Abone Ol

Son dakika haberleri: ANAR'dan flaş anket! Evet önde ama utangaç seçmen tahminleri yanıltabilir

Hürriyet’in iktidara yakınlığıyla bilinen yazarı Abdülkadir Selvi, yine AKP’ye yönelik araştırmalarıyla bilinen ANAR’ın referanduma yönelik anketini köşesine taşıdı: “‘Evet’ önde, ama utangaç seçmen sayısı yüksekse sonuçlar tahminlerimizi bozar.”

ANAR: Evet önde ama utangaç seçmen tahminleri yanıltabilir

Selvi, ANAR Genel Müdürü İbrahim Uslu’yla konuşmasını köşesine taşırken ‘Evet’ oylarının kampanya süresince arttığını öne sürdü.

“Kampanya süreci ‘Evet’e yaradı” diyen Uslu, Selvi’ye şunları söyledi: “Referandum kampanyası başladığında ‘Evet’ ve ‘Hayır’ oyları eşitti. Ancak kampanya sürecinin ‘Evet’lere yaradığı, ‘Hayır’ oylarının ise gerilediği ortaya çıktı.”

Selvi, ANAR’ın ‘Evet’in önde olduğu anketi ise şöyle yorumladı: “Hollanda ve Almanya olmak üzere AB’deki Erdoğan düşmanlığı ve CHP’lilerin denize dökmeye kadar varan kampanya yanlışları etkili oldu. İbre döndü. Uzun süre ‘Evet’ ve ‘Hayır’ oyları bıçak sırtı yorumunu bu verilere dayalı olarak yapmıştık. Çıkan bu sonuçtan sonra Ahmet Hakan’ın ‘Evet mi, hayır mı?’ diye soranlara, ‘Bıçak sırtı’ diyerek kendini kurtarma imkânı ortadan kalktı.”

‘Utangaç seçmen’ etkisi
Selvi, bunun yanı sıra Uslu’nun kamuoyu araştırma şirketlerini ters köşeye yatıran ‘utangaç seçmen’e de dikkat çekti. Uslu, Selvi’ye, “Eğer utangaç seçmen sayısı yüksekse sonuçlar tahminimizi bozabilir ya da etkisiz çıkabilir” dedi.

Kamuoyu araştırma şirketleri İsrail’de son seçimler, Britanya’daki Brexit seçimi ve ABD’deki son başkanlık seçimlerinde ‘ters köşe’ olmuştu.