Abone Ol

Son anketlerde çarpıcı detay: İmamoğlu'nun seçimi kazanması 2019'dan çok daha zor

Anket şirketlerinin yöneticileri yaklaşan yerel seçimlerde İstanbul için adayların "başa baş" konumda olduğunu söyledi

Son anketlerde çarpıcı detay: İmamoğlu'nun seçimi kazanması 2019'dan çok daha zor

Yaklaşan 31 Mart 2024 seçimlerinde de herkesin gözü İstanbul'da. Partilerin adaylarını açıklanmasıyla İstanbul'un seçim tablosu büyük oranda netleşti. İttifak ve iş birliklerine ilişkin son dakika gelişmeleri olmazsa İstanbul'da uzun bir sürenin ardından ilk kez çok adaylı bir seçim olacak.

Seçim atmosferini değerlendiren Yöneylem Genel Koordinatörü Derya Kömürcü, Ekrem İmamoğlu'nun bu seçimlerde 2019'a kıyasla daha çok "zorlanacağını" söyledi.

Gazete Duvar'ın aktardığına yaklaşan yerel seçimleri değerlendiren kamuoyu araştırmacıları GENAR Başkanı İhsan Aktaş, Yöneylem Genel Koordinatörü Derya Kömürcü ve RAWEST Direktörü Roj Girasun İstanbul seçimi için "başa baş" ifadesini kullandı

Sonucu merakla beklenen İstanbul seçim yarışının çok çekişmeli geçeceğini ifade eden Yöneylem Genel Koordinatörü Derya Kömürcü, “İmamoğlu'yla Kurum arasında çok ufak farklarla belirlenecek bir yarış olacak. Dolayısıyla seçime giren diğer bütün adayların alacağı oy miktarı çok önemli. En küçük partinin oyu sonuç üzerinde etkili olabilir" değerlendirmesini yaptı. Kömürcü, "İmamoğlu ve Kurum'dan birinin diğerinden daha avantajlı olduğunu, daha önde olduğunu söylemek çok mümkün gözükmüyor. Çok başa baş bir durum var” dedi.

DEM Parti seçmeninin parti bağlılıkları ve aidiyetlerinin diğer partilere oranla daha yüksek olduğunu hatırlatan Kömürcü, “Adayın kimliğinden bağımsız olarak parti 'oy verin' derse belediye başkanlığı seçimlerinde dahi DEM seçmeninin en az yarısı o adaya oy verecektir. Bu azımsanmayacak bir rakam; yüzde 4, yüzde 5 civarında bir oy alabilir” diye konuştu.

Kurum'un devlet imkanlarını kullanacağını, Erdoğan'ın İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığını bir kez daha kaybetmek istemeyeceğini de hatırlatan Kömürcü, İmamoğlu'nun işinin 2019'dan çok daha zor olduğunu söyledi.

Murat Kurum'un adaylığının da muhalefet tarafından doğru okunmadığını söyleyen Kömürcü, "Düşük profilli bir aday gibi algılanıyor ve esas rakip Erdoğan gibi anlatılıyor. Ama İstanbul'daki deprem korkusu ve deprem üzerinden yürütülecek siyaset açısından Murat Kurum çok avantajlı. AK Parti, işin biraz teknik ve hizmetle ilgili kısmını Kurum'a bırakıp siyasi tartışmayı Erdoğan üzerinden yürütürse onlar açısından avantajlı olur" dedi.

GENAR Araştırma’dan İhsan Aktaş, İmamoğlu ile Kurum rekabetinde avantajın AK Parti'den yana göründüğünü söyledi. Muhalefet cephesinde partilerin kendi adaylarıyla seçime girmelerinin olası sonuçlarını değerlendiren Aktaş DEM Parti’nin aday çıkarma kararının etkilerine dair şunları söyledi: “HDP’nin İstanbul'daki yüzde 12 oyu, CHP ile birlikte hareket ettikleri son seçimde yüzde 8’e düştü. Demirtaş’ın adaylığı durumunda bu 8’i kendi ailesine toplardı. Şimdi DEM Parti’de şu soruyu herkes soruyor; 'acaba gerçekten bir aday mı çıkarıldı yoksa İmamoğlu'nu mu destekleyecekler?' Bunun bir hülle ya da takiye olmadığı söyleniyor. Yüzde 90 oranında yarışma gibi okuyabiliriz. DEM Parti kendi hanesine oylarının yarısını bile yazdığında dengeleri değiştiriyor.”