Abone Ol

Süper Ay Tutulması gerçekleşti

Nadir görülen 'Süper Ay' ve 'Ay Tutulması' 33 yıl aradan sonra bu gece gerçekleşti. Ay'ın eşsiz güzellikteki kızıl görüntüleri, önce ABD ve Kanada'daki kameralara yansıdı.

Süper Ay Tutulması gerçekleşti

Nadir görülen 'Süper Ay' ve 'Ay Tutulması' 33 yıl aradan sonra bu gece gerçekleşti. Ay'ın eşsiz güzellikteki kızıl görüntüleri, önceABD ve Kanada'daki kameralara yansıdı.

Süper Ay ve Ay Tutulması, en son 1982'de aynı zamanda gözlemlenmişti. Bir daha 2033'e kadar böyle bir gökyüzü olayına şahit olmamız mümkün olmayacak. Dünyanın birçok yerinden görülebilen Süper Ay ve Ay Tutulması, dün akşam Kuzey ve Güney Amerika'da izlendi. Bu sabah ise Avrupa , Afrika ve Orta Asya'nın belli bölgelerinden izlenebiliyor.

Süper Ay Tutulması gerçekleşti - Resim: 1

'Süper Ay' tutulmasında Ay'dan yansıyan Güneş ışığının Dünya atmosferinin içinden geçmesi sonucu Ay kızıl görünüyor. Ay, Dünya'ya en yakın noktaya ulaştığında yüzde 14 daha büyük ve yüzde 30 daha parlak görünüyor. Ay Tutulması da Dünya'nın Güneş ile Ay'ın arasına girip Ay'ın üzerine gölgesinin düşmesiyle oluşuyor.

Süper Ay Tutulması da bu iki olayın aynı anda meydana gelmesiyle yaşanıyor. Süper Ay Tutulması sırasında, Dünya'nın arkasından gelen Güneş ışınlarının Ay'ı kızıla boyaması nedeniyle bu olaya 'Kızıl Ay Tutulması' ya da 'Kanlı Ay Tutulması' da deniyor.

Süper Ay Tutulması gerçekleşti - Resim: 2

Sözcü