Abone Ol

Soylu’nun yerine İçişleri Bakanı olan Ali Yerlikaya, valilikten itibaren Erdoğan'ın tercihi oldu

Yeni kabinede İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun yerine getirilen İstanbul Valisi Ali Yerlikaya, 34 PKK’lının sınırı geçerek teslim olduğu Habur olayında Şırnak Valisi olarak görev yaptı. Yerlikaya’nın İstanbul Valiliği'ne atanmasında da Soylu’nun etkisinin olmadığı, Erdoğan tarafından bizzat atandığı biliniyordu.

Soylu’nun yerine İçişleri Bakanı olan Ali Yerlikaya, valilikten itibaren Erdoğan'ın tercihi oldu

Son yedi yıldır İçişleri Bakanlığı yapan Süleyman Soylu’nun yeni kabinede yer alıp almayacağı son günlerde kabine ile ilgili en çok konuşulan konuların başında geliyordu. Siyasi yaklaşımı, icraatları ve söylemleri ile tartışılan Soylu’nun yerine İstanbul Valisi Ali Yerlikaya’nın getirilmesi de “Bakanlıkta Soylu etkisinin silineceği” yorumlarına neden oldu. Yerlikaya'nın, eski İçişleri Bakanı ve hâlen AKP Milletvekili olan Efkan Ala'nın İstanbul Siyasal Bilgiler Fakültesi'nden de dönem arkadaşı olduğu biliniyor.

Soylu etkisi olmadan atanmıştı

Yerlikaya’nın İstanbul Valiliği'ne atanmasında Soylu’nun herhangi bir etkisinin olmadığı ve bu atamanın Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından yapıldığı biliniyordu.

1968 yılında Konya’da doğan Ali Yerlikaya, 1989 yılında İstanbul Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi "Kamu Yönetimi" bölümünden mezun olan Yerlikaya, kamudaki görevine 1990 yılında kaymakam adayı olarak başladı. 

Habur olayında Şırnak Valisi'ydi

1993 yılında Kayseri’nin Felahiye İlçesi Kaymakamlığına atanan Yerlikaya, 2003 yılında İçişleri Bakanlığı Hukuk Müşavirliği'ne, 2004 yılında da Sağlık Bakanlığı Personel Genel Müdürlüğü görevine atandı.

2007 yılında Şırnak Valiliğine atanan Yerlikaya, 2009 yılında Habur olayının yaşandığı dönemde Şırnak Valisiydi. Terör örgütü lideri Abdullah Öcalan'ın çağrısı üzerine “etkin pişmanlıktan” yararlanmak üzere Kandil dağı ve Mahmur Kampı'dan gelen 34 PKK’lı Habur Sınır Kapısı'ndan Türkiye'ye giriş yapmıştı.

Gaziantep Valiliği görevinde bulundu

Daha sonra sırasıyla Ağrı ve Tekirdağ Valisi olarak görev yapan Yerlikaya, 2015 ile 2018 yılları arasında da Gaziantep Valiliği görevinde bulundu.  Yerlikaya, 2018 yılında da Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile İstanbul Valiliği'ne atanmıştı.