Abone Ol

Sıla soyununca biz de mi soyunmuş sayıldık?

MEDYAFARESİ FOTO GALERİ Sıla Şahin'in Alman Playboy dergisine soyunması sadece Almanya ve Türkiye'de değil pek çok ülkede yeni bir tartışmayı gündeme getirdi.

Sıla soyununca biz de mi soyunmuş sayıldık?

Şahin'in "Bu beden benim, ne yapacağıma ben karar veririm" açıklamaları Müslüman kadının kimlik kazanımı, bedeni üzerindeki ataerkil tahakküme başkaldırısı olarak yorumlandı. Aslında tabii ki tek başına Sıla Şahin 'Müslüman kadınını' temsil etmiyor ya da Müslüman ülkeler arasında bedenin teşhiriyle ilgili kurallar her zaman aynı olmuyor. Örneğin, İran'da İslam'ın yorumlanmasıyla Türkiye ya da Endonezya'da yorumlanması, gündelik hayata yansıması, kadınlara etkisi farklı. Ama İslam'ın en önemli kurallarından biri olan 'kamusal alanda bedenin saklanması' meselesi, dinle ilişkisi asgari temasta olan Müslüman toplumlarda bile önemsenir. Mahrem korunur. Bu yüzden Paris'te perdeleri çekilmemiş, içleri görünen evler, Beyrut'ta camları tüllerle örtüldüğü halde bir de üzerlerinden branda yahut bezler gerilmiş balkonlar vardır. Paris gösterir, Beyrut gizler. Geleneğin, inancın, tarihin yolları birinde siyah mini, birinde robadan elbiseye çıkar.

Sıla Şahin devrim mi yaptı?
The Daily Beast'ten Esra Numani geçen hafta 'Playboy'un Müslüman Kapak Kızı: Sıla Şahin Kadınlar İçin İyi Bir Örnek mi?' başlıklı yazısında, Şahin'in Müslüman kadınlar için sembolik değeri olan bir işe imza attığını söyleyip, 'Sıla Şahin'in soyunması sadece Sıla Şahin'in soyunması değildir' dedi. Şahin'in tavrını, Müslüman kadınlar için bir tür cinsel devrimin başlangıcı olarak gördüğünü söyleyip, Şahin'in "Bu, aileme bağımsız bir kadın olduğumu ispatlamanın bir yoluydu" sözlerinin önemine işaret etti. Şahin'in Türk ve Müslüman kökenleri şimdiden tehditler almasına neden oldu. Alman istihbarat teşkilatı BND Şahin hakkında çok sayıda tehdit içeren mesaj yayımladı. Şahin tehditlere kulak asmadığını söylüyor. "Artık özgürleşmem gerekiyordu. Bunun özgürlüğüme giden yolda ilk adım olduğunu düşündüm" diyor. Kendisini 'Che Guevara ruhlu' olarak tanımlayan Şahin, "Mücadeleden yılmam" diyor.

Şöhretin bedeli
Türkiye'de Playmen, Erkekçe, Playboy gibi dergilere soyunanlarsa hiçbir zaman 'devrim' açıklamaları yapmadı. Genelde albüm, sahne, apartman katı, şoförlü otomobil yani 'sanat' için indi o sutyen askıları, dantelli külotlar. Seda Sayan, Ahu Tuğba, Derya Arbaş, Burçin Orhon, 'o zaman öyle gerektiği için' soyundu.
Kime? En çok Erol Atar'a. Atar o günleri şöyle anlatıyordu: "Bütün dünyada bu iş böyle. Oyunun kuralı bu. Pişmanlıkları yok. Bu yola çıkarken göze alıp çıkılıyor. En az zararla kapatmaya çalışıyoruz işi. Aile kızı Ayşe soyunmuyor ki. Bunlar şöhret yoluna çıkmışlar, her şeye razılar. Ayşe Hanım gibi hem namuslu, hem de meşhur mu olacaklar? Olmaz!"
Playmen dergisinin fotoğraf editörü Hulki İlgün'se, o dönem dergiye soyunmanın önemini şu sözlerle anlatıyordu: "Birçok ünlü kadın sanatçının çıplak fotoğraflarını çektirdim. İsimleri ben belirlerdim. Sibel Can henüz dansöz olarak tanınmazken Playmen'e poz verdi. Bunun ardından dansöz olarak ünlendi. Sonra bir kez daha poz verdi, assolist oldu."
Türkiye'nin ilk erkek dergisi 'Erkekçe' 1980'lerin başında yayın hayatına başladı. Ercan Arıklı yönetiminde 'Çağdaş insanın dergisi' sloganıyla, Hıncal Uluç, Ali Kocatepe, Mehmet Y. Yılmaz'lı bir ekiple çıktı. Erkekçe'yi Playboy izledi. 1953'te Hugh Marston Hester tarafından kurulan dergi 80'lerin ortasında Türkiye'de de yayımlanmaya başladı. 1985 yılında İtalyan Playmen de Türkiye'de çıkmaya başladı. Onu, 'Penthouse sizi uyarıyor' sloganıyla Penthouse izledi. Playmen"i çıkaran Mehmet Y. Yılmaz o günleri şöyle anlatıyordu: "Turgut Özal, başbakandı. O zamanlar küçükleri muzır neşriyattan koruma kanunu çıktı ve dergiler poşete girdi. Bugünün erkek dergilerine baktığımızda, onların yanında çocuk dergisi gibi kalıyor."

Seks filmi yıldızları nerede?
Yeşilçam'ın seks filmleri furyasında parlayan kadın oyuncuların, bu dönem bittikten sonra bir daha iş bulamadığı, erkek oyuncularınsa kariyerlerine kaldıkları yerden devam ettiği bu ülkede Sıla Şahin'in duruşu, çıkışı tarihidir. Samimi bulunmasa da, 'kadın soyunduysa vardır sebebi' dense de, çıplak kadın fotoğraflarının sadece reklam gelirlerini artıran dergi/gazete patronlarının cebine yaradığı bilinse de... Playmen'in ilk sayısının kapağından, dünyanın en masum erotizmini buram buram üfüren rahmetli Derya Arbaş'ın, 'seks filmlerinde oynadığı için' başka hiçbir filmde oynayamayan Arzu Okay'ın, Mine Mutlu'nun, "Bu beden benim, istediğimi yaparım" diyen Sıla Şahin'in hatrına...

İŞTE SILA'NIN KAMERA ARKASI GÖRÜNTÜLERİ -VİDEO-

İŞTE SILA ŞAHİN'İN SANSÜRSÜZ FOTOĞRAFLARI