Abone Ol

Son dakika: Dolar 8,52 TL, Altın 520 TL, Euro 9,97 TL

Dolar/TL 8.51'in üzerine çıkarak bugün de rekor kırmaya devam etti. Piyasalarda Merkez Bankası'nın (TCMB) likidite adımları ve ABD seçimleri takip ediliyor.

Son dakika: Dolar 8,52 TL, Altın 520 TL, Euro 9,97 TL

TCMB hali hazırda %10.25 seviyesindeki politika faizinden fonlama yapmıyor. Banka %11.75 seviyesindeki BIST Repo-Ters Repo Pazarı’nda gecelik fonlamayı Cuma günü sıfıra indirdi.

Banka yine aynı faiz oranındaki diğer fonlamaları da bugün itibarıyla yapmayacağını açıkladı. Böylece TCMB’nin fonlama kompozisyonunda %14.75 seviyesindeki GLP ve benzer oranlarda oluşan geleneksel yöntemli reponun ağırlığı artacak.

DOLAR8,5170 TL

EURO9,9748 TL

ALTIN519,70 TL

TCMB’nin piyasaya sağladığı kümülatif fonlamanın maliyetini gösteren ortalama fonlama maliyeti de hali hazırda %14.75’e yükselen gecelik faizlere daha

kısa sürede ulaşacak.

TCMB’nin adımı ile birlikte dün %11.75’ten gecelik vadede sağlanan yaklaşık 35 milyar TL’lik fonlama bugün itibarıyla geç likidite penceresi repo/depo ya da benzeri oranlardaki imkanlara kayacak.

GLP imkanından kullanım dün itibarıyla 32 milyar TL. TCMB’nin ağırlıklı ortalama fonlama maliyeti dün %13.45 seviyesine yükseldi. Temmuz ortasından beri 600 baz puan civarında sıkılaştırmaya gidildi ve fonlama maliyeti 2020’de uygulanan en yüksek orana çıktı.

TL faizlerinin gecelik vadede TCMB’nin faiz koridorunun en üst seviyesi olan %14.75’e yükselmesinin yerli ve yabancı yatırımcıların pozisyonlarında nasıl bir değişim getireceği piyasada takip ediliyor.

Bankacılar ilgili adımların TL’de daha fazla değer kayıplarının önüne geçtiği konusunda hemfikirler. Ancak piyasalar TCMB’den daha net adımlar görmek istiyorlar.

TCMB Başkanı Murat Uysal geçen hafta enflasyon raporunda daha fazla sıkılaştırmaya ilişkin net bir sinyal verdi. Ancak bu sinyal de piyasada TL varlıklar için henüz iyimser fiyatlama getirebilmiş değil.