulmuş durumda.

Türk dizileri hangi yabancı dizilerden kopyalandı? - Resim: 3

Güneşi Beklerken - Boys Over Flowers

Emre Kınay’ın başrolünde oynadığı ve yayınladığı dönemde iyi reytingler alan Güneşi Beklerken orijinali Boys Over Flowers. Senaristlerin ve yapımcıların Kore dizilerini ilgiyle takip ettiğini bu yapımdan da anlayabiliriz.

Türk dizileri hangi yabancı dizilerden kopyalandı? - Resim: 4

Doktorlar – Grey’s Anatomy

Grey’s Anatomy uyarlaması olarak hayatımıza giren “Doktorlar” kendine has bir çizgi belirleyerek çok başka noktalara gelse de televizyonun en çok izlenen yapımlarından birisi olmayı başardı. Zira ikisi arasındaki farkları yazmaya başlarsak, o farklardan bir dizi daha çıkar.

Türk dizileri hangi yabancı dizilerden kopyalandı? - Resim: 5

İntikam – Revenge

Beren Saat’in başrolünde olduğu dizi orijinaline çok sadık bir şekilde ilerliyordu. İntikam ve Revenge’in sahne ve repliklerin kesiştiği birçok nokta oldu. Belki de bu yüzden dizinin reytinglerinde düşüş yaşandı.

Türk dizileri hangi yabancı dizilerden kopyalandı? - Resim: 6

Medcezir - The O.C

Orijinal hikayeye diğer bütün uyarlamalarda olduğu gibi sadık kalarak başladı. Eh lezbiyen ilişkiler, türlü aşk ve sek üçgenleri derken yapımcılar senaryoyu ülkemiz standartlarına göre “düzenleme” ihtiyacı duymuş olsa gerekler, nitekim Medcezir orijinalinden çok daha “temiz” bir akışla ilerledi. Final ise tamamen farklı bir şekilde yapıldı.

Türk dizileri hangi yabancı dizilerden kopyalandı? - Resim: 7

Kavak Yelleri - Dawson's Creek

Gençlik dizileri için bir çağ açan Kavak Yelleri, Dawson’s Creek’ten çok uzaklara gitmeyi başardı. Zaten aksi olsa o kadar uzun süre lider kalamayabilirdi. Dawson’s Creek’teki bazı karakterler, Kavak Yelleri’nde maalesef hayat bile bulamadı.

Türk dizileri hangi yabancı dizilerden kopyalandı? - Resim: 8

Tatlı Küçük Yalancılar - Pretty Little Liars

Yakında Star’da başlayacak olan Tatlı Küçük Yalancılar hakkında konuşmak için biraz erken olabilir. Tatlı Küçük Yalancılar’ın oyuncu seçimine baktığımız zaman orijinalinden pek aşağı kalır bir yanı yok. Pretty Little Liars hali hazırda hala devam eden bir yapım. Bakalım Tatlı Küçük Yalancılar, Pretty Little Liars’ın hem ülkemiz de hem de dünya çapında yakaladığı başarıyı ülkemizde yakalayabilecek mi? Eğer başarılı olacaksa asıl hikayeden çok uzaklara gideceğini şimdiden söyleyebiliriz.

Türkiye bu diziye hazır mı? Tatlı Küçük Yalancılar..