Abone Ol

Sırrı Sakık'a 7,5 yıl hapis şoku!

Ağrı Belediye Başkanı Sırrı Sakık hakkında "Terör örgütü propagandası yapmak" suçlamasıyla 1,5 yıldan 7,5 yıla kadar hapis istemiyle dava açıldı.

Sırrı Sakık'a 7,5 yıl hapis şoku!

Ağrı Belediye Başkanı Sırrı Sakık hakkında, Twitter hesabındaki bazı paylaşımları nedeniyle açılan soruşturma sonucunda, "terör örgütü propagandası yapmak" suçlamasıyla 1,5 yıldan 7,5 yıla kadar hapis cezası ve memuriyet hizmeti ile seçme, seçilme ve velayet haklarından yoksun bırakılması istemiyle dava açıldı.

Ağrı Cumhuriyet Başsavcılığı'nca bir vatandaşın 155 Polis hattına, "Ağrı Belediye Başkanı Sırrı Sakık'ın "twitter" hesabından terör örgütü PKK/KCK'nın propagandası yaptığı" yönündeki ihbar üzerine başlatılan soruşturma tamamlandı.

Twitter hesabındaki paylaşımlarını inceleyen ve ifadesine başvuran savcılık, Sakık hakkında, kendisince yapıldığını kabul ettiği paylaşımlarla, "silahlı terör örgütü PKK/KCK'nın Türkiye Cumhuriyeti devletine yönelik oluşturduğu illegal yapıyı meşru göstermek ve övmek suretiyle terör örgütün propagandası yapma" suçunu işlediği iddiasıyla iddianame hazırladı.

Ağrı Ağır Ceza Mahkemesi'nce kabul edilen iddianamede Sakık hakkında, "terör örgütü propagandası yapmak" suçlamasıyla 1,5 yıldan 7,5 yıla kadar hapis cezası ve memuriyet hizmeti ile seçme, seçilme ve velayet haklarından yoksun bırakılması istendi.

Davanın ilk duruşması, 10 Aralık'ta yapılacak.

Sırrı Sakık da davaya ilişkin bir açıklama yaptı

Sakık, hakkında açılan davaya ilişkin, gazetecilere yaptığı açıklamada, "twitter" hesabında, "Bu toprakların barışa ihtiyacı olduğunu" söylediği için hakkında dava açıldığını savundu.

Söylediklerinin, bu topraklarda siyaset yapan, vicdanlı olan her insanın sözlerinden farklı bir şey olmadığını ifade eden Sakık, yüzlerce kişinin de bu yönde basın açıklaması yaptığı için protesto gösterisine katıldığı için tutuklandığını ileri sürdü.

Sakık, hukuk devleti adına herkesin bu tutuklamaları mercek altına alıp incelemesi gerektiğini belirterek, şu görüşleri dile getirdi:

"Bu savaş, bir ömür boyu sürüp gitmeyecek. Eğer sorunlar çözülecekse benim cezalandırılmam, benim bedenim, barışa, Ağrı'ya, ülkeme armağan olsun.  Bu yıldırma politikalarının hiç kimseye bir yararı yoktur. Bu kentte görevimizin başındayız.  Bu ülkeyi yönetenlerin de bir an önce barışın iklimini bu topraklara yayması lazım. Çünkü bu topraklar ölüme, kana artık doydu. Bu topraklar ölüm, kan kokuyor. Ben bu toprakların bir evladı olarak bu kana, ölüme seyirci kalamam, kalmamalıyız. Onun için barış mücadelemizi sürdürüyoruz. Bu topraklarda yaşayacak demokratik bir Türkiye için mücadele ediyoruz." dir

Sırrı Sakık kimdir?

30 Mart 2014 yerel seçimlerine Barış ve Demokrasi Partisi'nin (BDP) Ağrı Belediye Başkan adayı olarak giren Sırrı Sakık, ilk sonuçlara göre seçimi 10 oy farkla kazanmış,  AKP'nin itirazları üzerine oylar yeniden sayılmıştı.  Sayımlarda bir oy çuvalının yırtık çıkması üzerine YSK, Ağrı'da seçimlerin tekrarlanmasına karar verdi.
1 Haziran 2014'te yenilenen seçimde BDP'li Sırrı Sakık yüzde 50,9 oyla Ağrı Belediye Başkanı seçildi

Meclis'e ilk kez 1991'de girdi

Sırrı Sakık, Kürt siyasetinin önemli temsilcileri arasında yer alıyor. 1 Ağustos 1957 tarihinde Muş’un Yürecik Köyü'nde doğdu. Liseden mezun olmasının ardından Cumhuriyet ve Vatan gazetelerinde muhabirlik görevi üstlenen Sakık, turizm alanında işletmecilik yaptı.
Sakık, TBMM'ye ilk kez 1991'de Halkın Emek Partisi'nin (HEP) itifak yaptığı Sosyaldemokrat Halkçı Parti (SHP) listesinden Muş milletvekili olarak girdi. 1994 yılında dokunulmazlığının kaldırılmasının ardından bir yılı aşkın süre hapis yattı.
Demokrasi Partisi ve Demokratik Toplum Partisi (DTP) kurucu üyesi olan Sakık, 22 Temmuz 2007 genel seçimlerinde DTP'den Muş milletvekili seçildi. 2011 seçimlerinde ise bu kez DTP'nin kapatılmasının ardından geçtiği Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) milletvekili olarak Meclis'e girdi.

Meclis'teki son iki döneminde de İdare Amiri olarak görev yapan Sırrı Sakık zaman zaman sert açıklamalarıyla gündeme geldi.
2012’nin son çeyreğindeki BDP’nin dokunulmazlıklarının kaldırılması tartışmalarında, "Bu kararı verenler tarihin çöplüğünde olacaklar" açıklamasında bulundu.
Aynı dönem, Sakık'ın 'devletin bir dönem Kürtlerin çoğunlukta olduğu bölgelerde şiddet ve işkence uyguladığını' savunmasıyla başlayan tartışma sonunda, AKP milletvekili Mehmet Metiner'e bardak fırlatmaya teşebbüs etmişti.
Sakık, CHP Grupbaşkanvekili Muharem İnce ve bağımsız milletvekili Tayfun İçli gibi isimlerle de Kürt Sorunu'na yönelik yaklaşımla ilgili tartışmalarda oldukça sert üslubuyla hatırlanıyor.

Şemdin Sakık'ın kardeşi

Sırrı Sakık’ın erkek kardeşi Şemdin Sakık, PKK'nın bir dönemki iki numaralı ismi olarak biliniyor. Kardeşinin, aile, devlet ve ağalık sisteminin baskısıyla PKK'ya katıldığını söyleyen ağabey Sakık, örgütün dağ kadrosunda 18 yıl kaldığını belirtiyor.

'Parmaksız Zeki' kod adıyla bilinen Şemdin Sakık, 13 Nisan 1998'de Kuzey Irak'ın Duhok kentinde düzenlenen bir askeri operasyonda kardeşi Arif Sakık ile birlikte yakalanarak Türkiye'ye getirildi.

Sakık, Diyarbakır Devlet Güvenlik Mahkemesi'nde 'devletin hakimiyeti altında bulunan topraklardan bir kısmını devlet idaresinden ayırmaya yönelik eylemler yapmak' suçundan idam cezasına çarptırıldı, cezası daha sonra ömür boyu hapse çevrildi.