Abone Ol

Sosyal medyayı sallayan bulut fotoğrafı gerçek mi?

Facebook’ta bir fotoğraf iki gündür sosyal medyada binlerce kez paylaşıldı. Tartışma yaratan fotoğrafta at üstündeki iki kişiyi andıran bir bulut kümesi görülüyor. Peki fotoğraf gerçek mi ve sahiden iki gün önce Gelibolu’da mı çekildi? İşte gerçekler…

Sosyal medyayı sallayan bulut fotoğrafı gerçek mi?

Facebook’ta konumu Çanakkale olarak görülen bir kullanıcının önceki gün paylaştığı fotoğrafta şu yorum vardı: “SABAH GELİBOLU ÇANAKKALE ARASI..YORUMU OLAN???(kamyoncu bir amcanın telefonundan alıntıdır...)”

Bu paylaşım Facebook üzerinden iki gün içinde 10 bini aşkın kez paylaşıldı. 6 bini aşkın kişi fotoğrafı beğendi veya yeni Facebook emojilerini kullanarak şaşkınlığını belli etti.

Fotoğraf bugün de Ekşi Sözlük’te en çok tartışılan konulardan biri.

Bazı haber siteleri dahi bu fotoğrafı alıp gerçekmiş gibi sundu ama birçok sosyal medya kullanıcısının da belirttiği gibi fotoğraf gerçek değil, Photoshop ile üretilmiş…

Aslında fotoğrafın, bu tür “esrarengiz” karelerin çoğunda olduğu gibi düşük çözünürlüklü olması bile kuşku uyandırmaya yetiyor.

Fotoğrafın niteliklerini gösteren “metadatasında” ise Photoshop 3.0 programı kullanılarak manipüle edildiği açıkça görülüyor.

Peki bu sahtekarlığı kim yaptı?

Fotoğrafın kaynağı Google Görseller’de araştırıldığında, internette ilk kez 2010’da Malezya’da İslami bir blogda yayınlandığı görülüyor.

Aynı yıl başka Malezya siteleri de “Allah’ın gökyüzünden gelen yardımı” konulu İslami yazılarda bu görseli kullanmış.

Sosyal medyayı sallayan bulut fotoğrafı gerçek mi? - Resim: 1