Abone Ol

Trump'tan flaş Suriye açıklaması: Rusya ile mi savaşalım?

ABD’nin yeni başkanı seçilen Donald Trump’ın Washington’ın Suriyeli ‘ılımlı’ muhaliflere verdiği yardımı kesebileceği belirtildi.

Trump'tan flaş Suriye açıklaması: Rusya ile mi savaşalım?

YENİ ABD Başkanı seçilen Donald Trump’ın (70), Avrupa, Rusya ve özellikle Ortadoğu’da nasıl bir politika izleyeceği merak konusu. Trump, seçildikten sonra Wall Street Journal gazetesine verdiği röportajda daha çok ekonomi meseleleriyle ilgili görüşünü aktarırken, dış politika konusunda da bazı ip uçları verdi. Trump kampanya döneminde de Suriye politikasını ‘DEAŞ'ın yenilmesi, Suriyeliler ve destekçileri Rusya ile ortak zemin bulunması’ şeklinde ifade etmişti.

Trump, WSJ’a Suriye konusunda birçok kişinin aksi yönünde bir görüşe sahip olduğunu belirterek, “Benim görüşüm şu; Suriye’de savaşıyorsunuz, Suriye de DEAŞ ile savaşıyor, sizin de IŞİD’den kurtulmanız gerekiyor. Rusya, Suriye ile müttefik olmuş durumda, sonra İran var. Bizim sayemizde giderek güçleniyor ve Suriye ile müttefik... Biz Suriye’ye karşı muhalifleri destekliyoruz, bu insanların kim olduğu konusunda bir fikrimiz yok” dedi.

New York Times gazetesi, WSJ röportajını, “Donald Trump, muhtemelen Suriye rejimine yönelik savaşan muhaliflere yardımı kesecek” diye yorumladı.

RUSYA İLE Mİ SAVAŞALIM
Suriye’de aynı zamanda ABD birden fazla savaş yürütüyor. Bir yanda ABD’nin Savunma Bakanlığı’nın (Pentagon) desteklediği YPG’nin ana unsur olduğu SDG’nin 30 bin Kürt ve Arapla DEAŞ’a karşı yürüttüğü savaş var. İkinci savaş ise Esad’ın devrilmesine yönelik mücadele. CIA, Türkiye tarafından da desteklenen muhaliflere silah ve tanksavar füzeler veriyor. Trump’ın bu ikinci gruba desteği kesebileceği belirtiyor. Trump, WSJ’na röportajında ABD’nin aynı politikayı sürdürmesi halinde ‘Rusya ve Suriye ile savaşmak zorunda kalabileceğini’ de savundu. Özellikle muhaliflerin terör örgütü El Kaide bağlantılı eski adı El Nusra olan ‘Fetih el Şam Cephesi’ ile işbirliğini kesmemesinin de bu kararda etkili olabileceği belirtiliyor. Trump, kampanya döneminde de “Esad’ın iyi bir adam olduğunu söylemiyorum, ‘çünkü iyi bir adam değil’” demiş ve Esad’dan çok daha büyük olan sorunun DEAŞ olduğunu söylemişti. Dolayısıyla Trump’ın yeni açıklamaları da aynı çizgide oldu.