Abone Ol

Sıla'ya küfür eden Davut Güloğlu'na cezanın gerekçesi: Sinkaflı söylemi incitici ve küçük düşürücü

Sıla’ya hakaret eden Güloğlu’na verilen hapis cezasının gerekçesi açıklandı.

Davut Güloğlu'nun sinkaflı söylemi küçük düşürücü..

Müzisyen Sıla’nın kendisi hakkında ‘S… olsun gitsin’ sözleri nedeniyle dava açtığı meslektaşı Davut Güloğlu’nun bir yıl iki ay hapis cezasının gerekçesi: “Sinkaflı söylemi incitici ve küçük düşürücü.”

Sıla, uzun süre sonra ilk konserini İzmir’de verip dayanışma çağrısı yapmıştı.

Güloğlu’nun sözlerinin Sıla’nın açıklamalarına istinaden söylendiği ve eleştiri ve ifade özgürlüğü kapsamında değerlendirilemeyeceği gerekçesiyle Güloğlu hakkında iki buçuk yıl hapis istemiyle dava açılmış, Güloğlu, bir yıl iki ay hapis cezasına çarptırılmış, ceza, 8 bin 400 TL olarak adli para cezasına çevrilmişti.

Güloğlu, hakimin tarafsız davranmadığını savunmuştu.

Mahkeme gerekçeli kararında şu ifadeleri kullandı: “Sanık (Davut Güloğlu) sanatçıdır. Kendisi gibi sanatçı olan şikayetçi (Sıla Gençoğlu) ile ilgili soruya onu hedef alan biçimde ‘S… olsun gitsin…’ sinkaflı söylemi incitici ve küçük düşürücüdür. Bu söylem hakaret suç tipine uygundur. Yasada korunan hukuki yarar sanık tarafından ihlal edilmiştir. Davranışın Türk Ceza Kanunu’nda (TCK) 125 /1 maddesinde ifade edilen suçu oluşturduğu kabul ve benimsenmiştir. Bunun yayınlanacağını bilerek, öngörerek söylemiştir ve birden çok internet sitesinde aynı maddenin 2. fıkrasında (sesli, görüntülü ve yazılı hakaret maddesi) tanımlanan biçimde ileti duyurulmuştur. Eylemde aleniyet unsuru da vardır. Sanık işi, mesleği, toplumdaki sorumluluk taşıyan yeri ve anılan söylemleri meslektaşı kadın sanatçıya karşı icra etmesi, zararın niteliği, birlikte göz önüne alındığında alt sınırdan ayrılmak ve teşdit uygulamak gerektiği kabul de benimsenmiştir. Aksine savunmalarına itibar etmek elverişli görülmemiştir. o halde kabul ve benimseme çerçevesinde sanığın cezalandırılmasına karar vermek gerekir.”

Ne olmuştu?

Sıla, Yenikapı’da düzenlenen ‘Demokrasi ve Şehitler Mitingi’ öncesi “Darbelere karşıyım ama böyle bir şovun içinde olmayacağım” dediği için iktidara yakın medyanın hedefi olmuş, konserleri de arka arkaya iptal edilmeye başlamıştı.

Hakkında ‘halkı kin ve düşmanlığa tahrik veya aşağılama’ iddiasıyla suç duyurusunda da bulunulunca Sıla, Instagram hesabından bir açıklama yayınlayıp, “Demokrasi farklılıklara saygı duymanın, o rengi farklılıklarla omuz omuza yaşamayı becerebilmenin adıdır” demek zorunda kalmıştı.

Yenikapı’daki ‘Demokrasi ve Şehitler Mitingi’nde Beyaz TV’ye konuşan veren Güloğlu, Sıla için ‘S… olsun gitsin’ demiş, Sıla, kendisine hakaret eden Güloğlu hakkında suç duyurusunda bulunmuştu.

Bunun ardından ifade veren Güloğlu, sözlerinin doğru olduğunu, ancak hakaret etmediğini savunarak, “Ancak bunu vatan hainlerine karşı söyledim. O son cümle, doğrudan şikayetçiyi kastederek söylediğim bir cümle değildir. Suçlamaları kabul etmiyorum” demişti. Diken