Abone Ol

Sosyal Medyada Örgütlenen Emekliler 3 Bin Lira İkramiye İstiyor

Sosyal Medya üzerindenTüm Emekliler Dayanışma Ağı (TEDA) adıyla platform kurdu. Sayıları 10 bin emekliye ulaşan TEDA'nın ilk talebi 3 yıldır 1.000 TL olan bayram ikramiyelerinin bu yıl 3.000 TL'ye yükseltilmesi oldu.

Sosyal Medyada Örgütlenen Emekliler 3 Bin Lira İkramiye İstiyor

Türkiye'de emeklilerin sorunlarına dikkati çekmek amacıyla sosyal medya üzerinde kurulan Tüm Emekliler Dayanışma Ağı (TEDA) hızla büyüyor. Çok kısa bir süre önce kurulmasına rağmen şimdiden 10 bin emekliye ulaşan TEDA üyeleri, 2018 yılından bu yana 1.000 TL olarak ödenen bayram ikramiyelerinin 3.000 TL'ye çıkarılmasını talep ediyorlar.

Facebook üzerinde kurulan Tüm Emekliler Dayanışma Ağı Türkiye Yürütme Kurulu Üyesi İsmail Tutoğlu,  2018 yılında getirilen ve son üç yıldır dini bayramlar öncesinde 1.000 TL olarak emeklilere ödenen ikramiyelerin, geçen süreçte arttırılmadığına dikkat çekti. Tutoğlu, "Bugün ülkede var olan bütün değer ve hizmetler, biriken sermaye, bizim emeğimizin ürünü. Yok, sayılması haksızlık. Sosyal Güvenlik Reformu gibi geriye doğru kurumsal reformlar sonucu emekliler yoksullaştı. Ötelenen sorunlar katlanarak arttı. Koronavirüs salgını döneminde bu iyice görünür oldu. Emekliliğe yaşlılığa bakış açımızı değiştirmemiz gerekiyor" dedi.

"10 bin emekliye ulaştık"

Emeklilerin sorunlarına dikkati çekmek için sosyal medya ağı Facebook'ta bir platform oluşturma kararı aldıklarını ve uygulamaya geçirdiklerini ifade eden Tutoğlu, "Kısa sürede sayımız 10 bin emekliye kadar ulaştı. Emeklilik sağlıklı bir çevrede insan onuruna yaraşır bir yaşam düzeyini sağlamaya hizmet etmelidir. Ekonomik ihtiyaçlarını karşılamak için çalışmak zorunda olan çok sayıda emeklimiz de var. Çalışmayanlar içinse şu an emeklilerin sosyal yaşantısı diye bir şey yok. Emekli maaşı ile ancak zorunlu ihtiyaçlarını karşılamaya çalışıyorlar" diye konuştu.

3 yıldır yükseltilmedi

Sosyal medya üzerinden seslerini duyurabilmek için bu platformu oluşturduklarını ifade eden Tutoğlu, şunları söyledi:

"İlk talebimiz de 2018 yılından bu yana 1.000 TL olarak ödenen emekli ikramiyelerinin 3.000 TL'ye çıkarılması. Bu ülkede boğaz tokluğuna çalışan ya da çalıştığı halde boğazına yettiremeyen, yıllarca çalışıp emekli olan ama aldığı düşük tırpanlanmış aylıkla ancak yaşamını idame ettiren nüfusun  yüzde 70 gibi bir oranı var.Uzun yıllar hizmet vermiş, hak edişlerinden primler kesilmiş, ülkenin yasalarına göre emeklilik hakkını kullanarak emekli olmuş insanların; yaşam kalitelerinin yükseltilmesi, topluma katılımlarının sağlanması gerekiyor. Bizler de sorunlarımıza bayram ikramiyeleri talebimiz ile başladık. Bu taleplerimizin siyasi iktidar ve TBMM'den de ilgi görmesi beklentisi içindeyiz."

AjansBizim/Gülsüm Atik