Abone Ol

Son referandum anket sonuçları hayır diyen tek şirket

En son referandum anket sonuçları gelmeye devam ederken, Alman Deutsche Welle, görüştüğü anket şirketlerinin değerlendirmelerini aktardı.

Son referandum anketleri: Hayır diyen tek şirket

Referandum anket sonuçlarını ilan eden anket şirketleri, son dönemde 'Evet'in bir adım daha öne çıktığını söylüyor. Özellikle Avrupa ile yaşanan krizin 'Evet' oylarını etkilediği görüşü hakim.

Deutsche Welle'nin (DW) görüştüğü anket şirketleri referandum anketlerinde küçük farkların söz konusu olduğunu belirtirken, bir anlamda bıçak sırtı bir durumun devam ettiğini ancak Hollanda ve Almanya ile yaşanan diplomatik krizin 'Evet' oylarını bir adım daha öne cıkardığı görüşünde.

İŞTE ANKET ŞİRKETLERİNİN TAHMİNLERİ

Gezici Araştırma Genel Müdürü Murat Gezici en son yaptıkları ankette, 14 ankettir ilk kez Evet oylarının Hayır'ın önüne geçtiğini belirtti.

EVET'İN ÖNDE OLDUĞUNU SÖYLEYEN ADİL GÜR, SON ANKETİ 2-3 GÜN KALA AÇIKLAYACAK

1 Kasım seçimlerindeki isabetli tahminiyle tanınan A&G Araştırma Şirketinin sahibi Adil Gür ise referandum anketlerini 16 Nisan referandumundan 2-3 gün önce açıklayacaklarını ifade ederken, referandumda insanların genel seçimlerden farklı olarak daha fazla ideolojik tercihlerinin ön plana çıktığını söyledi. Gür "Türkiye cumhuriyet tarihi boyunca seçimlerin kaderini belirleyen insanların günlük yaşamdan duyduğu memnuniyet ve ekonomi genel olarak. Ama referandumlarda bu böyle olmuyor. Biraz daha ideolojik tercihler ve parti aidiyeti ön plana çıkıyor” dedi.

En son Mart ayı başında yaptıkları araştırmada Evet ve Hayır oylarının eşit olduğunu söyleyen ANAR Araştırma Genel Müdürü İbrahim Uslu, yeni anketlerini gelecek hafta yayımlayacaklarını ifade etti.

Uslu krizin Türkiye'den çok Avrupa'daki seçmen üzerinde daha fazla etkili olacağını düşündüğünü, ancak Avrupa'daki seçmenin Türkiye'deki ortalamaları birkaç puan etkileme potansiyeline sahip olduğunu söyledi.

Uslu "Mart ayı içerisinde bir sürü gelişme yaşandı. Onların seçmen davranışları üzerinde etkisi olmuş olabilir, özellikle milliyetçi orijinli seçmenleri etkilemiş olabilir” dedi.

METROPOLL: 'EVET'LER ÖNDE

Metropoll Stratejik ve Sosyal Araştırmalar Merkezi'nin sahibi Prof. Özer Sencar ise Metropoll’ün Şubat ve Mart ayı ölçümlerinde 'Evet'lerin önde göründüğünü aktardı. Sencar “Mart’ta da bıçak sırtı dediğimiz, yüzde 50-50 civarında ama Evet'ler önde” dedi.

ORC'DE PUAN FARKI 10

ORC ise en son yayınladığı ve 24-27 Mart tarihlerini kapsayan özel gündem araştırmasında, referandumda Evet'in 10 puan farkla önde olduğunu açıklamıştı.

HAYIR'IN ÖNDE OLDUĞUNU SÖYLEYEN TEK ŞİRKET

Sonar Araştırma Şirketi, referandum anketlerinde Hayır'ın hala önde olduğu belki de tek söyleyen anket şirketi konumunda.
Sonar Araştırma Şirketi'nin Başkanı Hakan Bayrakçı ise seçmenlerin milliyetçi duygulardan çok ekonominin durumuna bakarak karar vereceğini belirtti.