Abone Ol

Sezen, Fazıl Say'a üzülecek kadar cahil değil!

Akılda Kalan'a konuk olan ünlü perküsyon ustası, besteci Arto Tunçboyacıyan, birbirinden ilginç ve çok tartışılması beklenen açıklamalarda bulundu.

Sezen, Fazıl Say'a üzülecek kadar cahil değil!

Son otuz yıldır Amerika'da yaşayan ve Anadolu müziğini dünyaya duyuran en önemli müzisyenlerden biri olan Arto Tunçboyacıyan, TRT Haber'in Akılda Kalan programında röportaj ustası Nuriye Akman'ın sorularını yanıtladı.

İsmi Amerikan müzik tarihine geçen Tunçboyacıyan, Türkiye'de, Sezen Aksu'nun dillere dolanan Gülümse, Namus, Onu Alma Beni Al, Deniz Yıldızı gibi parçaları ile tanınıyor. Ünlü besteci, aranjör Onno Tunç'un kardeşi olan Tunçboyacıyan, Akılda Kalan'da Sezen Aksu ve Onno Tunç'un aşklarından, Fazıl Say'ın Sezen Aksu hakkında söylediği sözlere kadar birçok konuda değerlendirmelerde bulundu. Tunçboyacıyan, programda önümüzdeki günlerde Türkiye'de dillerden düşmeyeceğe benzeyen "Yeni Çiçek Türkiye" adlı parçasını da seslendirdi.

"Sezen, Bizim Aileden... Sezen'e Teşekkür Ederim."

Arto Tunçboyacıyan, Akılda Kalan'da 1996'da bir uçak kazasında ölen ağabeyi Onno Tunç ile Sezen Aksu'nun unutulmaz aşklarını ve Onno Tunç'un ölümünden sonra Sezen Aksu'nun Onno Tunç'a olan bağlılığını anlattı. Arto Tunçboyacıyan, "Sezen, bizim aileden. Onu Sezen Aksu olarak görmüyorum. Sezen'e süper derecede saygım var ve ona süper derecede teşekkür ederim. Öyle bir insan ki... Onno Tunç'un çocuklarına olan bağlılığı... Onno'nun kızı doğum yaptı, Amerika'ya gitti. Sezen ikisinin de doğumlarına geldi" dedi.

"Sezen'in Onno ile olan resmini, yatağının üzerinden kimse kaldıramadı."

Programda Nuriye Akman'ın "Gördüğün en saf aşk bu muydu?" sorusunu "Evet. Hakikaten derin ve temiz" şeklinde yanıtlayan Arto Tunçboyacıyan ile Nuriye Akman arasındaki ilginç diyalog şöyle devam etti.

A.T: Evet. Ben kendi yaşadığımla o görüntüye geldim. Hakikaten derin ve temiz. Kendisinin boşanmasına sebep, onunla resmi devamlı yatağın üstünde var. Yani iki üç kere evlendi filan.

N.A: Sezen mi?

A.T: Evet. Onunla resmini kimse kaldıramadı oradan.

N.A: Bu nedenle mi boşandı?

A.T: Onu adamlar bilir yani.

N.A: Sizin tahmininiz?

A.T: O kadar değil ama bir erkek olarak o mantalitede yaşayan, ki o kadar da iyi insanlar... Sonunda durmadan bir adamın resmini görüyorsunuz. Ve onlara belki dokunmuş olabilir diye tahmin ediyorum.

...

N.A: Bütün o güzel şarkılar aşk sebebiyle mi çıktı?

A.T.: Evet. Soap Opera (pembe dizi) gibi olmuştu onların yaşantısı. Acaba gelecek şarkıda ne anlatacaklar? Onların beraberliğindeki aşkı, reaksiyonları film gibi takip ediliyordu. Şarkı daha piyasaya çıkmadan, mesela altı ay, yedi ay, bir sene çalınıyordu. İnsanlar bekliyordu ve ilk basım, mesela beş milyonla basıyorlardı. İnsanlar, o derecede onların beraberliğiyle iç içeydiler.

 "Sezen, gerçek bir sanatçı..."

Arto Tunçboyacıyan, programda Onno Tunç'un ölümünden sonra kendi müziğinin de Sezen Aksu'nun müziğinin de etkilendiğini söyledi ve sözlerine şöyle devam etti: "Biz hayatı hesap yaparak yaşamadık. Sezen de aynı şekilde... Mesela ben de bir tarafımı fazla geliştirmedim. Çünkü Onno'nun tarafıydı o... Sezen de aynı şekilde... Şimdi Onno olmayınca, Sezen kendi içinde duyduklarını belki karşısındaki insanlara tarif edemiyor. Tabii bu arada kulağı kaliteli şeylere alışınca başka insanlardan gelen o kalitesiz müziği balans yapamıyor. Fakat Sezen o kadar gerçek bir sanatçı ki, Sezen olduğu için bir şekilde kaliteli şeyler çıkabiliyor".


Sezen, Biraz Cesaret...

Nuriye Akman, Akılda Kalan'da Arto Tunçboyacıyan'a ağabeyi Onno Tunç'un ölümünden Sezen Aksu ile neden sıfırdan başlayarak ortak bir proje yapmadıklarını da sordu. Arto Tunçboyacıyan,"Sezen'in olduğu yerin bir ekonomik sorumluluğu da var. On milyon kişi, yirmi milyon kişi de takip ediyor.... .... Birazcık cesaret lazım böyle şeyler için... Bir günde olacak bir şey değil. Sadece Sezen ile ilgisi yok... Sistem yok..." şeklinde yanıt verdi.


Nuriye Akman: Onno ile başarılan şey sizinle de devam ettirilemez miydi?

Arto Tunçboyacıyan: Deniz Yıldızı diye bir CD'ye başladık.

Nuriye Akman: Ama arkası gelmedi.

Arto Tunçboyacıyan: Çünkü burada reaksiyonlar oldu. Hemen eski şarkılardan bir şey çıkardılar. Mesela bana şöyle bir soru geldi. Bu çıkardığınız şarkılarda hiçbir yaz şarkısı yok. ... Bana göre Deniz Yıldızı çok çok iyi bir başlangıç...

Nuriye Akman: Mecburen diyorsunuz, Sezen durumunda olan bir insan da piyasayı düşünmek zorunda.

Arto Tunçboyacıyan: Çünkü ekonomik olarak kendilerini oraya getirdikleri için, onu orada tutmak için bazı fedakarlıklar yapıyorlar yani.

                                                                                 
Sezen, Fazıl Say'a üzülecek kadar cahil değil.

Fazıl Say alt beziyle dolaşırken...

Nuriye Akman'ın Fazıl Say'ın Sezen Aksu hakkında söylediği sözlerle ilgili olarak sorduğu "Sezen ile konuştunuz mu bu konuda? Üzülmüş mü?" sorusunu Tunçboyacıyan, "Sezen Aksu, Fazıl Say'a üzülecek kadar cahil değil" diye yanıtladı. Fazıl Say belki alt beziyle dolaşırken, Türkiye'de Sezen Aksu'yu büyük kitlelerin takip ettiğini söyleyen Tunçboyacıyan, Sezen Aksu'nun hiç kimsenin yolunu kesmeyen, hiçbir kalitesiz iş yapmayan ve kalitesi ile gençleri başka yerlere taşıyabilen biri olduğunu belirtti.

Fazıl Say, Kendini Anlattı: Fazıl Saygısız!

Arto Tunçboyacıyan,"insanlar şuur altından gerçekleri itiraf ederler. Yani aslında Fazıl Say kendini anlattı orada... Ama Fazıl saygısız gibi geldi. Zaten soyadı birazcık Say-Gısız..." dedi.

"Fazıl Say, Çaldığında Hiçbir Müzik Duymuyorum... Sadece Akademik Parmak Oyunları..."

Programda Fazıl Say'ın müziğini de değerlendiren Arto Tunçboyacıyan, "konservatuarda sadece akademik imkanlar önüne seriliyor. Orada müzik diye bir olay yok. Sadece kompozisyonları icra etmek için... Ki Fazıl Say çaldığında hiçbir müzik duymuyorum. Sadece akademik parmak oyunları... Çünkü çalmak istediği şeyi besteleyen insanlara benim süper saygım var..." dedi

"Hrant Biraz Lokal Konuşuyordu. Ben Global Konuşuyorum"

Programda, Türkiye ve Ermenistan arasındaki sorunun tek çözümünün diyalog olduğuna ve başka hiçbir şeye ihtiyaç olmadığına vurgu yapan Arto Tunçboyacıyan, huzursuzluk çıkarmayı iki taraf adına da meslek haline getirmiş kişiler olduğunu ve Ermenilerden de Türklerden de kendisini zaman zaman çok üzen insanların bulunduğunu söyledi.  Ermenilerin de kendisini desteklemediğini belirten Arto Tunçboyacıyan, Nuriye Akman'ın " Bu bakımdan Hrant'a mı benziyorsun sorusuna, "Birazcık... Hrant biraz lokal konuşuyordu. Ben global konuşuyorum. Yani o zehir dediğiniz Türklerle Ermenilerin mevzusu değil, dünyanın her yerinde var.. Mesela bir yerde çaldık. Biri geldi, bu şarkıyı Ermeni şarkısına aranjman yaparsan senin için iyi olur dedi. Ben de bütün Türkçe şarkıları çaldım. Ermeniler de dinlemek mecburiyetinde kaldı. Yani ben ne yapayım. Huzursuz, koca bir Ermenistan. Ne yapabilirim ki. Kötü insanlar bilhassa dinini ve ırkını söylemesin ki ondan sonra gidecek insanların yollarına zarar vermesinler. Benim derdim ırk ve din değil. Benim derdim insanlık. İyi bir insansak ırkımızı, dinimizi söylemek kolay. İyi insan değilsek ne yapayım ben..." dedi.

Tunçboyacıyan, programda üzerindeki tişörtünde yazan "Ne mutlu insanım diye" sözüne de vurgu yaptı sadece sevgi, saygı ve dürüstlüğe inandığını belirtti.


AKILDA KALAN

Nuriye Akman'ın sunduğu Akılda Kalan, Perşembe günleri saat 20:20'de TRT Haber'de ekrana geliyor. Yapım ve yönetimini Aynur Çelebioğlu ve Mustafa Özkurt'un yaptığı programın danışmanlığı ve konuk koordinatörlüğü İrem Şık ve Can Uludağ'a ait.