Abone Ol

#Susamam isyanı aslında ne anlatıyor?

Televizyon sunuculuğunun yanısıra akademik kariyer yapan Cansu Özdenak Kandemir, 20 rap şarkıcısının adaletsizliğe ve haksızlıklara karşı birlikte yaptığı #Susamam şarkısını Medyafaresi.com için yorumladı.

#Susamam isyanı aslında ne anlatıyor?

İŞTE CANSU ÖZDENAK KANDEMİR'İN YAZISI:

EY ! KİM EFENDİ KİM KÖLE

‘’…Gerçeklikten uzaklaştırsın istiyorsun

Ama biz müziğin bir şeyler değiştirebileceğine inanıyoruz

Bizimle gel

Başlayalım mı? ‘’

***

Cansu Özdenak Kandemir

Başlayalım.

Çünkü sanat, başkaldırıdır.

Yaşamı ve insanı derinden algılayabilen sanatçı, geniş ve konforlu düzlüklerini çoktan terketmiştir. Uçurumun dibine inen cesaretiyle, uçurum kıyısındaki ürkekliğine gizlice göz kırpar artık… Sesi daha gür çıkar. Tam da arzuladığı gibi. Anladığını anlatabilmesi, eseriyle varolabilmesi yaşamsal bir soluk alışverişidir.

Değiştirebilme tutkusuyla yanan tutuşan sanatçı, eserinin, masaldaki sihirli değnek olmadığını hisseder. Buna rağmen inanır. Nazi subayına ‘’Hayır, siz yaptınız! ‘’ diyen Picasso’nun Guernica’sı, yeryüzündeki bütün savaşları söndürse naifliğini de yüreğinde taşır.

Susamam diyen rap sanatçıları bir araya gelerek ‘’güzel’’ bir şarkı yaptılar. Gerçekliği gözlemlediler. Bilinçliydiler. Özgür düşündüler. Özgürce yarattılar. 14.55 dakika boyunca ritimleriyle duygulara, alt yazılarıyla toplumsal bilince seslendiler.

Görsel Estetik isimli bir kaynakta sanat eserinin işlevini yerine getirebilmesi için estetik yaşantı, çokamlamlı yapı, ileti taşıma, kurmaca niteliği, biricikliği ve organik bütünlük göstermesinden söz edilir. Sansürsüz dijital bir platformdan; yeni izleyicinin yeni televizyonundan milyonlarca kullanıcıya ulaşması hem konvansiyonel hem yeni medyada protest seslerinin yankı bulması bir sanat dili olarak müziğin işlevini de bir kez daha gözler önüne serdi.

Şarkının introsundaki ‘’müzik seni eğlendirsin istiyorsun’’ diyen robotik tonlama, dijital neslin kulaklarında doğru tonda tınladı. Kimse şarkıdaki gerçeklikten kaçamadı. ‘’O zaman dans! ‘’ 14.55 dakika boyunca durdu. O zaman düşün! dedi müzik.

Dinlerken

İzlerken

Geçip giderken

Dalıp bakarken

Yaşarken

Düşün

Sorgula

Eleştir

Dönüştür

Değiştir

Farkında ol

Fikrini bul

Peşinden git

Özgürleş

Özgürleştir...

Self ekranımdaki ( @cozdenak / instagram ) eleştirel bir paylaşımımda her sisteme dünya diyorlar demiştim. Gelecek, kendi dünyasına sistem diyebilen sınırsız zihinlerde… Öyleyse sorun bir kez daha!.. Ey! Kim efendi kim köle?

Cansu Özdenak Kandemir kimdir?

İstanbul Üniversitesi Iletisim Fakültesi Radyo Televizyon ve Sinema Bölümü'nde doktorasını tamamladı. Uzun yıllar ulusal kanallarda otomobil programı Direksiyon ve kendi yarattığı formatı Baştacı adlı kadın programının yapımcı ve sunuculuğunu yaptı.

Hazırladığı programlar ile kendi kategorisinde ödüller kazandı. Istanbul Üniversitesi ve Beykent Üniversitesi'nde Radyo Tv bölümlerinde öğretim görevlisi olarak çalıştı.

Halen Istanbul Esenyurt Üniversitesi' nde Dr. Öğretim Üyesi olarak çalışmaktadır. Geçmişten Günümüze Değişen Televizyon ve Çocuk İzleyici isimli kitabı bulunmaktadır.

Sinema ve televizyon sektöründe oyunculuk deneyimleri olan Cansu Özdenak, söz yazarı ve vokalist olarak elektronik müzikle ilgilenmektedir.