Abone Ol

"Türbanlıyım" dedi, webcam'de kalçasını gösterdi!!! Sanal alem fena karıştı!!!

Türban tartışmaları, ülke gündeminden sonra sanal dünyanın gündemine de oturdu. Dünyanın en çok kullanıcısına sahip sosyal paylaşım sitesi Facebook'ta, türban tartışmalarıyla ilgili yüzlerce grup oluşturuldu...

"Türbanlıyım" dedi, webcam'de kalçasını gösterdi!!! Sanal alem fena...

Görüntü paylaşım sitesi YouTube'da yüzü aşkın video kondu. İnternette chatleştiği kişiye kalçasını teşhir eden türbanlı genç kadının görüntüleri, konuyla ilgili en çok izlenen ve yorum alan video oldu. Facebook'ta başlayıp YouTube'a da taşınan 'Üniversiteye donla girelim' kampanyası binlerce kullanıcıdan destek buldu. Hakaret içeren başlıklar, görüntüler, fotoğraflar, karikatürler ve yorumlar sebebiyle de sanal alemdeki türban tartışması kavgaya dönüştü.

"Türbanlıyım" dedi, webcam'de kalçasını gösterdi!!! Sanal alem fena karıştı!!! - Resim: 1
  
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, İspanya ziyareti sırasında Avrupalı gazetecilerin türbanla ilgili sorularını yanıtlarken, "Velev ki siyasi simge olarak takıyor. Bunu suç kabul edebilir misiniz? Simgelere, sembollere yasak getirebilir misiniz? Bunu en yakın zamanda çözeceğiz'' sözlerinden sonra başlayan ve halen süren türban tartışmaları sebebiyle Facebook'ta 500'den fazla grup oluşturuldu. Serbesti yanlısı ve karşıtı olan taraflar, görüşlerinin haklılığını, karşı görüşün ise haksızlığını ispatlayacaklarını düşündükleri yazı, fotoğraf ve karikatürlerini grup sayfalarına ekledi. Onbinlerce kişi üye oldukları grupların sayfalarına yazdıkları yorumlarla görüşlerini dile getirdi. Türban serbestisine karşı çıkanların çoğunlukta olduğu göze çarpan gruplara ilginç isimler de konuldu. Karşı görüştekilere hakarete varan sözler ve görsel materyallerin de yer aldığı Facebook'taki söz konusu grupların bazılarına şu isimler verildi:
   
 
ÜNİVERSİTEYE DONLA GİDELİM

Türban serbestisinin karşısındaki gruplar, 'Üniversitelerde türban serbest olacaksa, alkol de serbest olsun', 'Üniversitelerde türban yasağı devam etmeli', 'Yasak olan türban değil, içindeki gelişemez zihniyetlerinizdir', 'Kıbrıs'ta türban istemiyoruz, türban yasağını destekliyoruz', 'Üniversitelerde türban serbest olacaksa, alkol de serbest bırakılsın', 'Bugün türban yarın çarşaf', 'Türban sokakta da giyilmesin', 'Türban üniversiteye girerse ben girmem', 'Türban serbest bırakılırsa okula yeşil parka ve kalpakla giderim', 'Kafasına türban takanın kafasında örtecek saçı kalmasın', 'Üniversiteye donla gidelim' diye yazdı.
   
ÜNİVERSİTEYE DONSUZ GİDENLERE OH OLSUN

Serbestiyi destekleyen gruplar, 'Türban yasağı, bir insanlık ayıbıdır', 'Türban yasağı bu ülkenin geçmişinin ve bugünün ayıbıdır', 'Türbandan rahatsız değilim, rahatsız olanlardan rahatsızım', 'Türban serbest olsun, üniversiteye giderken don giymeyene oh olsun', 'İnadına türban', 'Laik bir ülkede türban dahil inançlara müdahale edilemez', 'Türban ile okula almazsınız, sonra da türban takanlara cahil dersiniz', 'Türban kamusal alana girmesin diyen zihniyetlere kıran girsin' diye yazdı.
Siteye konuyla ilgili 100'ü aşkın video yüklendi. Türkiye'den erişiminin engellenmesi hala gündemde olan Youtube'daki görüntü ve yorumların çok daha ağır hakaretlerle dolu olması dikkat çekti.
   
KALÇASINI TEŞHİR EDEN TÜRBANLI KAVGAYA YOLAÇTI

'Turbanavcisi' adlı kullanıcının 26 Ocak'ta yüklediği ve internette chatleştiği kişiye kalçasını teşhir eden türbanlı genç kadının görüntülerini içeren video konuyla ilgili en çok izlenen ve yorum alan video oldu. 20 bini aşkın kişinin izlediği 2 dakika 51 saniyelik görüntü, büyük tepki aldı. Yorumcuların bir kısmı, görüntülerin, bazı kadınların türban takarak ayıplarını ve yaptıkları kötü şeyleri gizlediğine iyi bir örnek oluşturduğunu savundu. Büyük kısmı ise videoyu yükleyen "turbanavcisi'na sert çıktı. Bine yakın kullanıcı, görüntünün altına, ağza alınmayacak derecede ağır olanların da aralarında bulunduğu cümleler yazdı.
  
DONLU KAMPANYA

YouTube'a 31 Ocak Cuma günü Facebook'ta oluşturulan 'Üniversiteye donla girelim' isimli grubu destekler bir görüntü de yüklendi. 'Sheytanchaos' adlı kullanıcının 'üniversiteye donla girelim' başlıklı 1 dakikalık videoda Türkiye'nin adım adım şeriata sürüklendiği iddia edildi. Durumu protesto etmek için üniversitelere donla gidilmesi için başlatıldığı belirtilen kampanyaya, çoğunluğu denize donla giren erkeklerden oluşan, iç çamaşırlı insan resimlerinden oluşturulan klip eşliğinde destek istendi. Video yayına girer girmez kimi olumlu kimi olumsuz ilk yorumlarını aldı.
  
LAİKLERE KÜFÜR

Bazı youTube kullanıcıları türban serbestisi yanlısı videolar yükledi. Bu görüşe sahip olanların arasında da hakaret içerikli görüntü ve sözler kullananlar oldu. 'Arzumuhammet' adlı kullanıcının yüklediği 3 dakika 52 saniyelik görüntüler ve üzerindeki yazılarda, başta Atatürk olmak üzere laik düşünceyi savunanlarla sol görüşlülere yönelik hakaret, küfür dolu sözler sarf edilmesi dikkat çekti.