Abone Ol

Sütyen bir iç çamaşırı mıdır? Amber Heard niye linç edildi?

Cumhuriyet yazarı Elçin Poyrazlar, Amerikalı oyuncu Amber Heard'ın Türkiye'de cami ziyaretinde sütyen takmadığı ve saygısızlık yaptığı iddiasıyla sosyal medyada hedef alınarak saldırıya uğramasını köşesine taşıdı.

Sütyen bir iç çamaşırı mıdır? Amber Heard niye linç edildi?

Türkiye'ye tatile gelen Amber Heard, cami ziyaretinde sütyen takmadığı ve saygısızlık yaptığı iddiasıyla sosyal medyada hedef alınarak saldırıya uğradı.

Amerikalı oyuncu Amber Heard ''yüzlerce yıl önce aşılmış olması gereken bir meselenin bugün hala ne kadar canlı olduğunu gösterdi bize'' diyen Cumhuriyet yazarı Elçin Poyrazlar, Sütyen üzerinden erkek politikanın tam gaz devam etmesi karşımıza dağ gibi dikilen mücadelenin boyutunu bize bir kez daha gösteriyor dedi.

Poyrazlar'ın yazısı şöyle:

Kadınlar toplum içinde her gün sütyen takmanın zorunlu olduğu fikriyle büyütülüp, ‘uysal dişi’ formuna sokuldular.

‘Erkek kafa’ sütyenle kadının bedenini cinsel nesneye dönüştürerek onu ezmeyi ve kontrol etmeyi hep sürdürdü.

Sütyen, kadının benliği ve kimliği pahasına her yeni dönemde kültürel normları tekrar tekrar yaratmaya devam etti.

Toplumsal normlara göre her gün sütyen takmayan kadın, dik başlı, bireyci hatta fahişe olarak tanımlandı. Çünkü erkek kafalara uygun ‘iyi kadınlar’ sütyen takmalıydı.

Yaygın, yerleşik, sorgulanması makbul olmayan bir giyim eşyasını protesto eden, erkek egemen sistemin baş düşmanı olanlar ise ‘serseri aktivist-feministlerdi’.

Türkiye’ye ziyarete geldiğinde takmadığı sütyenle sosyal medyada linç edilen Amerikalı oyuncu Amber Heard yüzlerce yıl önce aşılmış olması gereken bir meselenin bugün hala ne kadar canlı olduğunu gösterdi bize.

Heard’ün camide sütyen takmamasının erkek kafalarda bir infiale neden olmasının zavallılığına tiksinmemek elde değil.

Sütyen üzerinden erkek politikanın tam gaz devam etmesi karşımıza dağ gibi dikilen mücadelenin boyutunu bize bir kez daha gösteriyor.

Erkekler tarafından ‘Kadının konforu için kadınlar tarafından tasarlanan iç çamaşırı’ olarak bize yutturulan sütyen, sadece bir giyim eşyası değil, hiç olmadı.

Sütyen Türkçe’ye, Fransızca destek anlamı taşıyan soutien-gorge ifadesinden gelmiş.

Bundan daha küstah bir alaycılık olamazdı.

Yazının Devamı için TIKLAYIN