Abone Ol

Sinemacılardan Sabah yazarı Funda Karayel'e sert tepki: Özür dile..

Sabah gazetesi yazarı Funda Karayel'in 1 Kasım'da "Türk Sinemasında yapımcıların haklı hak sahipliği isyanı" isimli yazısı tartışma yarattı. Çok sayıda birlik ortak açıklamayla yazarı kınadı.

Sinemacılardan Sabah yazarı Funda Karayel'e sert tepki: Özür dile..

Funda Karayel'in 1 Kasım'da Sabah gazetesinde yayınlanan "Türk Sinemasında yapımcıların haklı hak sahipliği isyanı" başlıklı yazısı tartışmalara neden oldu.

Yönetmen ve senarist Safa Önal'ı hedef alan yazının ardından aralarında Oyuncular Sendikası, Film Yönetmenleri Derneği ve Çağdaş Sinema Oyuncuları Derneği'nin de bulunduğu meslek örgütleri ortak bir bildiri kaleme alarak yazarı ve gazeteyi kınadı.

rtak kaleme alınan bildiride, "Bizler, aşağıda imzası bulunan, eser sahibi-yönetmen, senaryo ve diyalog yazarları meslek birlikleri; bağlantılı hak sahibi-oyuncu meslek birlikleri; film sektöründe çeşitli alanlarda çalışanların üye olduğu sendika, dernek ve oluşumlar olarak 01.11.2020 tarihli Sabah gazetesi eki Günaydın’da 5187 sayılı Basın Kanunu’na aykırı olarak
sübjektif ve bilinçli hüküm veren, hukuka aykırılıklar içeren haberi işbu ortak yazı metnimiz ile kınıyoruz" ifadeleri yer alıyor.

Birçok eser sahibinin yaşadığı mali ve manevi hak ihlallerini maalesef değerli büyüğümüz, üstadımız sayın Safa Önal da yıllardır yaşamaktadır. Şu anda da üye olduğu meslek birliği SENARİSTBİR ile birlikte başlattıkları son derece onurlu ve haklı hukuk mücadelesini sonuna kadar desteklemekteyiz" şeklinde devam eden metin şu sözlerle son buluyor:

"Bu onurlu hukuk mücadelesi için mahkemeleri gereksiz davalar ile uğraştırdığı şeklinde yorumlayan ve bununla da kalmayıp bu haksız davaların bir sınırı olmalı deme cüretini gösteren gazeteyi ve gazete yazarını şiddetle kınıyoruz. Bir hak arama mücadelesini ve Safa Önal'ı itibarsızlaştırmaya çalışan bu haksız, bilgiden yoksun ve tek taraflı yazı sektör bileşenlerinde büyük bir öfke yaratmıştır.

Sanatın ve sanatçının Anayasa ile koruma altına alındığı ülkemizde bir gazetenin bu şekilde haber yapabilmesi basın özgürlüğü ile bertaraf edilemeyecek kadar hukuksuz ve insanlık dışıdır. Bu etik dışı habere imza atan gazetenin Safa Önal'dan ve hak mücadelesi yapan eser sahiplerinden bir an önce özür dilemesini bekliyoruz.

Bu vesileyle, başta Safa Önal olmak üzere tüm yönetmen, senaryo yazarı ve oyunculara hak ettikleri teliflerin ödenmesi çağrısında bulunuyoruz; yapımcılar yaptıkları sözleşmelerle yönetmen, senaryo yazarı ve oyuncuların haklarını daraltmamalı, yayıncılar telifleri ödemeli ve Kültür ve Turizm Bakanlığı sinema-TV alanındaki telif rejiminin kurulması için gerekli adımları ivedilikle atmalı. Türkiye'de yaşanan bu utanç tablosunun bir an önce sonlanması dileklerimizle."

Metinde imzası bulunan dernek ve meslek birlikleri

BİROY Sinema Oyuncuları Meslek Birliği
BOOM OPERATÖRLERİ PLATFORMU
ÇASOD Çağdaş Sinema Oyuncuları Derneği
FİLM-YÖN Film Yönetmenleri Derneği
OYUNCULAR SENDİKASI
POSTPRODER Post Prodüksiyon Çalışanları Derneği
SETEM Sinema ve Televizyon Eseri Sahipleri Meslek Birliği
SENARİSTBİR Senaryo ve Diyalog Yazarı Sinema Eseri Sahipleri Meslek Birliği
SİNEBİR Sinema Eseri Sahipleri Meslek Birliği
SİNEMA TV SENDİKASI
SİNESEN Sinema Emekçileri Sendikası
TOMEB Tiyatro Oyuncuları Meslek Birliği
YÖNETMENLER BİRLİĞİ PLATFORMU

Sinemacılardan Sabah yazarı Funda Karayel'e sert tepki: Özür dile.. - Resim: 1