Abone Ol

Tıp öğrencisi Nihat Hatipoğlu’na sordu: Ameliyattaki doktorun namazı kazaya bırakması caiz midir?

Nihat Hatipoğlu’nun ATV’de yaptığı sahur programına katılan bir tıp fakültesi öğrencisinin, “Ameliyattaki doktorun namazı kazaya bırakması caiz midir” diye sorması sosyal medyada gündem oldu.

Ameliyattaki doktor namazı kazaya bırakırsa..

Konu, ilk olarak cumartesi günü Twitter’da yapılan paylaşımlarla gündeme gelmişti. Bir kullanıcı, başörtülü bir kadının Hatipoğlu’nun programında tıp öğrencisi olduğunu söyleyerek, ameliyata namaz için ara verilip verilemeyeceğini sorduğunu iddia etmişti ancak daha sonra bunun gerçeği yansıtmadığı ortaya çıkmıştı.

teyit.org, gerçekleştirdiği ‘doğrulama’ sonucunda da Twitter’da paylaşılan fotoğrafın 10 Haziran 2018’deki “Nihat Hatipoğlu ile Sahur” programına ait olduğu ve sorunun “Bayanların bazen saçını mesh etmek yerine ensesini mesh etmesi doğru mudur” şeklinde olduğu kaydedilmişti.

Twitter’da paylaşılan görüntüye dair iddia doğru olmasa da, benzer bir sorunun programın 27 Mayıs tarihli bölümüne ait olduğu ortaya çıktı. Programda, tıp fakültesi öğrencisi olduğunu dile getiren Merve isimli bir kişi, Hatipoğlu’na “Ameliyattaki doktorun namazı kazaya bırakması caiz midir? Veya bir sonraki vakitte birleştirerek kılabilir mi” diye soruyor. Hatipoğlu da şöyle cevap veriyor:

"Bazen ameliyatlar 10-12 saat sürebiliyor, burada da doktorlar biliyorsunuz değişebiliyor. Hijyene, yatan hastaya zarar vermeyecekse doktorun o arada farz namazını kılması uygun olabilir. Ama öyle bir hastalık, öyle bir ameliyat ki doktorun orada durması gerekiyor, çıkması hayati bir tehlike oluşturuyor hastaya; böyle bir durumda doktor niyet edip namazımı birleştireceğim diyebilir. Ameliyatı bitirir, niyet ettiği namazı diğerinin yanında kılabilir ama aynı zamanda bu namazı kaza etmesi gerekir.”