Abone Ol

#edanuricinadalet Tecavüz Kurbanı Eda Nur Kaplan İntihar Etti

Eda Nur Kaplan’ın kendisine cinsel saldırıda bulunan saldırganların serbest kalmasının ardından yaşamına son verdiği belirtildi.

#edanuricinadalet Tecavüz Kurbanı Eda Nur Kaplan İntihar Etti

Kadına yönelik erkek şiddetinin, cinsel saldırının ve cinayetlerin önlenmesi ve etkin şekilde araştırılmasını sağlayan İstanbul Sözleşmesi, iktidar tarafından feshedilirken bir kadın daha yaşamını yitirdi.

Ankara’da yaşayan 18 yaşındaki Eda Nur Kaplan’ın, tecavüze maruz bırakıldıktan sonra şikâyetlerinin sonuçsuz kalması nedeniyle yaşamına son verdiği belirtildi. Aralarında Eda Nur Kaplan’ın arkadaşı olduğunu ifade eden sosyal medya kullanıcılarının paylaştığı bilgilere göre Kaplan’a 30 Temmuz’da 2 erkek cinsel saldırıda bulundu. Eda Nur, bu kişileri şikâyet etti ancak erkekler hakkında bir yasal işlem başlatılmadı.

Kaplan’ın sağlık kontrolünde cinsel saldırıya uğradığına yönelik herhangi bir bulguya rastlanılmadığı belirtildi. Ancak şikâyet üzerine ismini verdiği Mehmet A. yakalanarak gözaltına alındı. Eda Nur’un ismini bilmediği, ancak Mehmet A.’nın sorgusunda ismini verdiği diğer şüpheli Yusuf G.’nin yakalanması için ise çalışma başlatıldı. Mehmet A. emniyetteki ifadesinin ardından delil yetersizliğinden serbest bırakılırken Yusuf G.’nin yakalanması için çalışmaların sürdüğü bildirildi. Kaplan, cinsel saldırıdan bir gün sonra yaşamına son verdi. Eda Nur Kaplan dün Ankara’da Karşıyaka Mezarlığı’nda toprağa verildi.

Kaplan’ın ailesine bıraktığı belirtilen ve Twitter’da paylaşılan mektupta, “Unutmayın beni, hakkımı yerde bırakmayın lütfen. Ben katlanamıyorum” ifadeleri yer aldı.

HAK YERİNİ BULSUN

Sosyal medyada Kaplan için paylaşım yapan bir çocukluk arkadaşı BirGün’e konuştu. Kaplan ile 15 gün önce görüştüğünü söyleyen arkadaşı, şunları dile getirdi: “Yaşamayı hayatı çok seven bir insandı. Zorla alıp götürmüşler, uyandığı gibi şikâyete gitmiş. Daha sonra aynı kişiler tarafından tecavüz edilmiş. Duyduğuma hâlâ inanamıyorum. İntihar edecek biri değildi. Anlayamıyorum, anlam veremiyorum. Umarım hak yerini bulur da o insanlar, insan içinde gezemez.”

İNTİHAR DEĞİL CİNAYET

Kaplan’ın mektubunun ortaya çıkmasının ardından çok sayıda sosyal medya kullanıcısı, ‘edanuricinadalet’ etiketinde paylaşımda bulundu. Ankara Kadın Platformu, yaptığı paylaşımda, “30 Temmuz’da Ankara’da 2 kişinin tecavüzüne uğrayan, şikâyeti sonrası tecavüzcülerin serbest kalmasını kaldıramayan Eda Nur hayatına son verdi! Bu intihar değil cinayettir! Kadınları değil, tecavüzcü erkekleri koruyan erkek devlet Eda Nur’un failidir” denildi.

Öte yandan Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu’nun verilerine göre bu yılın ilk 7 ayında en az 111 kadın şüpheli şekilde yaşamını yitirdi.

***

Kadın, yaralı halde bulundu

İstanbul Kadıköy’de ise Züleyha B. adlı kadın apartman boşluğuna düşmesi sonucu ağır yaralandı. Züleyha B.’nin yaralandığı olayın şüpheli bir şekilde gerçekleştiği belirtildi. Özbekistanlı 40 yaşındaki Züleyha B., apartmanın 3’üncü katından düşerek ağır yaralandı. Arkadaşlarıyla birlikte önceki gece doğum günü kutlamasının ardından ismi öğrenilemeyen erkek arkadaşıyla birlikte eve dönen Züleyha B., dün sabah saatlerinde yaşadığı binanın boşluğunda arkadaşları tarafından ağır yaralı olarak bulundu. İhbar üzerine olay yerine gelen itfaiye ekipleri, yaralı kadını bulunduğu yerden çıkardı. Züleyha B., ambulansla Sağlık Bilimleri Üniversitesi Sultan Abdulhamit Han Eğitim Araştırma Hastanesi’ne kaldırılarak tedavi altına alındı. Doğum gününe katılan Züleyha B.’nin arkadaşı, Züleyha ve erkek arkadaşının eve birlikte gittiklerini söyleyerek “Sabaha kadar tekne turu yaptık. Sabah 04.00 gibi de eve bıraktık. Züleyha erkek arkadaşıyla eve girdi. Telefonları cevap vermeyince, eve bakmaya geldik. Balkondan baktık aşağı düşmüş. İtfaiye ve polislere haber verdik” diye anlattı. Olaya ilişkin soruşturma başlatıldı.