Abone Ol

Son dakika: Bakanlardan koronavirüs açıklaması: Risk ciddi

Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu toplantısı 13.30'da Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan ile Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy'un da katılımıyla başladı.

Bakanlardan koronavirüs açıklaması: Risk ciddi

16.30 sularında bitmesi planlanan toplantı 17.15'te bitti ve bakanlar kameralar karşısına geçti.

Sağlık Bakanlığı Coronavirüs Bilim Kurulu toplantısı saat 13.30’da başladı. Kurul, dün Bakan Koca’nın Türkiye’de ilk corona virüsü vakasının tespit edildiğini açıklamasının ardından bugün ilk kez toplandı.

DÖRT BAKAN KATILDI

Toplamda 26 kişiden oluşan bilim kurulunda bakanlık bürokratlarının yanı sıra çeşitli üniversitelerden akademisyenler de yer aldı.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca başkanlığındaki toplantıya Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan ile Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy da katıldı.

CANLI YAYIN

FAHRETTİN KOCA: SORUN KÜRESEL, MÜCADELEMİZ ULUSALDIR

Toplantı sonrası açıklamalarda bulunan Sağlık Bakanı Fahrettin Koca şu ifadeleri kullandı:

* Hayatın insan dışında kalan maddi tarafları anında ikinci plana konmuştur. Süreç içine sizlerle bu şekilde başka buluşmalarımızın olması kuvvetle muhtemeldir.

*Toplumun diğer bireylerine kıyasla sizlere büyük sorumluluklar düşüyor. Yanlış, maksatlı, kötü niyetli enformasyon bu tip olaylarda en aktif bulaşıcıdır. Sorun küreseldir, mücadelemiz ulusaldır. Burada güçlü aktörün medya olacağını söylemek istiyorum.

Bugün de bilim kurulu toplantımızı yaptık. Bu toplantılarımızın ve aldığımız kararların sürece katkısı iyi bilinmektedir. Biz sorunu siyasal dil ve içerikle ele almadık, bilimsel bir yöntemle ilerledik.

* Etik olarak tek kriterimiz insan sağlığı oldu. Ülkemizde pozitif vaka çıkmasından sonra bu tutum daha da üst düzeye çıkacaktır. Bunu bekliyorduk, tanı ve izolasyonu hemen yaptık. Fakat salgının Avrupa’daki durumu bizi bu tabloyla karşı karşıya bırakmakla yetinmeyecektir.

* Bugünkü toplantımızın iki ana gündeminden biri. İlişkileri tümden kesmek imkan dahilinde değil. Turizm ve ticaretten sorumlu bakanlarımız, bilim kurulu toplantılarımızda bizlerle birliktelerdi. Konunun yurt dışı tarafı bilim insanları tarafından her alana hakim olması bakımından tartıştılar ve kararlar aldılar.

* Ticaret bakanlığımız bu süreçte, maske ve bunun gibi ekipmanların giderek fiyatlarının yükselişi ve sağlık bakanlığı ve ticaret bakanlığının tabi olması kararı alınmıştı.

* Özellikle vatandaşımızın ihtiyacının son derece önemli olduğunu ve üreticimizin piyasada vatandaşımızın alabilir doygunluğa ulaşmadan temin edilmesini izin verilmeyeceğini hatırlatmak istiyorum.

* Turizm Bakanlığımız da kültür ve sanat organizasyonlarıyla ilgili bir yaklaşımı oldu. Sezon açılışı yapmamış otellerin durumuyla ilgili konuşuldu.

* Dün bir pozitif vakayla karşılaştık, bir veya birkaç vaka salgın değildir. Bu durum virüsün sadece ülkemiz sınırlarının içine girdiğini gösterir. Şimdi yapmamız gereken tedbirler doğrultusunda hayatımızı bir düzene sokmaktır. Ulusal bir mücadele vereceğiz.

RUHSAR PEKCAN: AŞIRI FİYAT ARTIŞLARI OLDU

Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan da konuya ilişkin şöyle konuştu:

Bizde işin başından beri bakanlarımızla ve bilim kurulunun aldığı kararlarla çalışmalarımızı yürütüyoruz. Gerekli tüm önlemleri alarak ticaretin sağlanması, akışının sağlanması üzerinde başarılı çalışmalar yürütüyoruz.

Ticaret Bakanlığı olarak maskede, tıbbi malzemelerde piyasalarda aşırı fiyat artışları oldu, ihracatında da artışlar oldu. Bizim amacımız ihracatı engellemek değil.

Önceliğimiz halkın sağlığı ve makul bir fiyat üzerinden alışverişlerini yapması. Halkın istediği, normal piyasa fiyatlarına ulaşılabilir olması bakanlıklar olarak düşündüğümüz.