Abone Ol

Suikast sonucu ölen Rus Büyükelçisi Andrey Karlov kimdir?

Tam adı Andrey Gennadiyeviç Karlov olan büyükelçi Rusya’nın Türkiye Büyükelçiliği görevinde bulunuyordu.

Suikast sonucu ölen Rus Büyükelçisi Andrey Karlov kimdir?

Rusya Büyükelçisi Ankara’da silahlı suikaste uğradı. Silahlı saldırıya uğrayan Rus büyükelçi Karlov ağır yaralandı. Ağır yaralanan Rus büyükelçi Karlov hastaneye kaldırıldı.

Rusya Büyükelçisi Andrey Gennadiyeviç Karlov Ankara’da, Çağdaş Sanatlar Merkezi'ndeki bir resim sergisinin açılışında silahlı saldırıya uğradı. Açılış sonrası konuşma yaparken silahlı saldırıya uğrayan Karlov'un ağır yaralı olarak hastaneye kaldırıldığı öğrenildi.

Ağır yaralanan Büyükelçi Karlov'un hastaneye kaldırıldığı bildirildi.

Saldırganın büyükelçinin korumalarından birinin olduğu yönünde iddialar var.

Görgü tanıklarının iddialarına göre saldırgan önce havaya ateş açtıktan sonra, Büyükelçi'yi vurdu.

Saldırganın hala olay yerinde olduğu iddiası üzerine operasyon başladı. Polis ve Özel Harekat Güçlerin saldırının gerçekleştiği sergi salonunu kuşattı.

SALDIRGAN ETKİSİZ HALE GETİRİLDİ

Rusya'nın Ankara Büyükelçisi Andrey Karlov'a silahlı saldırıda bulunan kişinin, düzenlenen operasyonla etkisiz hale getirildiği bildirildi.

ANDREY KARLOV KİMDİR? ANDREY KARLOV HAYATI

Rusya’nın Ankara Büyükelçisi Andrey Karlov (Andrey Gennadyevich Karlov) 1954 yılında Moskova’da doğdu. 1976 yılında Moskova Devlet Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Enstitüsü’nden mezun olan Karlov, diplomatik kariyerine aynı yıl başladı. SSCB dönemleri ve Rusya Dışişleri Bakanlığı’nda çeşitli görevlerde bulunan Karlov, 1979 – 1984 ve 1986 – 1991 yılları arasında SSCB’nin Kuzey Kore büyükelçiliğinde çalıştı

1992 – 1997 yılları arasında ise Rusya’nın Güney Kore büyükelçiliğinde çalışan Karlov, 2001 – 2006 yılları arasında tam yetkiyle Kuzey Kore büyükelçiliği görevine getirildi. İngilizce ve Korece konuşan Karlov, 2013 Temmuz ayından beri Rusya’nın Türkiye Büyükelçiliği görevini yerine getiriyor. Evli olan Büyükelçi Karlov’un bir oğlu var.
RUSYA’DAN İLK AÇIKLAMA

Rusya Dışişleri Bakanlığı'ndan da konuyla ilgili bir açıklama geldi. Türkiye ile temas halinde olunduğu belirtilen açıklamada, büyükelçinin ağır yaralandığı doğrulandı.

KARLOV’DAN TÜRKİYE – RUSYA DEĞERLENDİRMESİ

Büyükelçi Karlov, Türkiye-Rusya ilişkilerini ve bölgesel gelişmeleri değerlendirmişti.

Büyükelçi Karlov, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın, Türkiye'nin ŞİÖ'ye katılmayı değerlendirebileceği yönündeki sözlerini de değerlendirmişti.

ŞİÖ'nün son yıllarda uluslararası platformda ciddi bir ağırlık kazandığına dikkati çeken Karlov, Rusya, Çin, Kazakistan, Kırgızistan ve Tacikistan'ın katılımıyla kurulan örgütün terörle mücadelenin yanı sıra ekonomik, ticari ve kültürel ilişkilere de odaklandığını vurguladı. Türkiye'nin, örgütün diyalog partneri olduğunu hatırlatan Karlov, şunları kaydetmişti:

"Türkiye statüsünü değiştirmek ve tam üyelik sürecini başlatmak istediğinde, üye olduğunda örgütün yürüttüğü ortak çalışmalarda çok daha etkin bir rol alabilecektir. Rusya olarak Türkiye ile her anlamda ikili ve uluslararası platformlarda her türlü işbirliğine hazır olduğumuzu ifade ediyoruz. Hem Kazakistan'ın, hem de Çin'in beyanatlarına bakıldığında, Türkiye Cumhuriyeti'ni ŞİÖ üyesi olarak görmek istediklerini belirtiyorlar. Her şey tamamen Ankara'nın kararına bağlıdır. ŞİÖ'ye üyelik sürecinde biz Rusya olarak Türkiye'den Avrupa Birliği'yle (AB) ilişkilerin soğutulmasını veya durdurulmasını hiç bir şekilde talep etmeyeceğiz."